Foto: Shutterstock

Kafija ir viena no lietām, bez kā neskaitāmi cilvēki nevar iedomāties savas dienas sākumu, bet daļa arī pusdienlaiku un pēcpusdienu. Par to, vai kafija ir veselīga vai, tieši pretēji, kaitīga veselībai, ļoti daudzi nav vienisprātis. Ir cilvēki, kas novērtē enerģiju un spēku, ko tā dod, bet citi šim dzērienam pārmet negatīvu ietekmi uz sirdsdarbību un gremošanas sistēmu.

Patiesība laikam ir kaut kur pa vidu – melnajam, aromātiskajam dzērienam patiešām piemīt daudz pozitīvu īpašību, bet noteiktos apstākļos un pārāk lielā daudzumā tas var arī kaitēt. Uztura eksperts Andis Brēmanis skaidro, ka ikdienā kofeīna patēriņš parasti nerada problēmas. Jāsatraucas par to, kas tiek pievienots kafijai, – cukurs, piens vai krējums. Dzerot kafiju ar dažādām piedevām, ir iespējams uzņemt ļoti daudz vielu, kas organismam nav nepieciešamas.

Tāpat Brēmanis norāda, ka kofeīnam piemīt daudz pozitīvu īpašību, piemēram, tas stimulē organismu, uzmundrina, mazina miegainību, spēcina sirdsdarbību un muskulatūras tonusu, bet ar tā uzņemšanu pārspīlēt nevajadzētu. Pieaugušam cilvēkam dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 300 miligramiem kofeīna, bet pusaudžiem – ne vairāk par 100–150 miligramiem. Bērniem kofeīns nav ieteicams vispār.

Skaidrs ir viens – kafija un kofeīns noteikti ietekmē cilvēka organismu. Atkarībā no nepieciešamības un veselības stāvokļa kafija var palīdzēt uzlabot pašsajūtu vai kaitēt. Lūk, vairāki "Health" ekspertu novērojumi, kā aromātiskais dzēriens ietekmē veselību. Lai ar patērēto kafijas daudzumu nepārspīlētu, iepazīsties ar šīm pazīmēm, kas liecina – tu dzer pārāk daudz kafijas.

Enerģija ķermenim un garam

Foto: Shutterstock
Kofeīns ir labi zināms enerģijas vairotājs. Tas samazina nespēku un sāpes treniņa laikā, kā arī dod spēku un enerģiju. Jo vairāk enerģijas treniņā tev būs un vairāk varēsi izdarīt, jo vairāk kaloriju sadedzināsi tā laikā. Protams, atceries, ka tavam ķermenim nepieciešams uzņemt arī nepieciešamās uzturvielas un kalorijas – tasīte kafijas nevar aizstāt maltīti.

Tumšais un aromātiskais dzēriens atmodina ne tikai ķermeni, bet arī prātu. Tieši tāpēc tik daudzi cilvēki to malko brokastu laikā. Kafija patiešām var palīdzēt ātri pamosties – tā uzlabo atmiņu un reakcijas laiku, kā arī koncentrēšanās spējas, ļaujot paveikt darbus, kas, iespējams, šķiet pārāk garlaicīgi. Tomēr nav pierādīts, ka šis dzēriens varētu palīdzēt atrisināt sarežģītākas problēmas.

Protams, cilvēkam nav jādzer kafija, lai viņš būtu enerģisks un spētu koncentrēties. Turklāt cilvēki, kas ikdienā lieto šo dzērienu un ir atkarīgi no kofeīna, bez tā var justies slikti, kā arī var pazemināties viņu darbaspējas. Par to, vai atkarība no kafijas ir kaitīga un kā to uzveikt, lasi šeit.

Var mazināt vai izraisīt sāpes

Foto: Shutterstock
Kofeīns var palīdzēt atvieglot migrēnas simptomus un saspringuma galvassāpes, jo sašaurina paplašinātos asinsvadus galvā. Tieši šī iemesla daļa recepšu, kā arī bezrecepšu medikamenti, kas paredzēti sāpju mazināšanai, satur arī kofeīnu. Šī viela var ievērojami palielināt medikamentu efektivitāti.

Tomēr ar kofeīnu ir jābūt ļoti uzmanīgam, jo tas var radīt pretēju efektu, kad to pārstāj lietot. Īpaši izteikti tas ir gadījumos, kad kofeīns uzņemts pārāk lielos daudzumos. Nelietojot medikamentus, asinsvadi atkal izplešas, radot sāpes. Tāpat ļoti nepatīkamas sajūtas var piemeklēt cilvēkus, kas pēkšņi pārtrauc lietot kafiju. Tiesa, no kofeīna atkarības ir iespējams atbrīvoties salīdzinoši īsā laikā, līdz ar to arī nepatīkamās sajūtas nav ilgstošas.

