Foto: Shutterstock

Miega trūkums un nepietiekama izgulēšanās, ja tas notiek regulāri, var ievērojami kaitēt tavai veselībai. Ja cilvēks regulāri dzīvo miega badā, palielinās arī priekšlaicīgas nāves risks dažādu slimību dēļ. Tomēr darbadienās aizņemtajiem cilvēkiem, kam nav laika, lai kārtīgi izgulētos, zviedru pētnieki ir sarūpējuši labas ziņas – miega trūkumu pa nedēļu ir iespējams kompensēt, guļot ilgāk brīvdienās. Par to raksta "Live Science".

Pētījumā, kas ilga 13 gadus, zinātnieki noskaidrojuši, ka cilvēkiem, kas nav sasnieguši 65 gadu vecumu un ikdienā guļ piecas stundas vai mazāk, ir augstāki mirstības rādītāji nekā cilvēkiem, kas guļ vismaz sešas vai septiņas stundas katru dienu. Tāpat noskaidrots, ka cilvēkiem, kas darba nedēļā trūkstošo miegu kompensē, guļot ilgāk brīvdienās, mirstības rādītāji ir tādi paši kā cilvēkiem, kas izguļas regulāri. Ņemot vērā novērojumu, pētnieki izvirzījuši teoriju, ka nepietiekamu miegu noteiktā periodā ir iespējams kompensēt.

Pētnieki norāda, ka nevar 100 procentīgi apgalvot, ka viņu secinājums ir patiess, bet pastāv ļoti liela iespējamība, ka tā ir. Iepriekšējos pētījumos, apskatot miega ilguma un veselības stāvokļa saistību, uzmanība pievērsta tikai vidējam gulēšanas laikam darbadienās, nepievēršot uzmanību tam, cik nozīmīgs ir miegs brīvdienās.

Nepietiekams miegs jau gadiem tiek saistīts ar dažādām veselības problēmām, piemēram, augstāku sirds un asinsvadu slimību risku, lieko svaru, aptaukošanos. Līdz ar to miega trūkums tiek saistīts ar priekšlaicīgas nāves risku. Jāpiebilst, ka cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem miega trūkums mazāk ietekmē dažādu veselības problēmu risku.

Ja ikdienā laika, lai izgulētos, pietiek, bet tevi vienkārši moka bezmiegs, ir svarīgi pievērst uzmanību miega higiēnai. Ir cilvēki, kam palīdz dažādas meditācijas un nomierināšanās vingrinājumi pirms miega. Arī istabas iekārtojumam ir sava nozīme. Par to, kā uzlabot miega kvalitāti, kā arī padarīt iemigšanu vienkāršāku, vari uzzināt šeit.

Tāpat neaizmirsti, ka ekrānierīču lietošana pirms miega aizmigt nepalīdzēs. Ierīču zilganā gaisma ietekmē miega hormona veidošanos un pasliktina miega kvalitāti. Plašāk par to lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!