Nobela prēmiju medicīnā saņems zinātnieki Viljams Kempbels, Satoši Omura un Joujou Tu. Šogad prēmija tiks dalīta divās daļās - puse balvas tiks piešķirta īru zinātniekam Kempbelam un japāņu pētniekam Omuram par atklājumiem terapijā tārpu parazītu izraisītu infekciju ārstēšanā, bet otra puse - ķīniešu zinātniecei Joujou Tu par atklājumiem malārijas ārstēšanā, teikts Nobelprize.org.

Malārija ir daudzos tropu un subtropu reģionos plaši izplatīta un dzīvībai bīstama slimība. Cilvēkā var parazitēt četras dažādas malārijas ierosinātāju protozoju parazītu Plasmodium sugas, teikts Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā. Malārija ir akūta febrila slimība, kuras inkubācijas periods ilgst septiņas un vairāk dienas. Tropiskā malārija var būt nāvējoša, ja ārstēšana netiek uzsākta 24 stundu laikā.

Medicīnas prēmijas laureāti paziņoti pirmdien, 5. oktobrī, Stokholmā. Pērn Nobela prēmiju medicīnā saņēma Džons O'Kīfe, Meja Brita Mozera un Edvards Mozers par šūnu atklāšanu, kas smadzenēs veido pozicionēšanas sistēmu.

Nobela prēmija ir viens no prestižākajiem apbalvojumiem pasaulē, kuru kopš 1901.gada ik gadu piešķir fizikā, ķīmijā, fizioloģijā vai medicīnā, literatūrā, miera veicināšanai, kā arī kopš 1969.gada ekonomikā. Prēmijas dibinātājs ir Alfrēds Nobels, kurš ir dinamīta atklājējs. Visus iegūtos finanšu līdzekļus par dinamīta patentu viņš testamentā novēlēja prēmijām, kas tiek piešķirtas cilvēkiem, kuri darbojušies cilvēces labā.

Nobela balva sastāv no zelta medaļas, diploma un naudas prēmijas, kas tiek sadalīta starp vienas kategorijas laureātiem. Latvijā vienīgo Nobela medaļu 1908.gadā kategorijā medicīna un fizioloģija par pētījumiem imunitātes teorijā saņēma Iļja Mečņikovs kopā ar Paulu Ērlihu. Tā glabājas P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!