Foto: Shutterstock

Ja, dodoties pie dabas, neesi vakcinēts pret ērču encefalītu un gadās iemalkot alkoholiskos dzērienus, veselība tiek pakļauta nopietnam riskam. Ja iekož ērce un organismā sāk attīstīties encefalīts, alkohola ietekmē slimība var piemeklēt ļoti smagā formā.

Bojā nervu sistēmu

Cilvēka runa, redze, kustību koordinācija, domāšana un izturēšanās ir saistīta ar ārkārtīgi sarežģītām ķīmiskām reakcijām galvas smadzeņu nervu šūnās jeb neironos. Alkoholisko dzērienu sastāvā esošais etilspirts ir neirotoksīns – viela, kas var nopietni bojāt nervu sistēmu. Tā ietekmē informācijas plūsma smadzenēs mainās un smadzeņu darbība tiek traucēta. Arī ērču encefalīts ir slimība, ka bojā nervu sistēmu. Tāpēc, ja piesūcas inficēta ērce un vienlaikus tiek lietots alkohols, turklāt lielās devās, nevakcinētam cilvēkam nervu sistēmai tā ir milzīga slodze un slimības gaita var ievirzīties īpaši smagā gultnē. Sekas ir neiroloģiski defekti, dažādu ķermeņa daļu paralīzes, bet īpaši smagos gadījumos iestājas nāve.

Kaut gan ērču encefalīts bieži norit līdzīgi gripai – ar drudzi, galvassāpēm, sliktu dūšu, drebuļiem, sāpēm kaulos un locītavās, tā ir nervu sistēmas slimība, kura ir īpaši bīstama tāpēc, ka slimības gaita ir neprognozējama. Slimības sākumposmā nav iespējams noteikt, vai slimība noritēs viegli vai smagā formā ar drudzi, meningītu, kustību traucējumiem, paralīzi un citām nopietnām komplikācijām, un alkohols var izprovocēt tieši smagās formas. Par ērču encefalīta un alkohola bīstamo ietekmi uz veselību der atcerēties, domājot par gaidāmo Jāņu svinēšanu, kad daudzi iedzīvotāji no pilsētām dodas uz laukiem, un, kā zināms, plaši tiek lietots alus un citi grādīgie dzērieni.

Vēl jāielāgo, ka internets noteikti nav labākais avots, kur meklēt padomus ērču encefalīta ārstēšanai. Tajā atrodami arī veselībai bīstami ieteikumi un diskusijas, piemēram, vai tāda tautas metode kā šņabja lietošana lielos daudzumos vismaz trīs dienu garumā ir efektīvs līdzeklis ērču encefalīta ārstēšanai. Nē, šī metode ērču encefalītu noteikti neārstē. Jāatceras, ka pret ērču encefalītu zāļu nav, bet efektīvākā profilakse ir vakcinācija.

Augstākā saslimstība pasaulē

To, ka ērču encefalīts ir ļoti nopietna slimība, šķiet, Latvijā būs dzirdējis gandrīz ikviens. No 1990. līdz 2000. gadam Latvijā saslimstības rādītāji ar ērču encefalītu bija visaugstākie pasaulē – no 8 līdz 53 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Kaut gan pēdējos gados saslimstība ir mazinājusies, tā joprojām apdraud gan pieaugušos, gan bērnus. Pēdējo desmit gadu laikā ar ērču encefalītu Latvijā saslimuši 2759 cilvēki, bet 19 cilvēki no šīs slimības miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Jāatceras, ka Latvijā ik gadu tiek noteikti tā dēvētie ērču encefalīta endēmiskie rajoni, kur saslimstība ar ērču encefalītu ir īpaši augsta – šogad tādi ir 26. To vidū ir rīdzinieku iecienītā Kurzemes piekraste ar Alsungas novadu kā ērču encefalīta visvairāk apdraudēto teritoriju – uz 100 000 iedzīvotājiem pēdējo piecu gadu laikā te saslimuši 113 cilvēki, liecina SPKC dati. Tam seko Pāvilostas, Ventspils, Kuldīgas novadi, Pārgaujas novads Vidzemē.

Līdz Jāņiem vēl var paspēt vakcinēties

Lai izvairītos no ērces piesūkšanās, ejot uz mežu, var izvēlēties piemērotu apģērbu, vairīties no krūmājiem un pameža, kur ērces mājo īpaši kuplā skaitā.

Tomēr labākā profilakse, ja bez bažām gribas svinēt Jāņus vai atvaļinājumā atpūsties Latvijas laukos, ir vakcinācija. Lai līdz Jāņiem paspētu iegūt imunitāti, vislabāk izvēlēties paātrināto vakcinācijas shēmu, kas nodrošina aizsardzību mēneša laikā, vai ātro shēmu, kas imunitāti garantē jau 21 dienas laikā.

Vakcinācijas laikā – nē alkoholam

  • Gatavojoties vakcinācijai, svarīgi atcerēties, ka trīs dienas pirms un pēc potes nedrīkst lietot alkoholu.
  • Daudzi uztraucas, kas notiek, ja ērce iekož vakcinācijas kursa laikā, piemēram, uzreiz pēc pirmās potes. Veselībai tas tiešus draudus nerada. Jāzina, ka pēc pirmās potes imunitāte vēl nebūs izstrādājusies. Tādā gadījumā ir jānogaida ērču encefalīta inkubācijas periods, kura laikā var parādīties ērču encefalīta simptomi (līdz 30 dienām) un, ja viss ir kārtībā, vakcināciju var turpināt pēc sākotnējās shēmas.
  • Jāatceras, kā ērču encefalīta endēmiskajos rajonos bērniem no gada līdz 18 gadu vecumam valsts nodrošina bezmaksas vakcināciju – lai to saņemtu, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!