Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka par mūsu veselību nespēs parūpēties neviens cits kā tikai mēs pašas. Tomēr nereti arī tad, kad no apkārtējiem esam saņēmušas atgādinājumus rūpēties par veselību, piemēram, veicot ikgadējās profilaktiskās pārbaudes, kāda slimība mūs pārsteidz šķietami negaidīti. Viena no tādām var būt dzemdes kakla vēzis, kas, kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, ir trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm. Lai gan regulāras veselības pārbaudes ir labākais veids, kā savlaicīgi diagnosticēt slimību, tomēr lielu lomu dažkārt spēlē arī mūsu pašu vērīgums.

Runājot par dzemdes kakla vēzi, būtiski akcentēt, ka Latvijā tas ir otrs biežāk sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam, un saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā ir pieaugusi par 20 procentiem, informē SPKC. Saslimstības pieaugums neviļus liek domāt, ka diemžēl pret savu veselību izturamies ar ne tik lielām rūpēm, kā tas būtu nepieciešams. Protams, dažkārt nospēlē cilvēcīgais faktors, kā rezultātā dažādu apstākļu spiestas neesam spējušas vajadzīgās pārbaudes veikt. Taču šādā gadījumā ir labi prast pamanīt izmaiņas tavā organismā, kas arī bez pārbaudēm var signalizēt par nopietnām veselības problēmām.

Lai arī tu spētu savlaicīgi pamanīt potenciālos dzemdes kakla vēža signālus, iedvesmojoties no portāliem ''Women's Health Mag'' un ''Web Md'', iepazīstinām ar pazīmēm, kas var liecināt par audzēju. Tomēr atgādinām, ka pašai sev noteikt diagnozi nevajadzētu. Tas tāpēc, ka viena pazīme nereti var liecināt par dažādām veselības kaitēm vai tieši pretēji – būt pamats pārsteidzīgām bažām. Tāpēc aizdomu gadījumā vislabāk nekavējoties konsultēties ar ārstu, kas palīdzēs noskaidrot organisma izmaiņu cēloni.

Asiņošana un izmaiņas maksts izdalījumos


Foto: Shutterstock
Kā jau minēts, dažādi simptomi var liecināt par dažādām slimībām, taču jebko, kas notiek ar tavu organismu ārpus normas, nedrīkst ignorēt. Ja runājam par pazīmēm, kas var liecināt par dzemdes kakla vēzi, tad tā ir neizskaidrojama asiņošana – starp mēnešreizēm, pēc mīlēšanās vai menopauzes laikā. Tāpat tā var būt spēcīgāka asiņošana mēnešreižu laikā, asiņošana pēc mazgāšanās vai ilgākas mēnešreizes nekā ierasts.

Veselīgi sievietes dzimumorgāni arī ārpus menstruāciju laika izdala maksts izdalījumus. Visbiežāk tie ir caurspīdīgi vai pienaini balti un elastīgi. Taču ja kļuvuši ūdeņaini un sākuši nepatīkami smakot, uz to nevajadzētu pievērt acis, jo arī šis var būt viens no dzemdes kakla vēža simptomiem. Tomēr atceries – ir sievietes, kurām izmaiņas maksts izdalījumos var notikt regulāri, tāpēc uzreiz nav jāceļ panika, bet lieka piesardzība, dodoties pie ārsta uz pārbaudēm, nekad nenāks par ļaunu.

Pastāvīgas sāpes iegurnī un sāpes mīlēšanās laikā


Foto: Shutterstock
Iespējams, tu ikdienā strādā sēdošu darbu un tev sanāk diezgan maz kustēties, kā rezultātā šad tad izjūti sāpes mugurā. Taču, ja tās jau kļuvušas par pastāvīgām, ir laiks uz tām reaģēt, dodoties pie ārsta. Sāpes muguras lejasdaļā un iegurnī var būt saistītas ar reproduktīvo orgānu problēmām, tostarp dzemdes kaklu. Ja pastāvīgas sāpes jau jūti apendiksa rajonā (vēdera lejas daļas labajā pusē), ārsta apmeklējums ir obligāts un tūlītējs, jo tas var liecināt par vēzi jau tā vēlākā stadijā.

