Foto: Shutterstock
Atzīmējot Starptautisko limfomas dienu, piektdien, 15. septembrī, uzņēmums "Repharm" atklājis pacientu atbalsta programmu "Dzīvo tālāk!" un ziedojis 350 000 eiro limfomas pacientu pozitronu emisijas tomogrāfijas jeb PET/CT diagnostikas izmeklējumiem. Slimības skartajiem, ņemot vērā ārstu norādes, divus turpmākos gadus būs pieejami bezmaksas izmeklējumi, kas var palīdzēt precīzāk noteikt vēža atrašanās vietu un veikt efektīvāku ārstēšanu.

PET/CT izmeklējums ir pozitronu emisijas tomogrāfija, kas atšķirībā no citām vizuālās diagnostikas metodēm spēj noteikt precīzu audzēja lokāciju, metastāzes un funkcionālo dabu, agresivitātes pakāpi un izplatību ķermenī. Tas 30 procentos gadījumu ir izšķirīgi precīzas ārstniecības metodes izvēlē. Turklāt pēc PET/CT pielietojuma 30-40 procentos gadījumu tiek mainīta turpmākā pacientu ārstēšanas taktika, kas kopumā ļauj uzlabot pacienta iespējas uz pilnīgu atveseļošanos. Tāpēc šāds izmeklējums ir vitāli svarīgs, taču, neskatoties uz daudzajām PET/CT izmeklējuma priekšrocībām un ekonomisko efektivitāti, netiek apmaksāts no valsts budžeta.

"Lai sekmīgi ārstētu vēzi, liela nozīme ir agrīnai diagnostikai, progresīvām ārstēšanas metodēm un jaunākās paaudzes zālēm," pārliecināts uzņēmuma ģenerāldirektors Dins Šmits, "diemžēl Latvijas ekonomiskā situācijā ne visi vēža pacienti var atļauties mūsdienīgas metodes, kas palīdz ne tikai savlaicīgi diagnosticēt vēzi, bet arī pielāgot efektīvāko ārstēšanu. Īstenojot mūsu labo mērķu programmu "Dzīvo tālāk!", sadarbībā ar "O fonds" mēs nodrošinām iespēju ikvienam limfomas pacientam veikt PET/CT diagnostiku bez maksas. Tas ļaus savlaicīgi veikt diagnostiku un nepieciešamības gadījumā mainīt ārstniecības kursu, glābjot cilvēku dzīvības."

Limfoma jeb limfmezglu vēzis ir ļaundabīgs audzējs. Ik gadu ekonomiski attīstītajās valstīs limfomas jeb limfmezglu vēža slimnieku skaits pieaug par četriem procentiem. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā katru gadu tiek diagnosticēti ap 50 Hodžkina limfomas audzēju un pat līdz 200 cilvēkiem citi limfomas audzēju paveidi. Mirstība no limfmezglu vēža ir salīdzinoši augsta, katru gadu Latvijā nomirst vairāk nekā 100 limfomas pacientu. Visbiežāk nāves cēlonis ir novēlota diagnostika un neefektīvas ārstniecības metodes izvēle.

Marika Kalniņa, radioloģe diagnoste, stāsta: "Katru gadu Latvijā mirst ap 100 limfomas pacientu, tomēr laicīga un precīza diagnostika un atbilstoša ārstēšana dod pamatotas cerības to mazināt. Pozitronu emisijas tomogrāfija pasaulē plaši tiek lietota onkoloģisku pacientu aprūpē, sevišķi nozīmīga tā ir limfomas slimniekiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!