Foto: Shutterstock

Pasaulē un nu arī Latvijā arvien populārāks kļūst biohakings – sevis pilnveidošana, lai dzīvotu ilgāk un kvalitatīvāk, un sava ķermeņa ietekmēšana, lai tas būtu vesels un neslimotu. Peldes ledainā ūdenī, konkrēts uztura režīms, sportošana, apzinātības veicināšana, digitālais detokss un arī... elpošana, pie kuras strādājot, iespējams uzlabot gan fizisko, gan garīgo veselību. Par to, kā ar pareizu elpošanu vairot izturību fiziskas slodzes laikā, ārstēt elpceļu saslimšanas, uzlabot miegu, mazināt trauksmi un veicināt kognitīvās spējas, iztaujāju elpošanas ekspertu un pētnieku Patriku Makīonu (Patrick McKeown).

Patriks Makīons ir studējis Trinitijas koledžā Dublinā, bet pēc tam zināšanas papildinājis Buteiko klīnikā Maskavā, kas strādā pēc ukraiņu ārsta Konstantīna Buteiko radītas metodes. Šis vīrs pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados izstrādāja elpošanas vingrinājumos balstītu metodi, ar kuras palīdzību varot apturēt un ārstēt respiratoras saslimšanas, tostarp arī astmu. Metodes pamatā ir pieņēmums, ka šo slimību cēlonis ir hroniski palielināts elpošanas ātrums jeb hiperventilācija.

Un tieši astma bija iemesls, kādēļ Makīons 26 gadu vecumā pēc gadiem ilgas neveiksmīgas medikamentozas ārstēšanās un inhalatoru lietošanas pievērsās Buteiko metodei. Kopš tā brīža astmas uzliesmojumus viņš vairs neesot piedzīvojis, un nu jau 15 gadus ar Buteiko metodi, ko papildinājis pats ar saviem kopskaitā deviņās grāmatās aprakstītiem eksperimentiem un pētījumiem, palīdz cilvēkiem visā pasaulē tikt galā gan ar elpceļu, gan ar garīgās veselības problēmām. Viņa "pacientu" vidū bijuši Notrdamas Universitātes atlēti, ASV armijas specdienests SWAT un britu rokgrupas "Coldplay" līderis Kriss Mārtins.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!