Atzīmējot Pasaules smadzeņu dienu, kas ir 22. jūlijā, speciālisti šogad vēlas vērst uzmanību uz vienu no izplatītākajām smadzeņu slimībām pasaulē – migrēnu. Šī slimība būtiski ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti un ikdienu. Tiek samazinātas gan cilvēka darbaspējas, gan iespējas kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku.

"Vivendi Galvassāpju centra" neiroloģe, algoloģe dr. Daina Jēgere norāda: "Migrēna nav kaprīze. Migrēna nav tikai galvassāpes. Migrēna ir patiesi visizplatītākā neiroloģiskā slimība ar daudziem citiem pavadošiem simptomiem. Migrēna rada pārejošu darbnespēju, bet tā kā migrēna ir ar hronisku norisi daudzu gadu garumā, sākot no pubertātes līdz pat 60 gadu vecumam, un migrēnas lēkmes mēdz atkārtoties ar pārsteidzošu regularitāti, citus piemeklējot reizi mēnesī, citus – četras un vairāk reižu mēnesī, tad kopumā tā liedz dzīvot pilnvērtīgu dzīvi."

Neskatoties uz tās izplatību, migrēna joprojām ir nepietiekami atpazīta, nepietiekami diagnosticēta un nepietiekami ārstēta. Turklāt migrēna saņem arī ievērojami mazāk finansējumu pētniecībai, salīdzinot ar citām dzīves kvalitāti ietekmējošām slimībām.

"Tomēr, pateicoties starptautiskām kampaņām, pēdējo desmit gadu laikā migrēna tiek pieskaitīta pie vērā ņemamām slimībām, kas ietekmē sabiedrības veselību un ekonomiku. Pēdējā desmitgade ir arī pavērusi jaunas iespējas migrēnas ārstēšanā. Es ticu, ka, vairojot izpratni, zināšanas un kopīgi sadarbojoties gan speciālistiem, gan pacientiem, mēs varam uzlabot ievērojamas sabiedrības daļas dzīves kvalitāti. Kopā mēs varam!" stāsta neiroloģe, algoloģe dr. Linda Zvaune.

"Migrēna ļoti nopietni ietekmē cilvēka ikdienas gaitas – dienās, kad ir migrēna, nākas mainīt dienas plānus, bieži vien pat atcelt tikšanos. Latvijas Galvassāpju pacientu biedrība par šī gada prioritāti ir izvirzījusi valsts kompensējamo medikamentu pieejamības jautājumu, lai speciālie medikamenti būtu pieejami ikvienam migrēnas pacientam," atklāj Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības vadītāja Līga Alberliņa. Biedrībā tiek aicināti iestāties galvassāpju pacienti, viņu līdzcilvēki un ikviens, kuram rūp sabiedrības veselība un veselības aprūpe Latvijā.

Ja vēlies uzzināt vairāk par šo smago slimību un iespējām to ārstēt, ieskaties "Viņa" arhīva rakstos par šo tēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!