Foto: Shutterstock
Izsargāšanās veidi no nevēlamas grūtniecības ir dažādi, taču šķietami ērtākā un daudzu sieviešu biežāk pielietotā metode ir hormonālās kontracepcijas tabletes. Taču nereti tās var radīt mazāk vai vairāk jūtamas blakusparādības. Kādēļ tā, kādas blaknes visbiežāk var novērot un kā tās novērst, noskaidrosim sarunā ar ginekoloģi un dzemdību speciālisti Viju Veisu, kā arī ieklausīsimies "Viņa" lasītāju pieredzes stāstos saistībā ar hormonālās kontracepcijas tablešu lietošanu.

Kas ir kontracepcijas tabletes, kā tās darbojas un mūs ietekmē

Pirms runāt par biežāk iespējamām hormonālās kontracepcijas tablešu blakusparādībām, noskaidrosim, kas tā ir, kā darbojas un kā ietekmē sievietes organismu.

Kā skaidro Vija Veisa, hormonālās kontracepcijas tabletes pamatā darbojas tā, lai sievietei nenotiktu ovulācija. Olnīcās ik mēnesi nobriest olšūnas normālai, veselai sievietei tajos gados, kad viņa ir gatava laist pasaulē bērniņu. Hormonālo tablešu ietekmē ovulācija tiek nomākta. Iedzerot tabletīti, aktīvās vielas iesūcas asinīs, un tad, ietekmējot galvas smadzeņu regulējošo centru, efekts arī izpaužas. Pozitīvā ziņa – efekts ir atgriezenisks, pārtraucot lietot hormonālās kontracepcijas tabletes, auglība atgriežas iepriekšējā aktivitātē.

"Biežākās blakusparādības ir pārejošas, un tās parasti var novērot pirmajos lietošanas mēnešos, kamēr ķermenis adaptējas šai ārējai regulācijai, kas tiek ar tabletēm noteikta," skaidro ginekoloģe. "Un tās varētu būt neregulāra asiņošana, neregulāri asiņaini izdalījumi, kas nav saistīti ar mēnešreizēm, varētu būt jutīgākas krūtis, tūskainības sajūta. Dažreiz sievietes saka, ka ir slikta dūša, īpaši pēc tabletes iedzeršanas." Šādas blakusparādības novēro salīdzinoši bieži, jo, kā norāda ārste, organismam ir jāpierod pie hormonālās regulācijas. Pārējās iespējamās blaknes jau tiek salīdzinoši retāk novērotas. Protams, ir arī sievietes, kuras nenovēro nekādas blakusparādības.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!