Foto: Shutterstock

Liekais svars un aptaukošanās ir viena no izplatītākajām veselības problēmām pasaulē. Pasaules Veselības organizācijas aplēses vēsta, ka 2016. gadā visā pasaulē no liekā svara cieta vismaz 1,9 miljardi cilvēku, savukārt 2018. gadā ar palielinātu ķermeņa masu ikdienā centās sadzīvot 40 miljoni bērnu. Lai gan, iespējams, daudzi no liekā svara vēlas atbrīvoties pasliktinātās dzīves kvalitātes dēļ vai ar mērķi uzlabot savu izskatu, veselība ir galvenais iemesls, kāpēc ārsti aicina no tā šķirties.

Liekais ķermeņa svars un aptaukošanās rada vairākus riskus veselībai, taču viens no galvenajiem riska faktoriem, kas pastiprinās tās ietekmē, ir dažādu vēža formu attīstība, piemēram, aizkuņģa dziedzera, kuņģa, nieru, aknu un vairogdziedzera. Taču tie nav vienīgie. Turpinājumā, iedvesmojoties no portāla ''Health'', piedāvājam iepazīties ar citiem audzēju veidiem, kuru rašanās risku var palielināt liekais svars.

Tomēr atceries – ja novēro kādas neparastas izmaiņas organisma darbībā, vislabāk pēc iespējas ātrāk konsultēties ar ārstu, kas tad arī palīdzēs noteikt diagnozi.

Galvas smadzeņu audzējs – meningioma


Šis smadzeņu audzējs attīstās no vidējā smadzeņu apvalka jeb plīvurapvalka, kas pārklāj smadzenes un mugurkaulu un visbiežāk aug lēnām. Cilvēkiem ar lieko svaru meningioma risks ir par 20 procentiem lielāks, bet tiem, kas cieš no aptaukošanās, tas palielinās jau par 50 procentiem.

Krūts vēzis


Foto: Shutterstock
Liekais svars lielākoties pēc menopauzes palielina krūts vēža risku. Sievietēm pēcmenopauzes periodā, kurām ir aptaukošanās, ir aptuveni 20 līdz 40 procentus lielāks risks saslimt ar krūts vēzi, nekā sievietēm ar veselīgu svaru. Taukaudi ražo estrogēnu, kas sievietēm pēc menopauzes kļūst par galveno hormonu avotu un kas veicina vēža rašanos. Tas nozīmē, ka pārmērīgs ķermeņa tauku daudzums var saražot pārmērīgi daudz estrogēna, tādējādi kāpinot krūts vēža risku.

Tāpat jāpiemin, ka paši taukaudi var iekaist. Savukārt hronisks iekaisums, ko izraisa liekā svara uzkrāšanās, var stimulēt vēža šūnu vairošanos. Tā kā krūts galvenokārt sastāv no taukaudiem, to iekaisumu var uzskatīt par vienu no krūts vēža rašanās riskiem.

Resnās zarnas vēzis

Foto: Shutterstock
Vīriešiem un sievietēm, ka cieš no aptaukošanās, ir par 30 procentiem lielāks risks saslimt ar resnās zarnas vēzi, nekā cilvēkiem ar veselīgu svaru. Pētījumos ir izvirzīti pāris pieņēmumi, kāpēc liekais svars palielina resnās zarnas vēža risku. Viens no tiem ir insulīna rezistence – stāvoklis, kad organisms visu saražoto insulīnu neizmanto pilnvērtīgi, kā rezultātā paaugstinās cukura līmenis asinīs, kas ir raksturīgi cilvēkiem ar lieko svaru vai aptaukošanos.

Tāpat taukaudi izdala hormonu, kuru sauc par adipokīnu un kas veicina šūnu augšanu, tostarp resnās zarnas vēža šūnu. Kas vēl – ņemot vērā, ka resno zarnu ieskauj taukaudi, arī to iekaisums var veicināt vēža šūnu rašanos.

  • Šeit vari iepazīties ar simptomiem, kas var vēstīt par zarnu vēzi.

Žultspūšļa un olnīcu vēzis


Foto: Shutterstock
Cilvēkiem ar lieko svaru par aptuveni 20 procentiem palielinās žultspūšļa audzēja risks, bet tiem, kas cieš no aptaukošanās, risks palielinās pat par 60 procentiem. Atgādinājumam – žultspūslis ir neliels orgāns blakus aknām, kas izdala žulti, kas savukārt palīdz gremošanas procesiem, tostarp tauku sagremošanai. Cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa masu biežāk rodas žultsakmeņi, kuru pastiprināta nogulsnēšanās un uzkrāšanās rada lielāku žultspūšļa vēža risku.
  • Šajā rakstā iepazīsties ar pazīmēm, kas var liecināt par žultsakmeņiem.


Arī olnīcu vēzis ir viens no tiem, kas ir biežāk sastopams to sieviešu vidū, kas cieš no lielākas ķermeņa masas. Ķermeņa masas indeksam palielinoties kaut par pieciem punktiem, olnīcu vēža risks palielinās par desmit procentiem. Tāpat kā krūts vēzi arī olnīcu vēzi var veicināt estrogēns, kuru ražo taukaudi, kā arī vielmaiņas traucējumi, piemēram, insulīna rezistence, kas, kā jau minējām, ir raksturīga cilvēkiem ar lieko svaru.

  • Savukārt te iepazīsties ar pazīmēm, kas var vēstīt par dzemdes kakla vēzi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!