Foto: Shutterstock

Vai esi ievērojis pastiprinātu izsalkumu pēc negulētas nakts? Tās nav tikai iedomas. Uztura zinātnieki ir veikuši pētījumu, kurā secināts, ka miega trūkums palielina uzņemto kaloriju daudzumu, raksta "Health". Nepietiekamu izgulēšanos zinātnieki jau iepriekš ir uzskatījuši par vienu no liekā svara veicinātājiem, bet pirmo reizi ir izdevies noskaidrot, kāda ir veselīga miega un svara saistība.

Viena no pētījumu autorēm, lektore un zinātniece Gerda Pota (Gerda Pot), atklāj, ka neizgulējušies cilvēki dienā papildus uzņem vidēji 385 kalorijas. Tādu daudzumu var pielīdzināt vairāk nekā četrām maizes šķēlēm vai piektajai daļai no dienā nepieciešamajām kalorijām mēreni aktīvai 30 gadus vecai sievietei.

Pēdējos gados ir secināts, ka pietiekams mieg ir viens no trim būtiskākajiem faktoriem svara kontrolēšanai. Pārējie divi ir veselīgs uzturs un fiziskās aktivitātes. Dažādos pētījumos ir atklāta arī miega trūkuma saistība ar aptaukošanos un otrā tipa cukura diabētu. Šī ir pirmā reize, kas izrēķināts kaloriju daudzums, ko papildus uzņem noguruši un neizgulējušies cilvēki. Jāpiebilst, ka neizgulējušies cilvēki uzņem vairāk tauku un mazāk proteīna.

Pētnieki ir pārliecināti, ka miega un aptaukošanās saistībai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, jo mūsdienu dzīves ritmā cilvēki guļ arvien mazāk. Īpaši tāpēc, ka neizgulējušies cilvēki neveic vairāk fizisko aktivitāšu un liekais svars un aptaukošanās kļūst par arvien nozīmīgāku problēmu.

Runājot par iemesliem, kāpēc cilvēki, kas nepietiekami guļ, ēd vairāk, ekspertu domas dalās. Iepriekš ir bijuši mēģinājumi pierādīt, ka ēšanas iemesls ir saistīts ar hormonu darbību. Šī pētījuma autori uzskata, ka neizgulējušies cilvēki ēd vairāk, jo vēlas sevi iepriecināt.

Pētījumā par miega trūkuma ietekmi uz uzņemto kaloriju daudzumu piedalījās 172 cilvēki vecumā no 18 līdz 50 gadiem. Iesaistīti tika gan cilvēki ar normālu svaru, gan lieko svaru, gan aptaukošanās pazīmēm. Personas sadalīja divās grupās, no kurām vienas dalībnieki gulēja septiņas līdz 12 stundas, bet otras – ne vairāk par piecām ar pusi stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!