Foto: Shutterstock
Kad atkal savās dienas gaitās esi devusies ar ne to labāko noskaņojumu un pašsajūtu, nākas uzklausīt apkārtējo jautājumus par to, ar kuru kāju esi izkāpusi no gultas. Tiesa, šis jautājums ir gadiem nemainīgs un vēl tracinošāks, ja esi neomā. Kā uzlabot savu garastāvokli jau pašā rīta agrumā? Lūk, dažas iespējas!

Uzliec patīkamu fona mūziku. Kad gatavojies doties ārpus mājas vai rūpējies par gardām brokastīm, fonā uzliec savu iemīļoto mūziku. 2013. gada pētījums atklāja – cilvēki, kuri no rītiem regulāri klausās pacilājošu mūziku, var uzlabot savu noskaņojumu un arī laimes sajūtu vien nieka divās nedēļās.

Savukārt kāds cits pētījums, ko izcēlusi "Healthline" komanda apstiprina nebūt mazāk svarīgu aspektu. Arī tad, ja tava oma nav pati labākā, mūzika var palīdzēt atbrīvoties no negācijām.

Šeit vari aplūkot psihoterapeites un mūzikas terapeites Mirdzas Liepiņas viedokli par mūzikas dziedinošo spēku.

Viltus smaids. Ja no rīta nepiecelies ar lieliskāko pašsajūtu, tas noteikti neapliecina to, ka tev jāturpina diena pavadīt neomā. Psiholoģe Paksa Tendone "Bustle" komandai skaidro, ka viltus smaids var patiesi pacelt noskaņojumu, jo ar laiku arī pati noticēsi savam smaidam. Tiesa, sākotnēji izdabūt viltus smaidiņu var būt visai sarežģīti, tomēr ar laiku tas iestrādājas kā ieradums, gluži tāpat kā zobu tīrīšana.

Paveic ko jauku. "Izmantot savu enerģiju, lai kāda cita cilvēka dienu vai dzīvi padarītu labāku, ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā veicināt pašam savu laimi," teic psiholoģe Paksa Tendone. "Tas var būt kaut kas tik vienkāršs, kā jauka īsziņa vecākiem, sava mājdzīvnieka pamīļošana no rīta vai pasniegta kafijas tasīte bezpajumtniekam."

Pasakies par labo. Tendone uzsver, ka būtiska loma ir arī pienācīgai novērtēšanai un pateicībai. Viņa iesaka katru rītu apdomāties par trīs pozitīvajiem aspektiem tavā dzīvē. Šāda prakse ļaujot novērtēt to, ka dzīve kaut kas virzās arī uz pareizo pusi. Atsaucoties uz "Harvard Health", pateikšanās par labo var palīdzēt atbrīvoties no dažādiem ikdienas "kaitēkļiem", piemēram, depresijas.

Izlasi pozitīvu stāstu. Psiholoģe Keira Maksimova uzsver, ka mūsdienās ziņas fokusējās uz visu negatīvo, kas bieži vien var cilvēkos radīt trauksmi, bailes. Lai iesāktu dienu pozitīvāk, Maksimova iesaka izvairīties rīta stundās no negatīvajiem notikumiem ziņu lentē, bet palasīt ko iedvesmojošu, patīkamu un sirsnīgu.

Meditē. Arī meditācija var palīdzēt uzlabot noskaņojumu, skaidro psiholoģe Ketija Grūvere. Viņa iesaka sekojošu meditācijas veidu – uz katru ieelpu domās pasaki "es esmu", bet katru izelpu – "mierīga". Grūvere piebilst, ka šo vingrinājumu var praktizēt jebkur – duša, mašīnā vai izvedot pastaigā suni.

Tomēr meditācija no rītiem attīsta vēl kādu būtisku aspektu, kas var noderēt turpmākajā dienā. Kā stāsta psihiatrs un grāmatu autors Daniels Emens, tie, kuri ikdienā meditē, daudz raitāk spēj apstrādāt arī informāciju. Iemesls tam varētu būt tāds, ka cilvēki, kuri ikdienā meditē, daudz labāk prot "izslēgt" visu apkārtējo un nevajadzīgo, koncentrējoties tikai uz būtisko.

Šeit iespējams iepazīties ar citu speciālistu viedokli par to, kā meditācija uzlabo veselību.

Neaizmirsti par labām brokastīm. To, ka jāēd veselīgi, dzirdam vai uz katra soļa. Bet ko tas patiesībā nozīmē? Atbilde ir vienkārša un reizē sarežģīta – ēst veselīgi nozīmē uzņemt tādu pārtiku, kas ir uzturvielu ziņā pilnvērtīga un atbilstoša tavam dzīvesveidam. Piemēram, fiziska darba strādniekiem un biroju darbiniekiem noteikti vajadzība pēc kalorijām un ogļhidrātiem būs ļoti atšķirīga. Balstoties uz šo patiesību, ir jāplāno arī savas brokastis – lai tās iedotu vajadzīgo enerģiju dienas darbiem, neatstātu smaguma sajūtu un būtu atbilstošas tavam dzīvesveidam.

Šeit iespējams iepazīties ar produktiem, no kuriem labāk rīta stundās izvairīties, bet šeit – dažus maltīšu variantus.

Dzer ūdeni. Pasliktinājusies spēja domāt un ne sevišķi laba pašsajūta – tie ir tikai daži no simptomiem, kas liecina par ūdens trūkumu organismā. Skaidrs, ka tas ietekmē arī noskaņojumu kopumā. Bieži esam dzirdējušas, ka nepieciešams dienā izdzert aptuveni divus litrus ūdens, jo tas ir tik ļoti nepieciešams mūsu organismam. Viens ir to saprast un nolemt, ka patiešam vēlies izdzert nepieciešamo ūdens devu, bet otrs – reāli to iemānīt sevī, jo tas dažiem nav nemaz tik vienkāršs process. Šeit iespējams iepazīties ar veidiem, kā piespiest sevi dienā izdzert nepieciešamo ūdens daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!