Foto: Shutterstock

Ja runa ir par ķermeņa aprisēm, notievēšanu un citiem ar to saistītiem jautājumiem, priekšplānā tiek izvirzīta vielmaiņas tēma. Liekā svara problēmas var izraisīt dažādi iemesli, taču "lēna vielmaiņa" ir apzīmējums, ar kuru daudzi mēdz attaisnoties. Kādi ir izplatītākie vielmaiņas mīti un ko cilvēks var darīt, lai to paātrinātu un sakārtotu ķermeni, lasi "Viņa" apkopotajā stāstu izlasē.

Vielmaiņu ietekmē gan iedzimtība, gan arī dzīvesveids – dažādu nepārdomātu ieradumu regulāra piekopšana var kļūt par iemeslu tās bremzēšanai. Kā piemēru var minēt badošanos, pilnīgu atteikšanos no ogļhidrātiem, pārāk nelielu olbaltumvielu uzņemšanu, mazkustīgu dzīvesveidu, spēka vingrojumu izlaišanu sporta zālē, alkohola lietošanu un vēl, un vēl.

Savukārt paātrināt to iespējams ar dažādiem paņēmieniem, tostarp iepriekš minēto olbaltumvielu iekļaušanu uzturā, organismam nepieciešamā šķidruma uzņemšanu (katram individuāli – 30 mililitri uz katru ķermeņa kilogramu), kā arī nelielu fizisko aktivitāšu iekļaušanu visas dienas garumā – ne tikai sporta zālē.

Runājot par izplatītākajiem mītiem, ir cilvēki, kas uzskata, – jo mazāk ēdīšu, jo ātrāka būs vielmaiņa un problēmas tiks noņemtas kā ar roku, taču realitāte nav tik viennozīmīga. Drastiskām diētām piemīt bumeranga efekts – svars pēc laika atgriežas, turklāt ar uzviju. Badošanās ilgtermiņā vielmaiņu tikai palēnina.

Lai labāk izprastu, kā organismā darbojas vielmaiņa un kā cilvēks to var ietekmē, lasi turpinājumā apkopotos rakstus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!