Foto: AFP/Scanpix

Izmantojot siltās dienas un iespēju atveldzēties kādā ūdens tilpnē, daudziem noteikti ir gadījies sastapt pa kādai asinskārai dēlei. Peldoties ezerā, ir daudz mazāka iespējamība to sastapt nekā dīķī, stāsta Latvijas Dabas muzeja ekoloģe Laura Grīnberga. Viņa arī skaidro, kāpēc dažas dēles piesūcas, bet dažas nē.

Dēles ir mazas un veiklas radības, kas mitinās ūdeņainās vietās. Latvijā kopā ir sastopamas aptuveni 17 dēļu sugas. Ekoloģe stāsta, ka dažas no šīm sugām ir plēsīgas. Ar to izskaidrojams tas, ka citas dēles piesūcas pie ķermeņa, bet citas ne.

Dēles ārstniecībā

Ārstniecībā dēles var būt nozīmīgas, jo to sekrētā ir fermenti, kas palīdz šķīdināt asinis.

Tās izmanto sāpju mazināšanai, asinsspiediena normalizēšanai, arī pašsajūtas uzlabošanai un citos nopietnākos saslimšanas gadījumos.

Tomēr ne visas dēles var izmantot medicīnā, un tās, kuras var, brīvā dabā nav sastopamas.

Kur dēles var sastapt

Ekoloģe Laura Grīnberga norāda, ka galvenokārt dēles mitinās lēni tekošās vai stāvošās ūdens tilpnēs. Tām patīk duļķaina, purvaina vide.

Dzidros ezeros dēles sastapt var reti, jo tur nav tām nepieciešamo barības vielu.

Ko darīt, ja dēle ir piesūkusies

Ir reizes, kad dēle var nepaspēt pārāk stipri piesūkties. Šādos gadījumos to var vienkārši ar roku notraukt nost.

Tomēr, ja tā jau ir paspējusi piesūkties, visieteicamāk tās noņemšanai ir izmantot kādu trulu priekšmetu vai darīt to ar nagu. Saudzīgi ir jāmēģina pārraut mutes piesūcekni, kas ir dēles tievākais gals, pēc tam atraujot arī pakaļgalu.

Pēc dēles noņemšanas brūce var nedaudz asiņot.

Lai atbrīvotos no dēles, tautā ir zināmas arī metodes, kad tiek izmantots sāls, ziepes, etiķis, tomēr tās nav ieteicamas. Šie paņēmieni vai veicināt dēli izvemt kuņģī esošo saturu brūcē. Un tā kā izvemtajā šķidrumā var būt kādas infekcijas, tad tas var būt par iemeslu dažādām saslimšanām.

Ekoloģe mudina vecākus pievērst lielāku uzmanību bērniem. Ja bērnam ir piesūkusies dēle, nav ieteicams to raut nost. Labāk to darīt saudzīgi un ievērojot norādījumus.

Ja dodies peldēt uz ūdenstilpni, kur mitinās dēles, tad tiek ieteikts labāk nepeldēties ar kailu miesu, bet apsegt to ar apģērba gabalu. Tas var pasargāt no dēles piesūkšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!