Foto: Shutterstock
Oktobris Latvijā un citās pasaules valstīs ir pasludināts par krūts veselības mēnesi. Vēl to mēdz dēvēt arī par rozā lentītes jeb krūts vēža informācijas mēnesi. Šajā rudenīgajā mēnesī ar dažādiem informatīviem pasākumiem sabiedrība tiek izglītota par krūts vēzi un nepieciešamību veikt regulāras krūšu veselības pārbaudes. Viena no svarīgākajām – krūšu pašpārbaude, ko, kā jau vēstī nosaukums, izdara sieviete pati. "Rutks" atgādina, kā to pareizi veikt, kā arī kādi vēl izmeklējumi un cik bieži nepieciešami, lai laikus atklātu krūts vēzi.

Krūts vēzis ir biežākais ļaundabīgais audzējs sievietēm Latvijā, kas tiek konstatēts aptuveni devītajai daļai sieviešu. Vēzis sākas, kad piena dziedzera šūnas dažādu iemeslu dēļ sāk strauji un nepareizi dalīties, ieaugot blakus audos un izplatoties pa ķermeni. Ir ļoti svarīgi atklāt krūts vēzi savlaicīgi – 90 procentos gadījumu, diagnosticējot to agrīnā stadijā, iespējams saglabāt krūti un dzīves kvalitāti, vēstī informācija ceļvedī "Kas ir krūts vēzis?".

Lai būtu droša, ka esi vesela, krūšu pašpārbaude ir jāveic regulāri. Var jau šķist, ka tā ir visai muļķīga un lieka padarīšana un tik un tā jau pati neko nesapratīsi, tomēr daudzu sieviešu stāsti apliecina, ka tieši tā bieži vien palīdzējusi laikus atklāt krūts vēzi un veiksmīgi to uzveikt.

Krūšu pašpārbaude astoņos soļos

"Sievietes krūtis sastāv no taukaudiem, dziedzeraudiem, saistaudiem, pienvadiem, kuriem visiem ir atšķirīga, sataustāma struktūra. To var iepazīt, tikai regulāri iztaustot savas krūtis," kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" laikā sacīja onkoloģe Sarmīte Baltkāje.

Pirms ķeries pie svarīgā uzdevuma, atceries – mums katrai krūtis ir citādas un lielākoties asimetriskas. Viena krūts nedaudz lielāka par otru, varbūt kādai sievietei krūtsgali ir nedaudz ievilkti uz iekšu kopš dzimšanas… Tu pati zini, kādas ir tavu krūšu īpatnības, tāpēc nesatraucies, ja tās neatbilst tādām, kas tiek uzskatītas par perfektām. Tev tavas krūtis ir perfektas. Pievērs uzmanību izmaiņām – ja tādas ir, dodies pie ārsta.

1. Nostājies pie spoguļa, nolaid rokas gar sāniem un apskati sevi – abām krūtīm jābūt vienādām, apaļām (apakšā jāveido loks) un krūtsgaliem jābūt izspīlētiem uz priekšu. Jāsatraucas tad, ja pēkšņi viena krūts palielinājusies vai kāds no krūtsgaliem pēkšņi ir ievilkts vai skatās uz sāniem, nevis taisni.

2. Abas rokas aizliec aiz galvas un atkal apskati savas krūtis spogulī. Ja tās abas saglabā savu formu un neviens no krūtsgaliem neieraujas, viss kārtībā.

3. Paņem krūtsgalu divos pirkstos un uzmanīgi saspied, lai abi pirksti tā kā saiet kopā. Ja krūtsgals vesels, starp taviem pirkstiem būs tikai āda un plāni piena vadiņi un nebūs nekādu izdalījumu. Tad vēlreiz abus krūtsgalus pārbaudi, satverot un paspiežot tos kādu centimetru tālāk. Blīvs, tāds kā iestīvināts krūtsgals liecina, ka kaut kas tomēr īsti labi nav, bet ar steigu jādodas pie ārsta, ja parādās asins lāsīte vai citi izdalījumi.

