Foto: AFP/Scanpix
Ir cilvēki, kam kaitinoši bieži nepieciešams apmeklēt tualeti un tā vien gribas aizrādīt, ka šāda "skraidīšana" ir kaitinoša un varbūt vajadzētu lietot mazāk šķidruma. Kopā ar šiem cilvēkiem ir sarežģīt apmeklēt teātri, braukt garākos izbraucienos vai veikt citas aktivitātes kopā. Nepatīkami tas ir arī tad, ja tu esi tas cilvēks, kam laikam ir ievērojami mazāks urīnpūslis nekā citiem.

Cilvēks vidēji dienā tualeti apmeklē līdz astoņām reizēm. Ja tu to dari krietni biežāk, iespējams, tev ir kāda problēma, skaidro "Prevention". Ir cilvēki, kam vienkārši ir mazs urīnpūslis, un tāpēc viņiem ir nepieciešamība labierīcības apmeklēt biežāk nekā parasti, bet tas var būt arī simptoms nopietnai slimībai vai citām problēmām. Pamanot šo simptomu, īpaša uzmanība savai veselībai jāpievērš tad, ja bieža urinēšana nav kaut kas, ar ko saskaries tik ilgi, cik vien spēj sevi atcerēties.

Ja vajadzība salīdzinoši bieži apmeklēt labierīcības tev parādījusies salīdzinoši nesen, pievērs uzmanību tam, kas vēl tavā veselībā ir mainījies, un, ja nepieciešams, meklē speciālista palīdzību. Piemēram, ja tev ne tikai nepieciešams biežāk urinēt, bet arī jūti neremdināmu izsalkumu un slāpes, vienlaikus zaudējot svaru, tas varētu liecināt par cukura diabētu, bet spēcīgas sāpes ķermeņa sānos vai mugurā var liecināt par nierakmeņiem.

Izsalkums un neizskaidrojams svara zudums – cukura diabēts

Foto: F64
Bieža tualetes apmeklēšana un ļoti liels urīna daudzums var liecināt par cukura diabēta attīstīšanos. Gan pirmā, gan otrā tipa cukura diabēta slimniekiem, ja viņi nesaņem palīdzību, ķermenis mēģina atbrīvoties no glikozes ar urīna palīdzību. Par šo slimību liecina arī vairāki citi simptomi, kam noteikti nepievēršams pievērst uzmanību.

Jau rakstījām, ka par otrā tipa cukura diabētu liecina šie simptomi:

  • nogurums,
  • neizskaidrojams svara zudums,
  • slāpes,
  • bieža urinācija,
  • redzes pasliktināšanās.

Šādus simptomus ikdienā cilvēks bieži vien nepamana, tāpēc slimība var attīstīties vairāku gadu garumā, cilvēkam to nezinot. Šī tipa diabētu ir iespējams ārstēt, un cilvēka veselību var ievērojami uzlabot, kamēr pirmā tipa diabēts ir neārstējams. Pirmā tipa diabētu parasti atklāj bērnībā vai agrā jaunībā. Par šo slimību liecina sekojoši simptomi:

  • bieža urinācija,
  • sausa mute un nepārvaramas slāpes,
  • bada sajūta,
  • izteikts nogurums,
  • nervozitāte,
  • svara zudums.

Šo slimības formu nav iespējams izārstēt, bet ar to ir iespējams sadzīvot. Par to, kā ar diabētu sadzīvo Māra, tu vari lasīt šeit.

Sāpes var liecināt par infekciju vai nierakmeņiem

Foto: Shutterstock
Gan nierakmeņi, gan urīnceļu infekcija var likt tev tualeti apmeklēt daudz biežāk nekā ierasts, norāda "Prevention". Tiesa arī šajos gadījumos par problēmu liecinās arī citi simptomi, kas ir daudz nepatīkamāki par to, ka nespēj izturēt divas stundas automašīnā, nepiestājot degvielas uzpildes stacijā, lai apmeklētu tualeti.

Ja tev ir urīnceļu iekaisums vai nierakmeņi, par to liecinās arī sāpes. Tas parasti liek saprast, ka ar veselību kaut kas patiešām nav kārtībā. Nierakmeņi parasti izraisa ļoti spēcīgas sāpes mugurā un sānos, bet par infekciju liecina sajūta, ka tev ļoti, ļoti nepieciešams doties uz tualeti, bet tās apmeklējums izraisa sāpes.

