Lai arī cik ļoti mēs to dažkārt vēlētos, nav iespējams laiku pagriezt atpakaļ, taču, runājot par savu veselību, ir iespējams mainīt laika ietekmi uz to. Fizisko un garīgo novecošanu patiešām ir iespējams palēnināt – pētījumi rāda, ka cilvēkiem ar vienādu hronoloģisko vecumu var būt atšķirīgs bioloģiskais vecums (cik ātri šūnas noveco – red.). Kas to ietekmē? Kā ģenētiski, tā arī citi faktori, no kuriem atsevišķi ir tavā kontrolē.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar veidiem, kā tu, rūpējoties par sevi, vari palēnināt novecošanās procesu. Savukārt šajā rakstā vari uzzināt, kas kaitē tavai smadzeņu darbībai, bet te iepazīsti ieteikumus, kas palīdzēt uzlabot atmiņu un prāta spējas.

Rūpējies par mutes veselību

Pētījumi liecina, ka slikta zobu veselība ir saistīta ar vecumu saistītām problēmām, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām, insultu un cukura diabētu, skaidrots portālā ''The Healthy''. Tas, iespējams, tāpēc, ka perorālo infekciju baktērijas var nokļūt asinīs un palielināt iekaisumu citās ķermeņa daļās. Turklāt neseni pētījumi rāda – smaganu slimības var būt saistītas ar lielāku demences un Alcheimera slimības risku. Tiesa, pētījumi, kas meklē saistību starp mutes veselību un veselīgu novecošanu, turpinās, taču nebūt nenāks par ļaunu īpaši rūpēties par saviem zobiem.

Vingro


Foto: Shutterstock
Labākais veids, kā palēnināt novecošanos, ir uzturēt lielisku fizisko formu. ''Aging Cell'' pētījuma rezultāti rāda – gados vecākiem cilvēkiem, kuri visu mūžu regulāri izkustējušies, muskuļu masa, holesterīna līmenis un pat imūnsistēmas funkcijas līdzinās gados jaunāku cilvēku rādītājiem. Protams, fiziskās aktivitātes arī veicina veselīgu liekā svara, tostarp tauku, zaudēšanu, kas savukārt palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, palīdzot novērst cukura diabētu.

''Aerobie vingrinājumi – jebkura fiziskā aktivitāte, kas paātrina elpošanu un sirdsdarbību, – uzlabo sirds veselību,'' paskaidro ģimenes ārsts Benjamins Epšteins. ''Līdzsvara un spēka vingrinājumi uztur kaulu izturību, mazina artrīta izraisītās sāpes un samazina krišanas risku.''

Tāpat sportam ir mentālie ieguvumi. ''Fiziskās aktivitātes var mazināt depresiju un trauksmi, kā arī palīdzēt kognitīvajām funkcijām saglabāt prāta asumu,'' stāsta Epšteins. Viņš arī piebilst, ka, saglabājot spēju spēcīgi un stabili stāvēt uz kājām, kā arī veiklību, iespējams ilgāk dzīvot patstāvīgi.

Dzer ūdeni


Foto: Shutterstock
Kļūstot vecākam, nieru efektivitāte samazinās, līdz ar to cilvēks kļūst mazāk jutīgs pret slāpju signāliem. Kas vēl – gados vecāki cilvēki nereti lieto medikamentus, kas pazemina ķermeņa šķidruma līmeni. Tas viss kopumā palīdz izskaidrot to, kāpēc gados vecāki pieaugušie ir vairāk pakļauti dehidratācijai. Taču, līdz tai nevajadzētu nonākt, jo atūdeņošanās izsit no sliedēm ķermeņa normālu vitālo sistēmu darbību un var arī izraisīt demencei līdzīgu apjukumu.

Šo risku dēļ ''novecojot ir īpaši svarīgi dzert pietiekami daudz ūdens,'' paskaidro sertificēta dietoloģe Ebija Zauera. ''Ūdens ir ļoti svarīgs, jo tas veido apmēram 60 procentus no pieauguša cilvēka svara, kā arī ūdens ir nepieciešams svarīgām mūsu ķermeņa funkcijām, piemēram, veselīgas ādas un locītavu uzturēšanai, pārtikas sagremošanai un atkritumu izvadīšanai.'' Lai šīs funkcijas saglabātu, dzer ūdeni arī tad, ja neesi izslāpusi, un uzturā lieto produktus ar augstu ūdens saturu, piemēram, augļus, dārzeņus un zupas, iesaka dietoloģe.

