Foto: Shutterstock
Datori un viedtālruņi arī agrāk pamatīgi nodarbināja mūsu acis, bet, kad pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ daudzi bija spiesti mācīties un strādāt attālināti, acis saskārās ar īpaši lielu slodzi. Daudziem attīstījās sausās acs sindroms un tuvredzība, tādēļ sarunā ar optometristi Kristīni Detkovu un oftalmoloģi Solveigu Čivljaku lūkojām izdibināt, kas pie tā vainīgs un ko iesākt.

Daktere Čivljaka ievērojusi, ka cilvēki, baidoties no Covid-19, pēdējā gada laikā nav apmeklējuši acu ārstu, tādēļ šobrīd pie viņas vēršas jau ar ielaistām kaitēm. Pārsvarā tie ir gados vecāki cilvēki ar glaukomu vai vecuma makulas deģenerāciju, un, ja ārstēšana ieilgst, nākotne nepavisam nerādās rožainā gaismā. Solveiga norāda, ka ar ielaistām slimībām saskaras ne tikai oftalmologi, bet arī citi speciālisti.

"Statistikas datu pagaidām vēl nav, bet pie manis nāk arvien vairāk cilvēku ar sūdzībām, ka pēdējā gada laikā, kad daudz nācies strādāt pie datora, viņiem pasliktinājusies redze," stāsta Solveiga. Arī citi oftalmologi katru dienu uzklausa sūdzības, ka acis asaro un sāp. "Daudzi sūdzas par sausumu acīs, un 80% no viņiem ikdienā strādā ar datoru. Mani kolēģi ievērojuši, ka vairāk pasūta brilles, bet īpaši bieži tuvredzība novērojama pusaudžu un jauniešu vidū, kuri pēc skolas stundām tiešsaistē turpina arī brīvo laiku pavadīt pie ekrāniem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!