Foto: Shutterstock
Publiskajā vidē pēdējās nedēļās izskanējuši vairāki aizrādījumi Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) par nekorektu komunikāciju un kampaņas ''Uzticies pārbaudot!'' vēstnešu izvēli. SPKC sniegusi vairākas atbildes, lai it kā kliedētu sabiedrības neizpratni, bet tas izsaucis vēl lielāku neapmierinātību. Arī C hepatīta apvienība nolēmusi iesaistīties un kopā ar citām pacientu organizācijām nosūtījusi vēstuli Veselības Ministrijai (VM) un SPKC ar prasībām ievērot caurspīdīgāku kampaņu plānošanas procesu un vairāk iesaistīt tajā pašus pacientus.

"Mūs ir nepatīkami pārsteigušas atsevišķas kampaņas "Uzticies pārbaudot!" izvēles. Sarūgtinājums ir arī par SPKC kā citkārt ļoti profesionālas iestādes strausa politiku, uzklausot kritiku un aizrādījumus. Visupirms, radio reklāma ar pārspīlētiem un nepatiesiem apgalvojumiem par hepatīta ārstēšanu biedē sabiedrību, stigmatizē un diskriminē atsevišķu tās daļu, padarot hepatīta pacientus par 21. gs. spitālīgajiem. Par to SPKC aizrādījām jau pirms vairākām nedēļām. Tāpat šķiet absurdi, ka par kampaņas vēstnesi izvēlēta Maija Armaņeva, kas apšauba Covid-19 eksistenci, aicina neievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus un diskreditē SPKC un visas veselības sistēmas centienus rūpēties par sabiedrības veselību", stāsta C hepatīta pacientu apvienības vadītājs Kristaps Kaugurs.

Jau augusta vidū C hepatīta pacientu apvienība sociālajā tīklā ''Facebook'' pauda savu neizpratni par SPKC apgalvojumiem minētās kampaņas ietvaros. SPKC uz apvienības sašutumu atbildēja, vēlreiz izklāstot kampaņas mērķi, bet arī šī atbilde nekādu skaidrību par nekorekto kampaņas komunikāciju nesniedza. Ar SPKC atbildi vari iepazīties zemāk redzamā ''Facebook'' ieraksta komentāru sadaļā.

Pacientu organizācijas ar savām zināšanām un pieredzi visā Eiropā ir būtisks atbalsts ne vien pašiem pacientiem, bet arī veselības aprūpes sistēmai. Tādēļ arī Latvijā šī gada sākumā tika parakstīts savstarpējās sadarbības memorands starp "Latvijas Pacientu organizāciju tīklu" un VM. Viens no tā mērķiem ir ciešāka pacienta organizāciju iesaisti sabiedrības informēšanas un veselības veicināšanas kampaņās, lai pilnveidotu un aktualizētu sabiedrībai paredzētos vēstījumus.

Šobrīd izskatās, ka vienošanās gan palikusi vien vārdos, ne darbos – SPKC ne vien neatzīst pieļautās kļūdas, bet arī aizstāv savu plaši kritizēto izvēli. Vēstules autori uzskata, ka no šādām nepatīkamām situācijām būtu iespējams izvairīties jau pašā kampaņu plānošanu procesā, ciešāk iesaistot pacientu organizācijas un sabiedrību. Kampaņu mērķim būtu jābūt ne vien vairot iedzīvotāju izpratni par dažādiem veselības jautājumiem, bet arī audzēt viņu uzticību valsts iestādēm un medicīnas sistēmai kopumā. Tādēļ vēstulē lūgts VM analizēt konkrētās kampaņas kļūdas un skaidrot savādās izvēles, kā arī izstrādāt konkrētu plānu, kā pacientu organizācijas paredzēts iesastīt kampaņu plānošanā turpmāk.

Organizāciju pārstāvji komentē, ka šī nav pirmā reize, kad nācies saskarties ar SPKC neprofesionalitāti minētajos jautājumos, tādēļ lūdz VM arī pārdomāt veidu kā tiek vērtēta kampaņu efektivitāte, sasniegtā auditorija un sasniegtās izmaiņas sabiedrības paradumos. Atklātības vārdā, noderīgi būtu arī šos novērtējumus padarīt sabiedrībai pieejamus.

Vēstuli iesniegusi C hepatīta pacientu apvienība, tai atbalstu izteikusi Melanomas pacientu atbalsta biedrība "Soli priekšā melanomai" un Biedrība Ģenētiski pārmantoto slimību pacientiem un līdzcilvēkiem "Saknes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!