Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kas uzskata, ka sievietes dzīve un uzvedība ir pakārtota viņas hormonu svārstībām. Lai arī patiesībā pēc sievietes uzvedības lielākajā daļā gadījumu tomēr nevar noteikt, kad viņai sāksies mēnešreizes, un uzskats, ka sievietes pirms tām kļūst histēriskas, ir pārspīlēts, ir pazīmes, pēc kā var noteikt, kurā menstruālā cikla nedēļā atrodas sieviete. Par to liecina ādas stāvoklis.

Dabas procesus izmainīt nav iespējams, bet tu vari tos izmantot savā labā. Ja zināsi, kas notiek ar tavu ķermeni un ādu dažādos laikos, varēsi tam pielāgoties un atbilstoši rīkoties. Iedvesmojoties no "Women's Health" un "Daily Mail", piedāvājam iepazīties ar izmaiņām, kas notiek sievietes ķermenī katrā menstruāla cikla nedēļā, un ieteikumiem, kā rūpēties par savu skaistumu, ņemot vērā ķermenī notiekošo.

Pirmā nedēļa: ādas stāvoklis uzlabojas, bet tā ir ļoti jutīga


Foto: Shutterstock
Par cikla pirmo dienu tiek uzskatīta tā, kad tev sākas mēnešreizes. Iespējams, ka tavu pašsajūtu nomāc sāpes un asiņošana, bet tavas sejas ādas stāvoklis šajā laikā uzlabojas, un pumpu kļūst arvien mazāk. Tas skaidrojams ar to, ka mazinās ādas iekaisums un tā kļūst mazāk taukaina, jo mainās arī tavs hormonu līmenis. Mazinās progesterona līmenis un palielinās estrogēna daudzums, liekot ādai kļūt sausākai un normalizējot tās stāvokli. Palielinās ādas jutība ne tikai uz sejas, bet arī citās ķermeņa daļās.

Ņemot vērā izmaiņas tavā organismā, nedēļu no menstruāciju sākuma sejas ādai var būt nepieciešama papildu mitrināšana. Tomēr ar to nevajag pārspīlēt, jo āda joprojām atkopjas no progesterona līmeņa paaugstināšanās. Šajā laikā nav ieteicams izmantot skrubjus un veikt ādas pīlingu. Tāpat nav ieteicams veikt vaksāciju. Šajā nedēļā tas var būt īpaši sāpīgi. Ja vēlies gludas kājas, labāk izvēlies skuvekli un papildus izmanto kādu līdzekli, kas paredzēts jutīgai ādai.

Otrā nedēļa: laiks, kad āda burtiski staro


Foto: Shutterstock
Asiņošana ir beigusies, un ķermenis no jauna sāk gatavoties iespējai, ka tu varētu palikt stāvoklī. Olnīcā nobriest olšūna un dzemdē sāk veidoties mīkstas sieniņas iespējamā mazuļa vajadzībām. Estragona līmenis turpina celties, mijiedarbojoties ar progesteronu un testosteronu – hormoniem, kas var veicināt aknes veidošanos. Pumpas var būt praktiski pazudušas, bet tavas poras būs lielākas.

Šajā nedēļā tava āda izskatās vistīrākā. Tas ir lielisks laiks, lai uzņemtu dažādas fotogrāfijas, kā arī, ļoti iespējams, kādu rītu pat vari aizmirst lietot kosmētiku, ja ikdienā to dari. Šī ir vislabākā nedēļa vaksācijai, jo āda ir mazāk jutīga. Tāpat šonedēļ bez bažām vari veikt dažādas ādas attīrīšanas procedūras.

Vienu lietu gan der paturēt prātā – tuvojoties ovulācijai, tavs ķermenis izstrādā papildu melanīnu. Tas nozīmē, ka, uzturoties saulē, tev jābūt īpaši piesardzīgai. Neaizmirsti lietot krēmu ar saules aizsargfiltru. Par to, kāpēc ādu no saules stariem jāaizsargā un kā to izdarīt, vairāk vari lasīt šeit.

Trešā nedēļa: ķermenis grib radīt bērnu


Foto: Shutterstock
Tavs ķermenis cenšas signalizēt, ka pienācis laiks bērnu radīšanai. Tev gribas nodarboties ar seksu, tavi vaigi ir rozīgā krāsā, tu jūties un izskaties lieliski. Pēc ovulācijas situācija nedaudz mainās. Āda sāk palikt taukaina. Estrogēna līmenis krītas, bet progesterona ceļas. Samazinās poras un palielinās sebuma (eļļa, ko veido matiņu folikuli) daudzums. Šis sebums nereti paliek iesprostots porās, sāk veidoties pumpas un iekaisums.

Pirms ovulācijas ieteicams izmantot līdzekļus, kas aizkavē ādas novecošanos, bet pēc tās var būt nepieciešams lietot līdzekļus sejas attīrīšanai. Tikai uzmanies, lai savu ādu pārāk nesausinātu. Tāpat pēc ovulācijas tev var parādīties nelieli miega traucējumi, tāpēc ieteicams padomāt par rituāliem un lietām, kas var palīdzēt iemigt. Ar dažiem ieteikumiem tu vari iepazīties šeit, bet šeit tu vari noskaidrot, kad tieši tev notiek ovulācija.

Ceturtā nedēļa: slikta pašsajūta un ādas stāvoklis


Foto: Shutterstock
Šis ir laiks, kad sievietes saskaras ar pirmsmenstruālo sindromu. Protams, ne visām sievietēm tas ir vienādi izteikts. Sejas ādas stāvoklis vēl vairāk pasliktinās, tā kļūst taukaināka, veidojas izsitumi, iekaisumi un pumpas. Hormonu līmenis mainās un gatavo ķermeni mēnešreizēm. Tas viss tev liek izjust stresu. Tieši pirms mēnešreižu sākuma nokrītas hormonu līmenis, palielinot ādas iekaisumu.

Ādai nepieciešama papildu tīrīšana un atbrīvošanās no atmirušajām šūnām. Lieto līdzekļus, kas mazina ādas taukošanos un palīdz izvairīties no poru aizsprostošanās. Tā kā šajā laikā pastiprināti taukojas arī tavi mati, lieto šampūnu, kas tos attīra un mazina taukošanos.

Šajā laikā ieteicams pievērst īpašu uzmanību arī uzturam, papildinot to ar produktiem, kas satur cinku. Šī minerālviela palīdz ādai atjaunoties, un to iesaka lietot cilvēkiem, kas cieš no aknes, dermatīta un citām ādas problēmām. Ēd vairāk gaļas, jūras produktu, jogurta un riekstu.

Gadījumā, ja pirmsmenstruālo sindromu izjūt ļoti spēcīgi, šeit tu vari iepazīties ar ieteikumiem, kā uzlabot savu pašsajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!