Foto: Shutterstock

Ārzemju un arī vairāki pašmāju mediji ziņo par "cūku gripas" uzliesmojumu Krievijā un citās tuvējās valstīs, kas daudzos Latvijas iedzīvotājos izraisījis satraukumu – vai tā gaidāma arī pie mums? Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Edīte Tettere skaidro, ka satraukumam nav pamata – tā dēvētā cūku gripa nav nekas cits, kā tā pati sezonālā gripa, kas Latvijā vairāk vai mazāk cirkulē katru sezonu, nevis kāda cita, īpaši bīstama slimība. Latvijas mediķi kopš 2009. gada to vairs nesauc par "cūku gripu".

Latvijas medijos, piemēram, nra.lv, izskanējusi ziņa, ka Krievijā, sākot no decembra līdz janvāra beigām, cūku gripas uzliesmojumā miruši vismaz 50 cilvēki. Virsrakstā tā nosaukta par "nāvējošo cūku gripu", kas rada asociācijas ar kādu īpaši bīstamu gripas paveidu.

Mediji vēstī, ka tā dēvētā cūku gripa prasījusi arī 18 upurus Armēnijā, trīs Gruzijā un (kopš novembra) 112 Irānā.

"Par cūku gripu šo vīrusu nosauca 2009. gadā, kad tas pirmo reizi parādījās cilvēku vidū. Turpmāk vīruss tika saukts par Kalifornijas pandēmisko vīrusu. Kopš 2009. gada šis vīruss Latvijā vairāk vai mazāk ir cirkulējis katru sezonu un tādēļ to nesauc par "cūku gripu", bet gan par sezonālo cilvēku gripas vīrusu," skaidro Tettere.

Viņa informēja, ka Latvijā šajā sezonā dominē A/H1pdm09 gripas vīruss – tas pats, kas 2009. gadā tika saukts par "cūku gripu".

Kopš sezonas sākuma Latvijā slimnīcās ievietoti 320 gripas slimnieki un 42 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju jeb plaušu karsoni.

Pēdējo četru nedēļu laikā saņemti paziņojumi par 13 nāves gadījumiem no gripas komplikācijām. Visi pacienti bijuši ar hroniskām slimībām. Neviens no pacientiem, par kuriem noskaidrots vakcinācijas statuss (astoņi pacienti), nebija vakcinēts pret gripu.

Tettere arī pastāstīja, ka šis vīruss ir iekļauts pretgripas vakcīnas sastāvā, un bijis iekļauts tajā arī iepriekšējās sezonās. Šajā sezonā no cirkulējošiem vīrusiem tas ir dominējošs gripas vīruss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!