Foto: Shutterstock
Cilvēki jau ļoti sen ir meklējuši dažādas iespējas dzīvot ilgāk un uzveikt smagas slimības. Tiesa, ne vienmēr izvēlētā metode ir nesusi gaidīto rezultātu. Tieši pretēji – daudzas lietas, ko kādreiz izmantoja medicīnā, vēlāk izrādījušās kaitīgas un pat bīstamas. Tādas ir, piemēram, dzīvsudrabs, narkotiskās vielas un tabaka.

Iedvesmojoties no "Business Insider", piedāvājam iepazīties ar neparastām metodēm, ko senatnē izmantoja veselības uzlabošanai un kas izrādījušās ne tikai neefektīvas, bet pat kaitīgas. Jāpiebilst, ka daudzos gadījumos tieši pielietotā ārstēšana, nevis slimība, ir izraisījusi pacienta nāvi, tāpēc nekas no šeit nosauktā nav ieteicams izmēģināšanai.

Haizivs skrimšļi

Haizivs skrimšļiem mēdz piedēvēt dziednieciskas spējas, un tie ir reklamēti kā līdzeklis vēža uzveikšanai. 20. gadsimta vidū kāds ķirurgs pētīja dzīvnieku skrimšļu izmantošanu medicīnā. Viņš paziņoja, ka spēj samazināt audzējus un ārstēt vēzi, izmantojot dzīvnieku skrimšļus. Šādi pētījumi netika veikti atkārtoti, bet iepriekšējā gadsimta beigās skrimšļi kļuva populāri alternatīvās medicīnas praksēs. Īpaši tika izcelti haizivju skrimšļi, tomēr realitātē nav neviena pētījuma, kas pierādītu to efektivitāti, arī uzskatam, ka haizivis neslimo ar vēzi, nav pamatojuma – ir konstatēti vairāki desmiti gadījumu, kad haizivīm bijis audzējs.

Lenteņi

Foto: Shutterstock
Liekais svars ir viena no mūsdienu nozīmīgākajām veselības problēmām. Izrādās, ka jau pirms vairākiem gadu desmitiem cilvēki meklēja metodes, lai no tā atbrīvotos, un pagājušā gadsimta vidū populārs svara zaudēšanas paņēmiens bija lenteņi – cilvēki sevi inficēja apzināti, jo vēlējās iegūt slaidākas aprises. Tomēr lenteņi nebūt nav veselīgs svara samazināšanas veids – tie izraisa sāpes vēderā, vājumu galvassāpes, caureju, sliktu dūšu, aizcietējumu, vēdera uzpūšanos un minerālvielu trūkumu.

Jāpiebilst, ka lenteņi var izaugt teju desmit metrus gari un spēj pārvietoties arī citām ķermeņa daļām, ne tikai vēderu. Šādos gadījumos var iestāties nāve. Par citām neefektīvām un bīstamām metodēm svara zaudēšanai tu vari lasīt šeit, bet šajā rakstā vari iepazīties ar ieteikumiem veselīgai liekā svara zaudēšanai.

Radiācija un dzīvsudrabs

Foto: Shutterstock
Cilvēki reiz ticējuši arī tam, ka veselībai par labu nāk radiācija. To izmantoja reimatisma un artrīta ārstēšanai. Tāpat bija pieejama radioaktīva kosmētika, kurai piedēvēja spējas aizkavēt novecošanu. Īpašu popularitāti 20. gadsimta sākumā iemantoja radioaktīvs ūdens, jo radioaktīvas vielas bija atrodamas dažos karstajos avotos. Cilvēki ticēja, ka tam piemīt dziednieciskas spējas. Viņi uzskatīja, ka radiācija ūdenī ir dabīga, vēlāk gan cilvēki saprata, ka tā ir kaitīga un bīstama.

Ļoti ilgi ārstniecībā izmantoja arī dzīvsudrabu – vairākus gadsimtus to izmantoja sifilisa ārstēšanai. Ārsts vārdā Džons Hanters pat nāca klajā ar paziņojumu, ka pats ir uzveicis sifilisu, pateicoties dzīvsudrabam. Visticamāk, viņš tam ticēja, jo sifiliss parasti norit vairākās fāzēs, ieskaitot remisijas periodu, kas var ilgt vairākus gadus. Ārsts piedzīvoja remisiju un domāja, ka slimība ir uzveikta. Hanters vēlāk mira no sirdstriekas.