Var negatīvi ietekmēt sirdsdarbību

Foto: Sutterstock
Kafijas lietošana nav ieteicama cilvēkiem, kam ir problēmas ar sirdsdarbību, jo kofeīns var paātrināt sirdsdarbību, īpaši tad, ja uzņemts lielos daudzumos. Kopumā kafijas ietekme uz sirds veselību nav līdz galam izpētīta, un nevar teikt, ka tai ir vienāda ietekme uz visiem cilvēkiem. Piemēram, daļai cilvēku tā var radīt izmaiņas sirdsdarbībā, bet citus vispār neietekmēt, jo kofeīna iedarbību var iespaidot cilvēka gēni.

Tāpat kafijas ietekme uz sirds veselību ir atkarīga no tā, vai persona ir atkarīga no kofeīna, kādos daudzumos un bieži lieto šo dzērienu, kā arī no tā, vai cilvēkam ir kādas veselības problēmas (tās var arī nebūt saistītas ar sirdsdarbību) un kādus medikamentus viņš lieto. Jāpiebilst, ka kofeīna ietekmei ir pakļauti ne tikai pieaugušie, bet arī bērni un jaunieši, ja viņi lieto kofeīnu saturošus dzērienus, piemēram, enerģijas dzērienus. Šo dzērienu kaitīguma un veselības risku dēļ to pieejamību jauniešiem un bērniem cenšas ierobežot.

Kofeīna ietekme uz kaulu veselību

Foto: Shutterstock
Kofeīns pavisam nedaudz kavē kalcija uzsūkšanos. Tāpat kofeīna, kā arī kolas dzērienu sastāvā esošā fosfora uzņemšanu saista ar kaulu blīvuma samazināšanos. Tomēr apgalvot, ka kofeīnu saturoši dzērieni būtiski pasliktina kaulu veselību, nevar. Īpaši tad, ja kofeīns netiek uzņemts ļoti lielos daudzumos.

Lai kauli būtu stipri un veseli, svarīgi, lai uzturā būtu pietiekami daudz kalcija un citu organismam nepieciešamu vielu. Nav pierādījumu tam, ka cilvēkam, kas lieto veselīgu uzturu, kafija, ja kofeīna daudzums nepārsniedz 400 miligramus dienā, būtu kaitīga. Ja cilvēks ir vesels un uzņem pietiekami daudz kalcija, kafija nepalielina lūzumu risku.

Var radīt gremošanas sistēmas darbības traucējumus

Foto: Shutterstock
Kofeīns neizraisa čūlas, bet cilvēkiem, kam čūla jau ir, speciālisti iesaka kafiju nelietot. Tas skaidrojams ar to, ka kofeīns veicina kuņģa skābes izdalīšanos, kas savukārt saasina kuņģa čūlu un atver brūces, kas reizēm mēdz izveidoties uz kuņģa sieniņām, barības vadā vai tievajā zarnā.

Tāpat kofeīns viens pats vēl neliks veidoties grēmām. Līdz šim nav veikti droši pētījumi par to, vai, pārtraucot lietot kafiju, mazinās gremošanas sistēmas darbības traucējumi, kas izraisa grēmas. Tomēr ārsti cilvēkiem, kas no tām cieš, iesaka samazināt kafijas patēriņu, jo tā var pastiprināt šo gremošanas sistēmas problēmu simptomus.

Ietekmē cukura līmeni asinīs

Foto: Shutterstock
Speciālisti norāda, ka kafijas lietotājiem ir zemāks otrā tipa cukura diabēta risks. Tomēr, ja tu jau ciet no šīs slimības, pret kofeīnu saturošiem produktiem jāizturas piesardzīgi. Pētījumi liecina, ka kofeīns paaugstina cukura līmeni asinīs, kā arī samazina insulīna iedarbību. Tas var radīt sarežģījumus noturēt vienmērīgu cukura līmeni asinīs.

Tiek pieļauts, ka kofeīns ietekmē cukura pārstrādi organismā vai arī veicina adrenalīna izdalīšanos. Šis hormons ir zināms ar to, ka palīdz paaugstināt cukura līmeni asinīs. Ja tu ciet no otrā tipa cukura diabēta un nevari saprast, kāpēc tev neizdodas noturēt vēlamo cukura līmeni asinīs, iespējams, ir pienācis laiks samazināt kafijas patēriņu.

Var ietekmēt mazuli, ja sieviete ir stāvoklī

Foto: Shutterstock
Amerikas Grūtnieču asociācija sievietēm gaidībās iesaka pēc iespējas izvairīties no kafijas un citu kofeīnu saturošu produktu lietošanas uzturā. Kofeīns var paaugstināt asinsspiedienu, kā arī paātrināt sirdsdarbību. Tāpat tas ir urīndzenošs līdzeklis, kas var veicināt dehidratāciju. Tāpat tas var nonākt mazuļa organismā, ietekmējot viņa kustības.

Pētījumi par to, vai kofeīns var izraisīt spontāno abortu, ir pretrunīgi – daļa norāda, ka iespēja pastāv, bet citi to izslēdz. Jebkurā gadījumā grūtniecēm nevajadzētu uzņemt vairāk par 200 miligramiem kofeīna dienā. Šāds daudzums neietekmēs mazuļa attīstību, kā arī nevar palielināt risku zaudēt bērniņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!