Foto: Shutterstock
Nereti skaistumkopšanas procedūras cilvēki labprāt veic mājās, kā arī izmanto dažādus īpašos piedāvājumus un akcijas. Tomēr bieži tā nebūt nav labākā izvēle, un ne jau tāpēc, ka, dodoties pie meistara uz mājām, var netikt nomaksāti nodokļi, bet gan tāpēc, ka ir daļa procedūru, ko vajadzētu veikt ārstiem piemērotos apstākļos, jo, nemākulīgi veiktas, tās var izraisīt smagas komplikācijas. Runa ir par dažādām skaistuma injekcijām, kā arī fotoepilāciju.

Pēdējā laikā medijos ir aktualizēts jautājums par estētiskās medicīnas jomas sakārtošanu, jo speciālisti, kas piedāvā palielināt lūpas, izlīdzināt grumbiņas un sniegt citus līdzīga veida pakalpojumus, bieži to dara bez nepieciešamajām zināšanām un aprīkojuma. Tāpat viņu klientiem nav drošības par to, cik kvalitatīvs ir izmantotais preparāts. Par to, kāda ir situācija nozarē un kā sevi pasargāt, sarunā ar "Viņa" stāsta Latvijas Estētiskās medicīnas asociācijas (LEMA) priekšsēdētājs Valdis Ģīlis.

Veselības inspekcijas (VI) sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Ermansone skaidro, ka inspekcija līdz šim ir saņēmusi dažas sūdzības gadā par manipulācijām pēc estētiskām indikācijām. "Ņemot vērā to, ka Inspekcijā katru gadu saņemto iesniegumu par veselības aprūpes kvalitāti skaitu, kas svārstās aptuveni 850 – 1000 iesniegumu robežās, šis ir ļoti mazs sūdzību skaits."

Ermansone informē, ka attiecībā uz materiāliem un ierīcēm pēdējo četru gadu laikā ir saņemti pieci iesniegumi par filleru un fotolāzerepilācijas procedūrām. Vienā gadījumā konstatēts, ka procedūru veic speciālists bez atbilstošas kvalifikācijas ar neatbilstošām ierīcēm, par ko tika piemērots naudas sods. Tirgus uzraudzības ietvaros veiktajās kontrolēs pie filleru izplatītājiem un importētājiem neatbilstības normatīvo aktu prasībām netika konstatētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!