Foto: Shutterstock
Galvassāpes pavisam noteikti ir vienas no biežāk sastopamajām sāpēm, par kurām cilvēki sūdzas ikdienā. Spēcīgu galvassāpju rezultātā rodas problēmas izpildīt pat vienkāršākos ikdienas darbus, tās būtiski ierobežo fiziskās aktivitātes un apgrūtina vai pat paralizē darbspēju. Arī pašlaik valdošais pandēmijas un ārkārtējās situācijas laiks nav neko labvēlīgs, jo, nenoliedzami, vairumam cilvēku ir paaugstināta psihiskā slodze, kas var izraisīt galvassāpes. Bet kā saprast, ka galvassāpes ir nopietnāka problēma un jau attiecināmas uz diagnozi – migrēna?

"Migrēna tiek iedalīta pie primārajām galvassāpēm, kas nozīmē, ka tā ir tāda galvassāpju saslimšana, pie kuras neatrod nekādas izmaiņas organismā – ne smadzenēs, ne smadzeņu asinsvados, ne arī kaut kur citur ķermenī," norāda neiroloģe, sāpju ārste un veselības centra "Vivendi" Galvassāpju centra vadītāja Daina Jēgere. Migrēnas slimība izpaužas tā, ka cilvēkam dzīves laikā, dažos periodos biežāk, dažos retāk, uznāk pēkšņas, ļoti stipras galvassāpju epizodes. Epizodes raksturo tas, ka sāpes pieaug ļoti spēcīgi un var būt vienā vai abās galvas pusēs, pulsējoša rakstura sāpēm pievienojas arī šķebināšana vai slikta dūša, rodas nepatika pret gaismu, skaņām, smaržām. Migrēnas laikā cilvēkam nepatīk vai viņš pat nespēj veikt fiziskas aktivitātes, vai tā būtu kāda priekšmeta pacelšana vai skriešana pakaļ autobusam, un, kā norāda Jēgere: "Faktiski ir vēlme gulēt tikai vienā pozā – neviena netraucētam un ar aukstu kompresi uz galvas."

Gaisma tuneļa galā pamazām sāk parādīties

Sabiedrībā pastāv uzskats, ka migrēnu līdz galam nevar izārstēt. To apstiprina arī "Vivendi" Galvassāpju centra vadītāja Daina Jēgere, norādot, ka trīszaru nerva uzbudinājumu nekādi nevar pārtraukt līdz galam, bet ir daudz iespēju, kurām pievērsties, lai ar migrēnu labāk sadzīvotu. Šajā gadījumā noderēs ielūkoties migrēnas dienasgrāmatā, kurā būs atrastas likumsakarības, kad migrēnas lēkmes ir visasākās. Bieži vien novērojumos būs pamanāms, ka spēcīga migrēna parādās pēc alkohola lietošanas, naktsmaiņas darba, konkrēta pārtikas produkta lietošanas utt.

Migrēna gūst arvien lielāku atpazīstamību – par to runā, to analizē un meklē risinājumus. Arī Latvijā šis jautājums ir iekustējies.

"Valsts beidzot ir izdomājusi, ka apmaksās galvassāpju speciālista konsultāciju, pie kura pieņemšana diemžēl nobremzēta valstī valdošās ārkārtējās situācijas dēļ. Tiklīdz krīze beigsies, ar ģimenes ārsta nosūtījumu būs iespēja doties uz bezmaksas konsultāciju pie galvassāpju speciālista, kurš pieņems Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā jeb "Gaiļezerā". Tā būs lieliska iespēja pacientiem saprast un atrast savu diagnozi," pauž Jēgere.

"Kaimiņvalstīs medikamenti migrēnas pacientiem ir bez maksas. Tagad arī mūsu Saeimā migrēnas jautājums beidzot tiek aktīvi skatīts, un ir sperts liels solis pretī tam, lai migrēnas medikamenti būtu kompensējami, kas ir lielākā uzvara līdz šim," norāda Alberliņa.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!