Foto: Shutterstock

23. aprīlī Līvānu slimnīcā un 29. aprīlī Rēzeknes slimnīcas ambulatorajā nodaļā ikvienam vīrietim vecumā no 50 gadiem būs iespēja pārbaudīt prostatas veselību un saņemt bezmaksas urologa konsultāciju, informēja Latvijas Urologu asociācijas komunikācijas konsultante Kristīne Šņepste.

Vīriešiem vecuma grupā no 50 gadiem ir paaugstināts risks saslimt ar prostatas vēzi, taču daudzi laikus neparūpējas par savu veselību un arvien biežāk mirst no šīs slimības. Lai risinātu un novērstu minēto problēmu, Latvijas Urologu asociācija sadarbībā ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju aprīlī organizē urologu vizītes Līvānos un Rēzeknē, sniedzot iespēju vīriešiem pārbaudīt savu veselību.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, 2014. gadā no ielaista prostatas vēža Latvijā dzīvību zaudēja 409 vīrieši, bet tika diagnosticēti 1123 jauni prostatas vēža gadījumi, no kuriem lielākā daļa bija tieši lauku reģionos, kur vīriešiem ikdienā ir ierobežota iespēja nokļūt pie urologa un veikt nepieciešamās veselības pārbaudes.

Svarīgi zināt, ka prostatas vēzis ir ārstējama slimība, tāpēc, laikus atklājot to, ir iespējams pagarināt savas dzīves ilgumu un uzlabot tās kvalitāti. Līvānos un Rēzeknē konsultāciju vīriešiem sniegs Atis Karulis, kurš ir bijis vairākos Latvijas reģionos un sniedzis vairāk nekā 100 bezmaksas konsultāciju.

"Kādi iemesli ir tam, ka vīrieši nedodas pie urologa? Viņi ir nepacietīgi un negrib gaidīt rindā. Cer, ka sūdzības pāries tāpat. Daži tik daudz strādā, ka neatrod laiku, lai konsultētos ar ārstu. Ja vīrietis ir vientuļš, viņu neapciemo bērni un mazbērni, motivācija rūpēties par savu veselību ir pavisam zema. Protams, sava nozīme ir arī urologu trūkumam, kas ir nopietna problēma Latvijas reģionos," uzskata Karulis.

Ikviens interesents ir aicināts zvanīt uz Līvānu slimnīcas reģistratūru pa tālruni 65307602 un Rēzeknes slimnīcas ambulatorās nodaļas reģistratūru pa tālruni 64622239 un jautāt par iespēju pieteikties uz bezmaksas konsultāciju pie speciālista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!