Foto: LETA
Tuvojoties jaunā gada svinībām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi atgādina, ka pirotehnikas lietošana var radīt nopietnu kaitējumu veselībai. Arī apdrošinātāji norāda, ka traumas, kas gūtas, nepareizi lietojot pirotehnikas izstrādājumus, ir ļoti smagas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Lai izvairītos no traumām, ir ļoti svarīgi ievērot vairākus nosacījumus: lietot tikai pārbaudītus izstrādājumus un rūpīgi sekot instrukcijai.

"Pērn NMPD brigādes sniedza palīdzību septiņiem cietušajiem, to skaitā četriem bērniem, kas pirotehnikas neuzmanīgas lietošanas rezultātā guva nopietnas un smagas traumas. Piemēram, brūces rokās ar muskuļu, cīpslu bojājumiem un apdegumus guva kāds vīrietis, kuram petarde sprāga rokā. Savukārt divi zēni pacēla neizsprāgušu pirotehniku, kas pēc brīža sprāga, kā rezultātā zēni guva sejas un plaukstu apdegumus," informē NMPD sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vītola.

Pēc NMPD izsaukumu pieredzes, visbiežāk pirotehnika cietušajiem sprāgusi rokās vai trāpījusi sejā, kājās. Šādos gadījumos traumas lielākoties ir smagas – cietušie gūst plēstas brūces un apdegumus, sejas savainojumus ar kaulu lūzumiem, acu bojājumiem, redzes traucējumiem. Tāpat arī plaukstu bojājumus ar sadragātiem pirkstiem un traumatiskām pirkstu amputācijām, kājas traumas ar lūzumiem un citas nopietnas traumas, kas var atstāt paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi.

Arī apdrošināšanas sabiedrība "Balta" norāda, ka traumas, kas gūtas svētku uguņošanas laikā, parasti ir ļoti smagas – tās ir visbīstamākās no visām nelaimēm, kas cilvēkus parasti piemeklē jaungada naktī. "Cilvēki bieži nemaz neapzinās sekas, kas var rasties, ja pirotehnika tiek lietota neapdomīgi, neievērojot drošības instrukcijas. Bojājumi automašīnai vai īpašumam ir sīkums, ja runājam par traumām, ko guvuši paši cilvēki. Nereti šīs traumas ir ļoti nopietnas, to ārstēšana – ilga," skaidro "Balta" pārstāve Sandra Pietkēviča.

NMPD ir novērojis, ka lielākoties negadījumos vainojama neuzmanība un pārgalvība – pirotehnikas palaišana alkohola reibumā, atrašanās pārāk tuvu aizdegtai petardei, petardes palaišana, turot to rokās. Bieži pieļautā kļūda ir arī instrukcijas neievērošana – mēģinājums vēlreiz palaist neizsprāgušu pirotehniku vai tās labošana pirms palaišanas, atļauja bērniem palaist raķetes, nepareiza tās novietošana, pavēršana pret tuvumā stāvošiem cilvēkiem vai pret ēkām.

Mediķi ir arī sagatavojuši ieteikumus drošai pirotehnikas lietošanai, kas apskatāmi infografikā.

Ieteikumi tavai un līdzcilvēku drošībai:

  • Ja iegādājies pirotehniku, tad tikai veikalos, kur to atļauts pārdot. Nekad neiegādājies pirotehniku "no rokas"– tā var būt nekvalitatīva un nedroša. Nemēģini pirotehniku izgatavot pats!
  • Vienmēr rūpīgi izlasi pirotehnikas lietošanas instrukciju!
  • Ja kādu raķeti neizdodas "iedarbināt", necenties palaist to vēlreiz.
  • Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Atceries: raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos, balkonos un malkas šķūņos un traumēt cilvēkus.
  • Raugies, lai pirotehnika nenonāk nepilngadīgo rokās. Stāsti bērniem par to, cik nopietnas sekas var būt, ja netiek ievērota pirotehnikas lietošanas instrukcija un drošības noteikumi, kā arī, ja bērnu rokās nokļūst pirotehnika.

Mediķi arī atgādina, ka dzīvībai kritiskās situācijās neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot uz ārkārtas tālruni 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!