4. Tagad vienu roku aizliec aiz galvas, bet ar otru iztausti pretējo krūti (labā roka – kreisā krūts un otrādi). Dari to ar četriem pirkstiem (īkšķim dod atpūtu), tā kā izspaidot krūti. Rūpīgi iztausti katru laukumu.

5. To pašu izdari ar apļveida kustībām, turot vienu roku aiz galvas, lai iztaustāmā krūts ir brīvāka.

6. Pārbaudi arī rajonu no krūts līdz paduses vidusdaļai. Tur iestiepjas piena dziedzera daiviņa un limfmezgli, kur ļaundabīgais audzējs var veidot metastāzes. Ja paduse ir tukša, ar bedrīti, viss kārtībā.

7. Ar vienu roku piepacel krūti un ar otru – pretējo pārbaudāmajai krūtij – iztausti visu līniju zem tās. Lai gan ārkārtīgi reti, tomēr ir krūts vēža veids, kas aug tieši zem krūts, nevis pašā dziedzerī.

8. Tagad visu iepriekš aprakstīto, izņemot apskati pie spoguļa, veic guļus. Kāpēc? Jo nav zināms, kura no pozām labāka krūšu apskatei – guļus vai stāvus. Dažkārt tieši guļus pozā kādu veidojumu iespējams sataustīt, bet stāvus ne.

Ja esi sataustījusi kādu aizdomīgu veidojumu, nekrīti panikā, bet noteikti vērsies pie ārsta. Krūtīs bieži atrod arī labdabīgus veidojumus. Par pieciem izplatītākajiem lasi šeit.

Kādas pārbaudes jāveic, lai laikus atklātu krūts vēzi

20–29 gadu vecumā

* Krūšu pašizmeklēšana menstruālā cikla 5.–10. dienā, skaitot no asiņošanas sākuma – reizi mēnesī vai vismaz ceturksnī;

* Krūšu apskate un iztaustīšana pie ģimenes ārsta vai ginekologa – reizi trīs gados un nevilcinoties, ja ir kādas sūdzības, piemēram, sacietējumi vai sāpīgi bumbuļi krūtīs, neparasti izdalījumi no krūšu galiem utt.

30–49 gadu vecumā

Krūšu pašizmeklēšana menstruālā cikla 5.–10. dienā, skaitot no asiņošanas sākuma – reizi mēnesī;

* Krūšu apskate un iztaustīšana pie ģimenes ārsta vai ginekologa – reizi gadā un nevilcinoties, ja ir kādas sūdzības, piemēram, sacietējumi vai sāpīgi bumbuļi krūtīs, neparasti izdalījumi no krūšu galiem utt.

50–69 gadu vecumā

* Krūšu pašizmeklēšana menstruālā cikla 5.–10. dienā vai, ja ir iestājusies menopauze, jebkurā brīvi izvēlētā dienā – reizi mēnesī;

* Krūšu apskate un iztaustīšana pie ģimenes ārsta vai ginekologa – reizi gadā un nevilcinoties, ja ir kādas sūdzības, piemēram, sacietējumi vai sāpīgi bumbuļi krūtīs, neparasti izdalījumi no krūšu galiem utt.;

* Krūts vēža skrīnings (mamogrāfija, saņemot uzaicinājuma vēstuli) – reizi divos gados (izmeklējums ir bez maksas).

> 70 gadi

* Krūšu pašizmeklēšana jebkurā brīvi izvēlētā dienā – reizi mēnesī;

* Krūšu apskate un iztaustīšana pie ģimenes ārsta vai ginekologa – reizi gadā un nevilcinoties, ja ir kādas sūdzības, piemēram, sacietējumi vai sāpīgi bumbuļi krūtīs, neparasti izdalījumi no krūšu galiem utt. (bez maksas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!