Rūpējies par zarnu veselību


Foto: Shutterstock
Pētījumos atklāts, ka ''labo'' baktēriju kolekcija tavās zarnās, ko sauc par mikrobiomu, var ietekmēt organisma novecošanos. ''Aptuveni 70 procenti no tavas imūnsistēmas ''dzīvo'' zarnās, tāpēc novecojot rūpes par zarnu veselību ir svarīgas vispārējai veselībai,'' paskaidro Zauera. ''Zarnas nodrošina aizsardzību pret infekcijām, regulē vielmaiņu, atbalsta imūnsistēmu un veicina veselīgu kuņģa-zarnu trakta darbību.''

Veselīgai zarnu florai dietoloģe iesaka izvēlēties prebiotiskus un probiotuskus produktus, piemēram, šķiedrvielām bagātus augļus, dārzeņus, kefīru, jogurtu, skābētus kāpostus un kimči. Fiziskās aktivitātes, šķiedrvielas un šķidrums arī var palīdzēs saglabāt normālu zarnu trakta darbību.

Samazini stresu


Foto: Shutterstock
Hronisks stress rada daudz problēmu, sākot ar pasliktinātu miega kvalitāti un beidzot ar sirds slimību riska palielināšanu. Standartizētā pētījumā, kas publicēts PNAS, parādīts – stress saīsina telomērus (DNS sastāvdaļa), kas palīdz attīstīties šūnām. Cilvēkiem ar ļoti augstu stresa līmeni telomēri ir visīsākie. Pētījuma autori norāda – šie cilvēki šūnu līmenī ir desmit gadus vecāki par tiem, kuru stresa līmenis ir zemāks.

Labā ziņa ir tā, ka tu vari pagarināt savus telomērus, samazinot stresa līmeni. ''Palielināts stress padara mūs vairāk apjukušus, neapmierinātus un apgrūtina koncentrēšanās spējas,'' paskaidro Epšteins. Regulāri elpošanas vingrinājumi, arī pastaigas svaigā gaisā un fiziskās aktivitātes var palīdzēt stresu mazināt, tādējādi uzlabojot prāta spējas un aizkavējot novecošanās procesu.

Izgulies


Foto: Shutterstock
Miega laikā tavs ķermenis atjaunojas. Atņemot sev miegu, tu vari paātrināt kā redzamās, tā arī iekšējās novecošanās pazīmes. Tumšie maisiņi un grumbiņas zem acīm ir viens no uzskatāmākajiem pierādījumiem, ko apliecina arī pētījumi – slikta miega kvalitāte liek ādai novecot ātrāk. Tāpat nepilnvērtīgs miegs ir saistīts ar vecumu saistītām slimībām, piemēram, sirds problēmām, paaugstinātu asinsspiedienu un cukura diabētu.

Miega trūkums novecojot var arī ietekmēt smadzeņu darbību – un daudzi gados vecāki pieaugušie cieš no bezmiega. Lai ik nakti tu gulētu ieteicamās septiņas līdz deviņas stundas, izveido nomierinošu gulētiešanas režīmu, samazini apgaismojumu un pie dažādiem ekrāniem pavadīto laiku tieši pirms miega, kā arī neēd un nedzer kofeīnu saturošus dzērienus pirms miega. Tāpat konsultējies ar savu ārstu, ja tu krāc vai tev ir aizdomas, ka miega kvalitāti varētu ietekmēt kādi medikamenti, kurus dotajā brīdī lieto, vai arī kādi citi veselības traucējumi.

Nodarbini smadzenes


Foto: Shutterstock
Vairāki pētījumi liecina, ka, iespējams, vari samazināt ar vecumu saistīto smadzeņu darbības problēmu, piemēram, demences vai Alcheimera slimības, riskus vai vismaz aizkavēt to attīstību, ja tev ir ''kognitīvās rezerves'' – noturīgi neironu tīkli, kas turpina darboties pat tad, ja kādas citas smadzeņu daļas darbība tiek traucēta. Un, kā izrādās, tu vari izveidot šīs rezerves, aktīvi iesaistoties jaunu prasmju apgūšanā un turpinot socializēties visu savu mūžu.

''Labākais veids, kā saglabāt smadzeņu darbību aktīvu un asu, ir aktivitāšu, kas liek prātam koncentrēties, piekopšana,'' iesaka Epšteins. ''Tāpat, konstanti apgūstot jaunas prasmes vai paplašinot zināšanas par savu profesiju vai citām dzīves jomām, arī tas var nākt par labu.'' Piemēram, pētījumi rāda – tādu prasmju apgūšana kā digitālā fotogrāfija vai stepēšana vecāka gada gājuma cilvēkiem uzlabo atmiņu un kognitīvās funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!