Foto: Shutterstock
Ar septembra sākumu, pamazām tuvojas arī rudens un pludmales sauļošanos nu jāaizstāj ar ogošanu, sēņošanu un garām pastaigām mežā. Tomēr līdzās vērtīgajām dabas veltēm tur sastopami arī dažnedažādi kukaiņi, kuru kodumi var būt ne tikai nepatīkami, bet arī bīstami veselībai. Izvairīties no kodumiem var, izvēloties maksimāli aizsedzošu apģērbu un lietojot pretinsektu līdzekļus. Bet kā rīkoties, ja tomēr iedzēlusi lapsene vai piesūkusies ērce, lasi aptieku tīkla "Apotheka" sertificētās farmaceites Ivandas Krastiņas padomos.

Ja sakož odi vai knišļi, var lietot aptiekā pieejamos pretalerģijas gelus, kas atvēsina, mazina niezi un arī pumpu sārtumu. Var izmantot arī alveju saturošus gelus, kā arī speciālas ziedes pēc insektu kodumiem, to sastāvā ir augu valsts ēteriskās eļļas.

Bites, lapsenes vai sirseņa koduma gadījumā var lietot tos pašus pretalerģijas gelus, kas lokāli mazina pietūkumu, apsārtumu un sāpes. Izteiktākas tūskas un apsārtuma gadījumā var iedzert aptiekā pieejamās pretalerģijas tabletes.

Ja kukaiņa koduma vieta ir ļoti sapampusi, apsārtusi, karsta un arī pašsajūta pasliktinās:

  • var būt galvas reiboņi;
  • nelaba dūša;
  • aizsmakums;
  • smagākā gadījumā sajūta, ka piepampst seja, kakls;
  • ir apgrūtināta elpošana, tas liecina par smagu alerģisku reakciju, šādā situācijā steidzami jāizsauc ātrā palīdzība!

Ja iekodusi ērce, tā jāizņem ar speciālu ērču izņemšanai domātu pinceti. Ērce ir jāizvelk ar skrūvējošām kustībām. Tai noteikti nevajag liet virsū eļļas vai spirta šķīdumus, jo tādā veidā var izprovocēt, ka ērce koduma vietā izdalīs borēliju saturošu šķīdumu, kas var izsaukt Laima slimību!

Gadījumā, ja paši nevar izņemt ērci, jādodas uz Infektoloģijas centru, kur mediķi to izdarīs atbilstoši prasībām, neapdraudot cilvēka dzīvību. Pēc tam sava pašsajūta ļoti uzmanīgi jāvēro no divām nedēļām līdz pat mēnesim. Ja paaugstinās temperatūra, sāp galva, parādās gripai līdzīgi simptomi, noteikti jādodas pie ārsta, lai pārbaudītos uz ērču encefalītu. Tāpat jāvēro ērces koduma vieta - ja tai apkārt parādās gredzenveidīgs apsārtums, arī noteikti jādodas pie ārsta, jo tā ir Laima slimības pazīme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!