Foto: AFP/Scanpix
Piecas dienas nedēļā sporta zālē atstāj spaiņiem sviedru un savu ēdienkarti vēro teju ar vanaga aci, bet liekie kilogrami spītīgi kā nezūd, tā nezūd? Iespējams, pie vainas ir retais, tā dēvētais, izsalkuma gēns, vēstī portāls "Woman's Health" .

Par gēniem, kas vainojami lieko kilogramu eksistencē, klīst ne mazums nostāstu, lielākoties smīkņājot par slinkuma un gribasspēka trūkuma attaisnošanu. Tomēr pētījumos atklāts, ka patiesi pastāv gēns, kas kavē svara zudumu.

Kādā eksperimentā, kurā piedalījās 359 dalībnieki, noskaidrots, ka minētais gēns veicina pastiprinātu izsalkuma jeb grelīna hormona izstrādāšanos. Tā rezultātā krietni ātrāk zūd sāta sajūta, organismam atkal jūtot izsalkumu.

Ja cilvēka organisms funkcionē normāli, grelīna izstrādāšanās tiek pārtraukta jau maltītes laikā, bet izsalkuma gēns šo procesu var kavēt, mudinot uzņemt vairāk pārtikas.

Tiesa, arī cilvēkiem ar kaitinošo izsalkuma gēnu ir iespēja zaudēt lieko svaru, uzturā uzņemot vairāk olbaltumvielu, kā arī papildus nodarbojoties ar aerobo slodzi un tā mazinot grelīna līmeni organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!