Foto: AP/Scanpix
Pētījumos atklāts, ka cilvēka labklājības stāvokli iespējams noteikt pēc viņa ķermenī esošajām ķīmiskajām vielām, vēstī "Daily Mail".

Zinātnieki noskaidrojuši, ka ikviena cilvēka organismā, neraugoties uz viņa sociālo statusu, atrodams lērums kaitīgu vielu. Tomēr noteikta veida toksīnu klātbūtne atkarīga no cilvēka labklājības līmeņa – jo turīgāks būs cilvēks, jo vairāk viņa organismā būs tādu ķīmisko savienojumu, kas iegūti no zivs gaļas lietošanas uzturā un saules aizsargkrēma izmantošanas. Savukārt mazāk turīgiem cilvēkiem ķermenī lielākoties atrodami ķīmiskie savienojumi, kas radušies no smēķēšanas.

Pētot toksīnu un cilvēka labklājības korelāciju, zinātnieki cerēja iegūt apstiprinājumu pieņēmumam, ka nabadzīgāku cilvēku organismā ir vairāk kaitīgo vielu, tomēr tas neizdevās. Tā vietā pētnieki noskaidrojuši, ka, variējot cilvēka socioekonomiskajam statusam, mainās vien ķīmisko vielu veids, nevis samazinās to daudzums.

Komentējot iegūtos rezultātus, zinātnieki uzsvēruši, ka tie sniedz ievērojamu ieguldījumu veselības aprūpes sistēmas uzlabošanā. Tāpat pētījuma vadītāji aicina ņemt vērā faktu, ka pārmērīgs noteikta veida toksīnu daudzums organismā ilgākā laika posmā var jūtami pasliktināt cilvēka veselības stāvokli, radot labvēlīgu augsni kardiovaskulārām saslimšanām, kā arī diabētam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!