Problēmas ar prostatu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Arī problēmas ar prostatu var likt vīriešiem biežāk apmeklētu tualeti. Jau rakstījām, ka viens no palielinātas prostatas izplatītākajiem simptomiem ir biežāka celšanās naktīs, lai dotos uz tualeti. Tā notiek, jo palielinātā prostata saspiež urīnizvadkanālu pie urīnpūšļa izejas. Citi simptomi izpaužas kā grūtības sākt urinēšanu un pilināšana pēc urinēšanas. Tāpat var samazināties urinācijas strūklas stiprums un apjoms. Pēc urinēšanas var rasties sajūta, ka urīnpūslis nav pilnībā iztukšots.

Urologs Ivars Smiltēns skaidro, ka prostatas problēmas ievērojami pazemina vīrieša dzīves kvalitāti, bet ne visos gadījumos tās ir kaitīgas. Dzīves kvalitāti var ietekmēt arī labdabīgais audzējs adenoma. "Ja vīrietis čurā astoņas reizes diennaktī, to vēl var uzskatīt par normu, bet, ja vajadzība rodas ik pa stundai, tad tas jau ietekmē dzīves kvalitāti. Arī tad, ja tualeti naktī jāapmeklē trīs, piecas un vairāk reižu, būtu jāvēršas pie ārsta."

Ar pazīmēm, kas var liecināt par prostatas vēzi, tu vari iepazīties šeit.

Tu esi nosalusi

Foto: Picjumbo
Vai esi kādreiz pamanījusi, ka tad, kad tev salst, var rasties pēkšņa nepieciešamība apmeklēt tualeti un labierīcības apmeklē biežāk nekā siltās dienās? Izrādās, ka tam ir medicīnisks skaidrojums, un tad, kad cilvēkam salst, viņam biežāk ir nepieciešams doties uz tualeti. Tas saistīts ar ķermeņa centieniem saglabāt siltu ķermeņa temperatūru, norāda "Prevention".

Lai neļautu ķermeņa siltumam pazust, parasti sašaurinās mazie asinsvadi tavās ekstremitātēs. Nereti šķiet, ka pirkstgali iegūst citu krāsu, jo pa tiem praktiski necirkulē asinis. Asinīm vai vismaz tajās esošajam šķidrumam kaut kur ir jāpaliek. Sākumā asinis pārvietojas uz asinsvadiem ķermeņa iekšienē, kur palielinās spiediens. Lai no tā atbrīvotos un nodrošinātu normālu ķermeņa funkcionēšanu, notiek atbrīvošanās no liekā šķidruma. Tavs ķermenis ražo vairāk urīna, un tev rodas vajadzība biežāk apmeklēt tualeti.

Bieža urinēšana – dažādu medikamentu blakusparādība

Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti medikamenti, kas paredzēti cīņai ar augstu asinsspiedienu, ir durētiķi, proti, tie palielina urīna izdalīšanos, norāda "Web Md". Tas nozīmē, ka zāļu lietošana cīņai ar vienu problēmu, var radīt citu – nepieciešamību bieži apmeklēt tualeti.

Ar vajadzību ļoti bieži apmeklēt tualeti saskaras arī cilvēki, kas lieto medikamentus cīņai ar depresiju un panikas lēkmēm, norāda "Prevention". Urinēšanu izraisa arī medikamentu grupa – antiholīnerģiskie līdzekļi. Tos lieto nervu sistēmas darbības uzlabošanai, un tie var likt just nepieciešamību apmeklēt labierīcības vairākas reizes pēc kārtas.

Mazs vai pārāk aktīvs urīnpūslis un grūtniecība

Foto: Shutterstock
Biežu urinēšanu var izraisīt arī citi faktori, kas riskus veselībai un dzīvībai nedraud. "Prevention" norāda, ka mazs urīnpūslis ir reāla, bet ne bīstama problēma, no kā cieš daļa cilvēku. Tāpat ir cilvēki, kam vienkārši ir pārāk aktīvs urīnpūslis. Par laimi, abām šīm problēmām ir risinājums. Cilvēkiem, kam ir mazs urīnpūslis speciālisti iesaka neskriet uz tualeti tiklīdz parādās nepieciešamība. Nedaudz paciešoties, tu vari pastiept savu urīnpūsli. Ja tavs urīnpūslis ir pārāk aktīvs, var palīdzēt vingrinājumi, šķidruma uzņemšanas kontrole un ārsta noteikti medikamenti.

Vēl viens gadījums, kad var rasties nepieciešamība bieži urinēt, ir grūtniecība, norāda "Web Md". Jau no pirmajām grūtniecības nedēļām dzemde palielinās. Tas rada spiedienu uz urīnpūsli un rada nepieciešamību biežāk doties uz labierīcībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!