Foto: PantherMedia/Scanpix
Stress kaitē mūsu dzīves kvalitātei gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Jāpiebilst, ka šeit gan netiek runāts par īslaicīgi sliktu noskaņojumu, ko radījušas ikdienas raizes. Cilvēki, kuri ir pakļauti ilgstošam stresam, ir uzņēmīgāki pret slimībām, biežāk cieš no saaukstēšanās, kā arī cīnās ar paaugstinātu asinsspiedienu. Kā ar šo mūsdienu kaiti tikt galā? Iespējams, problēmu kaut nedaudz palīdzēs atrisināt jūsu ledusskapja saturs.

Atsevišķi produkti ievērojami samazina stresa hormona kortizola, kā arī adrenalīna līmeni organismā. Piemēram, glāze silta piena nomierina prātu un rada prieku, palielinot serotanīna līmeni smadzenēs. Savukārt citi pārtikas produkti samazina asinsspiedienu un uzlabo imūnsistēmas darbību. Šai sakarā piedāvājam astoņus produktus, kas, kombinēti ar pilnvērtīgu uzturu, var uzlabot tavu psiholoģisko un fizisko labklājību.

Apelsīni

Apelsīni, kā arī citi citrusaugļi ir vērtīgs C vitamīna avots. Pētījumi liecina, ka tas samazina kortizola līmeni, vienlaikus stiprinot imūnsistēmu. To uzskatāmi attēlo dažādi pētījumi, kuru ietvaros cilvēkiem ar augstu kortizola līmeni un paaugstinātu asinsspiedienu, abi rādītāji normalizējušies, saņemot C vitamīna devu.

Spināti

Spinātos atrodams magnijs, kura trūkums organismā rada galvassāpes un vispārēju nogurumu. Īpaši izteiktas šīs pazīmes ir tad, ja ilgstoši nākas sadzīvot ar stresu. Ja spināti nav tīkami to garšas dēļ, tos var aizstāt ar lapu salātiem un lasi, informē speciālisti.

Treknas zivis

Lasis, tuncis un citas treknās zivis ir bagātas ar Omega 3 taukskābēm, kas ne tikai mazina kortizola līmeni, bet arī ievērojami uzlabo sirds darbību. Tāpat produktus, kas bagāti taukskābēm, ieteicams lietot tad, ja sirgstat ar depresiju. Jau pēc neilga laika, ēdot zivju ēdienus divas līdz trīs reizes nedēļā, jutīsit pozitīvas pārmaiņas.

Melnā tēja 

Kādā pētījumā cilvēki sadalīti divās grupās, no kurām viena sešu nedēļu garumā dzērusi četras tases melnās tējas katru dienu, savukārt otra grupa tai pat laika periodā saņēmusi tējai līdzīgu dzērienu. Pētījuma rezultātā tika atklāts, ka pirmās grupas dalībniekiem pēc sešām nedēļām bija zemāks kortizola līmenis organismā un viņi jutās mierīgāki. Tādējādi tēja ir lieliska alternatīva ierastajai kafijai, kurā esošais kofeīns, savukārt, veicina kortizola izstrādāšanos.

Rieksti

Speciālisti teic, ka ik dienas nepieciešams apēst vismaz saujiņu riekstu. Tie satur vērtīgās Omega 3 taukskābes, samazinot holesterīna līmeni asinīs, kā arī risku saslimt ar diabētu, un aizsargā mūs no stresa radītā kaitējuma organismam.

Kraukšķīgi svaigie dārzeņi

Iespējams, tas izklausīsies smieklīgi, tomēr mehāniska burkānu, kāpostu un citu svaigu dārzeņu kraukšķināšana, liekot kustēties žoklim, nemanāmi mazina spriedzi. Tas gan nav ātrākais un efektīvākais veids, kā cīnīties ar stresu, tomēr pamēģināt ir vērts.

Glāze silta piena

Teju katrs savā bērnībā esam saņēmuši glāzi silta piena pirms došanās gulēt. Pētnieki uzskata, ka šis rituāls palīdz nomierināties un atbrīvoties no bezmiega. Kāpēc gan neizmēģināt?

Jogurts

Nereti ārsti pacientiem pēc antibiotiku lietošanas iesaka ik dienu uzturā lietot jogurtus. Tas saistīts ar to, ka antibiotikas novājina gan labās, gan sliktās baktērijas, savukārt jogurts un tajā esošās baktērijas palīdz atjaunot līdzsvaru.

Derētu gan atcerēties, ka jogurts nav pielīdzināms zarnu mikrofloru uzlabojošiem medikamentiem, tomēr tas stiprina imūnsistēmu un, tāpat kā piens un piena produkti, satur organismam nepieciešamos vitamīnus, olbaltumvielas, kalciju un mikroelementus. Turklāt jogurtu var lietot arī tie cilvēki, kuriem ir piena nepanesība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!