Foto: stock.xchng
Blaugznas un neveselu galvas ādu nespēs noslēpt pat vismodernākais matu sakārtojums. Ja ilgāku laiku, lietojot dažādus līdzekļus, nav izdevies šo problēmu atrisināt, nav jāmet plinte krūmos! Tad ir jākonsultējas ar ārstu - trihologu vai dermatologu, kas vislabāk spēs novērtēt šīs problēmas nopietnību, veiks atbilstošu izmeklēšanu un ieteiks pareizāko ārstēšanas veidu. Nav tādu gadījumu, kad no blaugznām nebūtu iespējams atbrīvoties!

Blaugznu rašanās cēloņi
Lai cik tas neticami šķistu, viens no blaugznu rašanās iemesliem ir nepietiekami bieža galvas mazgāšana, nevis kā valda uzskats- pārāk bieža mazgāšana. Mati ir jāmazgā tad, kad tie ir netīri. Ja mati netiks mazgāti vismaz piecas dienas, tad blaugznu rašanās ir neizbēgams rezultāts. Tas izskaidrojams ar to, ka atmirušās šūnas no galvas ādas virskārtas nolobās, tāpat kā jebkurā citā ķermeņa daļā, taču atšķirībā no citām vietām, šeit tās aizķeras matos un no tām iespējams atbrīvoties tikai mazgājot. Protams, var būt citi blaugznu veidošanās iemesli. Tās var rasties arī tad, ja galvas ādai raksturīga pastiprināta taukainība, ko var izraisīt  alkohola un pārāk asu produktu lietošana.

Provocējoši faktori var būt nepareizi izvēlēts šampūns vai matu kosmētiskie līdzekļi, kuru sastāvs kairina galvas ādu un izraisa alerģiju pret kādu konkrētu šī līdzekļa sastāvdaļu, kā arī pastiprināta dažādu spēcīgu ķīmisku vielu (matu balināšana, krāsošana utt.) iedarbība uz galvas ādu. Taču blaugznu parādīšanās var būt arī galvas ādas reakcija, cīnoties ar nopietnāku galvas ādas saslimšanu.

Kad blaugznas liecina par ādas slimību?
Galvas ādas infekcija - sēnīte var norisināties arī bez blaugznu parādīšanās, un to var konstatēt tikai mikroskopiskas izmeklēšanas ceļā. Šai slimībai mēdz būt dažādi veidi: trihofitijas gadījumā slimība attīstās vienmērīgi, savukārt, mikrosporijas gadījumā, vērojami norobežoti sēnītes perēkļi un šai slimības formai raksturīgi dažus milimetrusvirs ādas aplūzuši mati.

Seboreja ir tauku dziedzeru slimība, kam smagākā formā vērojams ādas iekaisums un pat zvīņu un kreveļu veidošanās. Tauku dziedzeru darbība ir traucēta, saražoto tauku sastāvs ir izmainīts, līdz ar to kļuvis kairinošs galvas ādai. Visgrūtāk  kontrolējama galvas ādas saslimšana ir psoriāze, kad veidojas zvīņojošas pūtītes. No šīs slimības atbrīvoties var tikai ar dermatoloģisku ārstēšanu.

Kā kopt galvas ādu?
Ļoti svarīgi ir lietot atbilstošus matu kopšanas līdzekļus. Viens no galvenajiem kritērijiem, izvēloties matu kopšanas līdzekļus, ir katra individuālā pašsajūta pēc to lietošanas. Pēc mazgāšanas matiem jābūt viegli ķemmējamiem un viegli veidojamiem. Ja ir radušās kādas galvas ādas problēmas, šampūnus ieteicams iegādāties aptiekās. Šie šampūni ir dziļāk kopjoši, to sastāvs ir maigāks un saudzējošāks, jo tie satur augu valsts produktus, līdz ar to galvas āda mazāk tiek pakļauta dažādiem kairinājumiem.

  

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!