Jāpiebilst, ka neveiksmīgu ārstēšanu ar dzīvsudrabu piedzīvoja arī pēdējais Kurzemes un Zemgales hercogs Pēteris Bīrons. Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas vēstures institūta lektore un medicīnas vēsturniece Ieva Lībiete ir atklājusi, ka viņš nav miris no neārstējamas slimības, bet gan no ārstēšanās ar dzīvsudrabu, kas tajā laikā bijusi populāra. Vairāk par to lasi šajā rakstā.

Heroīns, kokaīns un LSD

Foto: Shutterstock
Mūsdienās daudz tiek runāts par narkotisko vielu kaitīgumu, tomēr senatnē tās nereti izmantoja dažādu kaišu ārstēšanai. Piemēram, 19. un 20. gadsimta mijā popularitāti iemantoja heroīna klepus sīrups. Atkarību izraisošo īpašību dēļ to pārstāja izgatavot jau 1910. gadā, bet nedaudz vēlāk ASV aizliedza izgatavot heroīnu.

20. gadsimta vidū tika veikti pētījumi par LSD efektivitāti cīņā ar alkoholismu, kriminālu uzvedību un šizofrēniju. Lai arī tagad reti kurš šaubās par šīs ķīmiskās narkotikas kaitīgo ietekmi, ir pētnieki, kas joprojām vēlas iedziļināties tās ietekmē uz alkoholismu un šizofrēniju.

Tāpat savulaik par veselīgu tika uzskatīts arī kokaīns. To ne vien izmantoja kokakolas ražošanā, bet uzskatīja, ka tas ir līdzeklis veselīga dzīvesveida uzturēšanai, jo sniedz enerģiju un uzlabo garastāvokli. Ļoti daudzi zinātnieki ticēja, ka šai vielai patiešām piemīt lieliskas īpašības un tā var būt līdzeklis cīņai ar depresiju. Tagad gan pētnieki ir vienisprātis – tā ir atkarību izraisoša narkotika, kas negatīvi ietekmē smadzeņu un sirdsdarbību.

Asins nolaišana un lobotomija

Foto: Shutterstock
Ļoti populārs līdzeklis pret dažādām kaitēm bija asins nolaišana. To izmantoja drudža mazināšanai, plaušu karsoņa ārstēšanai, muguras sāpju mazināšanai, kā arī cīņā ar reimatismu, galvassāpēm, melanholiju un citām tajā laikā aktuālām problēmām. Šī metode pielietota Senajā Ēģiptē, kā arī Grieķijā un Romā, un to izmantoja līdz pat 19. gadsimta sākumam.

Asins nolaišanas pamatā bija ticība tam, ka slimību izraisa ļauni gari, ko iespējams izdzīt kopā ar asinīm. Vēlāk ticēja, ka atbrīvošanās no asinīm palīdz uzturēt šķidrumu līdzsvaru ķermenī – cilvēki ticēja, ka šķidruma līdzsvara trūkums izraisa slimības.

Vēl viena metode slimību ārstēšanai 19. gadsimta sākumā bija lobotomija. Valdīja uzskats, ka, izgriežot saiti starp lielo smadzeņu priekšējo un centrālajām daļām, tika ārstētas dažādas garīgās kaites. Lai arī šāda iejaukšanās nomierina cilvēku, tā rada trulumu un mūsdienās to praktiski vairs neizmanto.

Smēķēšana un tabakas lietošana

Foto: Shutterstock
Par tabakas kaitīgumu mūsdienās vēsta gan uzraksti uz cigarešu paciņām, gan dažādas informatīvas kampaņas. Ir pierādīts, ka tā izraisa vēzi un virkni citu bīstamu slimību. Tomēr daudzus gadsimtus smēķēšanu un tabakas lietošanu uzskatīja par veselīgu.

Tabaku izmantoja, lai atslābinātos smēķēšanas laikā un lai atbrīvotos no galvassāpēm. Tāpat tabaku izmantoja cīņā ar saaukstēšanos, vājumu. To izmantoja arī kā anestēziju. Pēc tam, kad tabaka parādījās Eiropā, to uzskatīja par svēto augu un Dieva dāvātām zālēm. Indijā cilvēki pat gatavoja tabakas zobupastu, jo ticēja, ka tā uzlabo zobu stāvokli.

Tagad ir skaidrs, ka tabaka ne vien ne palīdz uzlabot veselību, bet ir pat ļoti kaitīga. Par to, kā uzlabojas pašsajūta un ikdiena, atmetot smēķēšanu, vari uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!