Foto: Shutterstock

Onkoloģiskās slimības gadu no gada ir otrs izplatītākais nāves cēlonis Latvijā un citviet pasaulē, tomēr par tām joprojām valda daudz aplamu pieņēmumu. Pārbaudi savas zināšanas par vēzi, nosakot, kurš no apgalvojumiem atbilst patiesībai un kurš – ne.

Vēzis galvenokārt skar tos, kam tas bijis kādam no radiem

Mīts! Patiesībā tikai nelielā daļā gadījumu – aptuveni 20 procentos no visiem – vēzis ir ģenētiski pārmantots. Daudz biežāk ļaunā slimība skar cilvēkus, kam rados neviena vēža slimnieka nav bijis. Ārsti joprojām īsti nevar atbildēt uz jautājumu, kāpēc kāds saslimst ar onkoloģisku slimību un kāds – ne. Taču skaidrs ir viens – runa nav tikai par gēniem.

Pārmērīga dzeršana palielina risku saslimt ar vēzi

Foto: Shutterstock

Fakts! Pastiprināta alkohola lietošana palielina iespējamību, ka cilvēku skars mutes, aknu, resnās zarna, krūts vai cita veida vēzis. Nav svarīgi, vai tu dzer alu, vīnu, liķieri vai ko citu. Svarīgi ir tas, cik daudz tu dzer. Jo vairāk, jo augstāks risks saslimt ar vēzi.

Ja lieto alkoholu, centies nepārsniegt pieļaujamās alkohola devas! Vīriešiem pieļaujamā dienas deva ir trīs līdz četras alkohola vienības, bet sievietēm – viena līdz divas.

Alkohola vienības jeb devas

1 glāzīte (30 g) degvīna = 1 deva
1 glāzīte (50 g) liķiera = 1 deva
1 glāze (150 g) sausā vīna = 1 deva
1 pudele (0,5 l) gaišā alus = 1,5 devas
1 pudele (0,5 l) tumšā alus = 2,5 devas
1 pudele (0,7 l) sausā vīna = 6 devas
1 pudele (0,5 l) liķiera = 10 devas
1 pudele (0,5 l) degvīna = 15 devas
1 pudele (0,7 l) degvīna = 20 devas

Vienības no www.atbildigi.lv

Mākslīgie saldinātāji var izraisīt vēzi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mīts! Vismaz šobrīd nav gūti zinātniski pierādījumi tam, ka mākslīgie saldinātāji izraisa vēzi. Pētījumi neuzrāda saistību starp aspartāma, saharīna vai suhralozes lietošanu un vēzi.

Jaunākie cukura aizvietotāji, kā sorbitols un stēvija, arī tiek uzskatīti par drošiem.

Antiperspirantu lietotājiem lielāks risks saslimt ar krūts vēzi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mīts! Ir droši lietot gan dezodorantu, gan antiperspirantu jeb padušu rullīti ("zīmuli"), kas bloķē sviedru dziedzeru darbību. Līdz šim pētnieki nav guvuši pārliecinošus pierādījumus tam, ka, lietojot antiperspirantus, pieaug risks saslimt ar krūts vēzi.

Biopsija var veicināt vēža šūnu izplatīšanos

Foto: stock.xchng

Mīts! Biopsijas laikā ārsts paņem nelielu daļiņu audu no pacienta ķermeņa mikroskopiskai izmeklēšanai, piemēram, lai noteiktu, vai cilvēkam ir vēzis. Maz ticams, ka šāda procedūra var veicināt vēža šūnu izplatīšanos.

Fiziskās aktivitātes mazina risku saslimt ar vēzi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Fakts! Regulāras fiziskās aktivitātes līdztekus veselīgam uzturam un ķermeņa svara uzturēšanai normas robežās mazina risku saslimt ar vairākiem vēža veidiem, tostarp resnās zarnas un krūts vēzi.

Avots: WebMd.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!