Foto: Shutterstock
206 kauli cilvēka ķermenī līdz lūzumam vai kādai citai traumai varētu šķist nemainīgi izturīgi, tomēr mūsu skelets pastāvīgi atjaunojas un var kļūt vājāks gan vecuma, gan dzīvesveida ietekmē, līdz ar to arī pieļāvīgāks pret lūzumiem un dažādām kaulu slimībām. Jebkura novirze no normālas kaulu veselības samazinās dzīves kvalitāti, tāpēc ir īpaši svarīgi to stiprināt kā vecāka gada gājuma cilvēkiem, tā arī jauniem.

Novecošanās ir nenovēršams process, un ar laiku tās iespaidā mūsu organisms mainās arvien vairāk. Taču, domājot par kaulu veselību, kuru arī ietekmē gadu ''augšana'', tu vari to palēnināt un stiprināt kaulu veselību, ieviešot izmaiņas savā dzīvesveidā. Turpmākajās rindās iepazīsties ar dažiem paņēmieniem, kā to izdarīt.

Tomēr atceries – kaulu veselība nav joka lieta, tāpēc, ja jūti neierastas sāpes, neskatoties uz to, vai esi kritusi vai citādi traumējusi savas ekstremitātes, vislabāk meklēt speciālista palīdzību, kas veiks nepieciešamās pārbaudes, lai noteiktu sāpju vai, iespējams, kustību traucējumu iemeslu.

Kaulu audu veidi

Vispirms nedaudz par anatomiju. Ir divi kaulu audu veidi, kas, cilvēkam novecojot, zaudē masu, bet ar atšķirīgu ātrumu, skaidrots portālā ''Prevention''.

Trabekulārais kauls ir iekšējā režģa konstrukcija, kas kaula šķērsgriezumā izskatās kā sūklis. Kalcijs, kas atrodas trabekulārajā kaulā, tiek piegādāts asinīm brīžos, kad tā līmenis ir zems. Šie kaulu audi sāk zaudēt savu masu no aptuveni 30 gadu vecuma, tāpēc arī gados jauniem cilvēkiem ir svarīgi ievērot kaulu stiprinošu dzīvesveidu.

Savukārt kortikālais kauls ir samērā ciets ārējais apvalks, kas pārklāj katru kaulu. Un tas sāk nodilt apmēram 40 gadu vecumā.

Ēd kalcija bagātus produktus

Foto: Shutterstock
Kaulu veselībai kalcijs ir vissvarīgākais minerāls, raksta portāls ''Health Line''. Tā kā vecās kaulu šūnas nepārtraukti tiek sadalītas un aizstātas ar jaunām, lai aizsargātu kaulu struktūru un izturību, nepieciešams katru dienu uzņemt kalciju. Lielākajai daļai cilvēku nepieciešamā kalcija dienas deva ir 1000 miligrami, bet vecāka gada gājuma cilvēkiem tie ir 1200 miligrami dienā.

Tomēr ņem vērā, ka kalcija daudzums, ko ķermenis absorbē, var atšķirties. Interesanti, ka, ēdot maltīti, kas satur vairāk nekā 500 miligramu kalcija, tavs ķermenis absorbēs daudz mazāk nekā tad, ja patērēsi mazāku daudzuma šī minerāla. Tāpēc vislabāk uzņemto kalcija daudzumu visas dienas laikā sadalīt, kur katrā maltītē tiek iekļauts kāds minerāla bagāts produkts, piemēram, sēklas, siers, jogurts un citi produkti.

Jāpiebilst, ka vislabāk kalciju uzņemt no pārtikas produktiem nevis no uztura bagātinātājiem vai papildinātājiem. Nesenā desmit gadus ilgā pētījumā, kurā piedalījās 1567 cilvēki, atklājās, ka, lai arī normāls kalcija daudzums uzturā samazina sirds slimību risku, tiem, kas lietoja kalcija uztura bagātinātājus, bija par 22 procentiem lielāks sirds slimību risks.

Nodarbojies ar spēka un svaru celšanas treniņiem

Foto: Shutterstock
Arī noteiktu vingrojumu izpilde var palīdzēt veidot un uzturēt stiprus kaulus. Viens no labākajiem fizisko aktivitāšu veidiem kaulu veselībai ir augstas intensitātes vingrinājumi, jo tie veicina jaunu kaulaudu veidošanos. Pētījumos, kuros piedalījušies bērni, tostarp ar 2. tipa cukura diabētu, atklāts – šie vingrojumi visefektīvāk palīdz stiprināt kaulu veselību to aktīvākajā augšanas periodā.

Turklāt šādas fiziskās aktivitātes var būt neatsveramas, lai novērstu kaulaudu zudumu gados vecākiem cilvēkiem. Pētījumi, kuros piedalījušies vīrieši un sievietes gados, kas regulāri nodarbojās ar svaru celšanu, rāda – fizisko aktivitāšu ietekmē palielinās kaulu minerālu blīvums un stiprums, savukārt samazinās kaulu iekaisumu risks.

Tāpat spēka treniņi ir labvēlīgi ne tikai muskuļu masas palielināšanai, bet arī var palīdzēt mazināt kaulaudu zudumu jaunām un vecāka gada gājuma sievietēm, tostarp tādām, kas cieš no osteoporozes vai osteopēnijas.

Izvairies no zemu kaloriju diētām

Foto: Shutterstock
Varētu šķist, ka mazkaloriju diēta ir labākais veids, kā nomest svaru, taču kaloriju samazināšana nav laba ideja, lai arī kāds būtu mērķis. Papildu tam, ka kaloriju samazināšana var palēnināt vielmaiņu, radīt atsitiena efektu apetītē un izraisīt muskuļu masas samazināšanos, tā var arī kaitēt kaulu veselībai. Dažādi pētījumi liecina, ka diētas, kas nodrošina mazāk nekā 1000 kalorijas dienā, var veicināt zemāku kaulu blīvumu cilvēkiem gan ar normālu ķermeņa svaru, gan lieko svaru un aptaukošanos.

Lai uzturētu kaulus stiprus un veselīgus, nepieciešams ievērot sabalansētu uzturu, kas nodrošina vismaz 1200 kalorijas dienas laikā. Uzturā jāiekļauj daudz olbaltumvielu un pārtiku, kas bagāta vitamīniem un minerālvielām, kas palīdz stiprināt kaulu veselību. Tādi produkti ir spināti, ķirbju sēklas, liellopu gaļa, garneles, valrieksti un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!