Foto: DELFI

Pagājušajā nedēļā Latvijā gripas intensitāte samazinājusies vidēji par 28,9%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Savukārt nedēļu pirms tam gripas intensitāte bija nedaudz pieaugusi.

Pagājušajā nedēļā 72 ģimenes ārsta praksē reģistrēti 125 gripas gadījumi, kas ir vidēji 120,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Pacienti, kuri aizvadītajā nedēļā bija vērsušies ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos, reģistrēti visās SPKC monitoringā iekļautajās teritorijās. Pie ārsta vērsušos pacientu skaits gripas gadījumos palielinājies Jēkabpilī, Valmierā un Ventspilī. Joprojām visaugstākā gripas intensitāte nemainīgā līmenī saglabājās Jelgavā, kur tā pārsniegusi 230 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Kopumā gripas intensitāte samazinājusies Gulbenē, Daugavpilī, Jūrmalā, Rēzeknē un Liepāja. Visstraujāk gripas intensitāte sarukusi Daugavpilī, proti, aptuveni četras reizes, sasniedzot 43,7 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Pagājušajā nedēļā ar gripu visvairāk slimojuši bērni līdz četru gadu vecumam - 6045,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir nedaudz mazāk nekā nedēļu iepriekš. Savukārt gripas intensitāte nedaudz pieaugusi vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem un bijusi 797,1 gadījums uz 100 000 iedzīvotāju.

Savukārt pagājušajā nedēļā slimnīcā ar diagnozi gripa nogādāti 168 cilvēki, bet 33 cilvēki ārstniecības iestādē ievietoti saistībā ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopumā kopš gripas sezonas sākuma slimnīcā ar gripu ievietoti 1020 cilvēki, bet vēl 130 bijuši ar gripas izraisītu pneimoniju.

Tāpat pagājušajā nedēļā gripa prasījusi trīs cilvēku dzīvības. Līdz ar to kopš gripas epidēmijas sākuma šī slimība laupījusi dzīvību 31 cilvēkam. No gripas mirušie pacienti bijuši vecumā no 41 līdz 95 gadiem. Kopumā no gripas miruši 19 vīrieši un 12 sievietes.

Visi pacienti bijuši ar vienu vai vairākām hroniskām saslimšanām - hroniska sirds saslimšana, cukura diabēts, hroniska obstruktīva plaušu slimība jeb HOPS, bronhiāla astma, onkoloģiska saslimšana, urīnceļu infekcija vai aptaukošanās. Neviens no pacientiem, par kuriem noskaidrots vakcinācijas statuss (19 pacienti), nebija vakcinēts pret gripu.

Jau ziņots, ka Latvijā 26. janvārī izsludināta gripas epidēmija. Par epidēmijas sākumu paziņo, ja vismaz vienā no monitoringa teritorijām saslimstība pārsniedz 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. SPKC prognozē, ka gripas epidēmija varētu beigties marta beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!