Savukārt, ja tava un partnera intīmajā dzīvē nav nekas mainījies, bet sekss tev sagādā sāpes, tas arī var liecināt, ka vēzis ir progresējošā stadijā un ir izplatījies teju visos dzemdes kakla audos. Tomēr arī šeit jāatceras, ka sāpes vai asiņošana mīlēšanās laikā var liecināt arī par citām, ne tik smagām veselības problēmām. Piemēram, par dzemdes kakla iekaisumu, maksts infekciju vai dzemdes kakla kanāla polipu. Tieši tāpēc pievērs uzmanību izmaiņām organismā – ja kaut kas tev nešķiet pareizi un šīs izmaiņas kļuvušas pastāvīgas, dodies pie speciālista pārbaudīties.

Neizskaidrojams svara zudums, izteikts nogurums un pietūkušas kājās


Foto: Shutterstock
Kā tas ir lielākajā daļā vēža gadījumu, apetītes vai neizskaidrojams svara zudums var būt viens no iemesliem, kāpēc doties pārbaudīt savu veselību. Taču arī te ņem vērā, ka šī pazīme pati par sevi var neliecināt par dzemdes kakla vēzi. Bet ja tev ir šī un citas iepriekš minētās pazīmes, ir vērts konsultēties ar ārstu. Tāpat ir ar izteiktu nogurumu – tas arī var liecināt par nopietnām veselības problēmām, bet nevajag izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, ja kopā ar to nav novērojama vēl kāda pazīme.

Tā kā dzemdes kakla vēzis var izplatīties gūžas kaula apgabalā un vēzis var apturēt limfas aizplūšanu, šķidruma uzkrāšanās dēļ var rasties pietūkums un sāpes kājās. Šis ir viens no simptomiem, kas var parādīties jau attīstītākā vēža stadijā. Tomēr ņem vērā, ka šajā gada laikā, kad nēsājam zābakus, nereti nenovelkot tos visu dienu, jo uz darbu aizmirsies paņemt līdzi maiņas apavus, kājas var pietūkt un sāpēt arī no tā. Tāpēc uzreiz nesteidz pieņemt ļaunāko.

Riska faktori


Foto: Shutterstock
Lai gan dažkārt kāda slimība mūs pārsteidz pavisam negaidīti, jo šķitis – es taču neko tādu neesmu darījusi, tāpēc man nedraud risks saslimt. Tomēr ir vairāki riska faktori, kas var palielināt saslimšanas iespēju. Ja runājam par dzemdes kakla vēža riska faktoriem, šeit tie:

Cilvēka papilomas vīruss (CPV). Amerikas Vēža asociācijas dati rāda, ka ar dzemdes kakla vēzi visbiežāk slimo sievietes, kas slimojušas ar CPV. Cilvēka papilomas vīruss, kā skaidro SPKC, ir vīruss, kas inficē ādas un gļotādu dziļākos slāņus. Inficēšanās ar CPV notiek dzimumsakaru vai sadzīves kontaktu laikā.

  • Lasi šeit un uzzini vairāk par to, kas ir cilvēka papilomas vīruss un kāda ir situācija Latvijā.


Daudz seksuālo partneru. Jo lielāks ir tavs seksuālo partneru skaits, un jo lielāks ir tava partnera seksuālo partneru skaits, jo lielāka iespēja inficēties ar nupat pieminēto CPV.

Citas seksuāli transmisīvās infekcijas, piemēram, HIV vai AIDS. Ir pētījumi, kas rāda, ka sievietes, kas slimo ar HIV/AIDS, ir pakļautas lielākam saslimšanas riskam ar dzemdes kakla vēzi. Tas tāpēc, ka šo slimību ietekmē ir pavājinājusies organisma imūnsistēma, tādējādi organismam kļūstot pieļāvīgākam pret dažādām slimībām.

Smēķēšana. Cigaretes satur vielas, kas būtiski ietekmē cilvēka imūnsistēmu, tostarp imūnās šūnas dzemdes kakla gļotādā, kas palīdz cīnīties pret CPV. Ir pētījumi, kas rāda – smēķēšana daļā gadījumu neļauj atbrīvoties no CPV, tādējādi palielinot vēža risku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!