Foto: PantherMedia/Scanpix
Vēdera pūšanās un gāzu krāšanās rada spēcīgu diskomfortu, īpaši, ja atrodamies publiskā vietā. Šai sakarā piedāvājam noderīgus ieteikumus, ko apkopojuši ārvalstu eksperti, gāzu mazināšanai un vēdera darbības uzlabošanai.

Atsakies no košļājamajām gumijām, dzērieniem un uzkodām, kas nesatur cukuru

Produkti, kuru sastāvā dabīgā cukura vietā ir mākslīgie saldinātāji, piemēram, sorbitols un aspartāms, veicina gāzu krāšanos vēdera dobumā.

Turklāt – košļājot gumiju, mūsu gremošanas traktā nonāk arī gaiss, kas attiecīgi vēlāk pārvēršas gāzēs.

Neēd un nedzer steigā

Norijot pārtiku un šķidrumu steigā, līdz ar uzturu iekampjam arī gaisu, kas liks vēderam uzpūsties. Lai no tā izvairītos – ēd lēnām, sakošļā ēdienu ar aizvērtu muti un nedzer no salmiņa!

Uzmanies ar neapstrādātiem dārzeņiem

Ja tavam vēderam ir tieksme uzpūsties, kuņģis, visticamāk, netiks galā ar svaigiem dārzeņiem, veidojoties gāzēm.

Samazini stresa līmeni

Stresa hormoni paātrina visus organismā notiekošos procesus, tai skaitā, gremošanu. Rezultātā rodas caureja vai vēdera gāzes.

Lai no stresa atbrīvotos, veic fiziskās aktivitātes, kas uzlabos organisma darbību un arī tavu pašsajūtu kopumā!

Atturies no pārlieku sāļiem un asiem ēdieniem, saldumiem un alkohola

Asi, ļoti skābi un sāļi produkti rada vēdera pūšanos, gremošanas sistēmai netiekot galā ar to pārstrādāšanu. Tāds pats efekts ir arī pārmērīgai alkohola lietošanai un jau minētajiem saldumiem, kā arī gāzētiem dzērieniem, kas paši satur gaisu.

Dzer daudz ūdens

Lai atbrīvotos no gāzēm vēderā, kā arī novērstu to krāšanos, dzer daudz šķidruma! Tāpat vēdera darbībai par labu nāks ūdenim pievienots citrons vai ingvers, teic mediķi.

Ēd banānus, kartupeļus un spinātus

Banānos, kartupeļos un spinātos esošās vielas palīdz no organisma izvadīt lieko šķidrumu, kā arī novērš gāzu krāšanos un atvieglo pašsajūtu, ja meteorisma procesi ir jau sākušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!