Foto: Shutterstock
Sāpoša mugura ikdienā diskomfortu rada ļoti daudziem. Netrūkst cilvēku, kas nepatīkamās sajūtas skaidro ar vecumu un lielu vērību tam nepievērš. Tomēr sāpju ignorēšana situāciju, visticamāk, tikai pasliktinās. Turklāt nereti muguras sāpes izraisa ikdienišķi ieradumi, tos mainot, no nepatīkamajām sajūtām var atbrīvoties ļoti vienkārši un ātri.

Ja tev regulāri sāp mugura un sajūtas ir ļoti izteiktas, ieteicams meklēt speciālista palīdzību, jo nepatīkamās sajūtas var liecināt par kādu veselības problēmu, piemēram, nierakmeņiem, artrītu vai ginekoloģiska rakstura problēmām. Pat to vairāk lasi šeit. Protams, ļoti bieži muguras sāpes izraisa dzīvesveids. Šādos gadījumos paradumu maiņa var ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti.

Lai palīdzētu uzlabot situāciju muguras sāpju gadījumā, kā arī ļautu no tām izvairīties, iedvesmojoties no "Healthline", "Everyday Health" un "Prevention", piedāvājam iepazīties ar vairākiem ieradumiem, kas bendē muguru, un ieteikumiem sāpju mazināšanai. Neaizmirsti, ka tad, ja jūti sāpes mugurā, īpaši, ja tās ir spēcīgas, vispirms ir jāmeklē speciālista palīdzība un tikai pēc tam jāķeras klāt izmaiņām dzīvesveidā.

Pārāk maz kustību


Foto: Shutterstock
Regulārām fiziskām aktivitātēm ir ļoti daudz ieguvumu – labāka pašsajūta un mazāka iespējamība ciest no muguras sāpēm ir vien daļa no tiem. Regulāri izpildīti spēka vingrojumi, mugurkaula un tam tuvumā esošo muskuļu stiprināšana mazina dažādu savainojumu risku. Lai vingrojumi patiešām nestu rezultātu, vismaz divas reizes nedēļā ieteicams veikt vingrinājumus, kas stiprina muguru un vēderu.

Tāpat jāpiebilst, ka pilnīgs kustību trūkums muguras savainojumu un sastiepumu gadījumā par labu nenāks. Ja vēlies, lai atlabšana būtu efektīvāka un ātrāka, traumas dziedēšanas laikā ieteicams izkustēties. Protams, pārspīlēt nevajag. Tev nav jācilā svari un jāpiedalās ļoti intensīvos treniņos, bet, piemēram, regulāras pastaigas palīdzēs mazināt stīvumu, arī gurnu un augšstilbu izstiepšana var palīdzēt ļoti ātri uzlabot situāciju.

Ja vēlies uzlabot savu pašsajūtu, šeit tu vari iepazīties ar pieciem vingrojumiem pret muguras sāpēm, ko iesaka fizioterapeite.

Sēdoša dzīve pie galda, auto stūres vai dīvānā


Foto: Shutterstock

Par labu tavai mugurai noteikti nenāks arī tas, ja lielu daļu savas dienas pavadi sēdus. Neatkarīgi no tā, kur tu sēdi – pie rakstāmgalda, pie automašīnas stūres vai dīvānā. Sēdēšana muguru noslogo par 40 procentiem vairāk nekā stāvēšana kājās, īpaši, ņemot vērā, ka reti kurš no mums spēj visu dienu nosēdēt ar taisnu muguru. Ja mugura regulāri ir saliekta, neizbēgami radīsies problēmas.

Labākais veids, kā sēdoša darba darītājiem uzlabot savas muguras stāvokli, izvairīties no sāpēm vai mazināt tās, ir regulāri izkustēties. Kustības uzlabo asins plūsmu, mazinot spriedzi un iekaisumu risku. Palīdzēt var arī neliela atliekšanās atpakaļ – tā mazinās muguras disku saspiešanos. Katru reizi, kad atbildi uz telefona zvanu, pati zvani kādam vai runā ar kolēģi, atliecies nedaudz atpakaļ un izstiep savu muguru. Pievērs uzmanību arī tam, vai krēsls sniedz atbalstu muguras lejasdaļai un vai tu neliecies uz priekšu, veroties ekrānā. Centies reizi 30 minūtēs piecelties un nedaudz pastaigāt pa kabinetu – aizej pēc ūdens, apmeklē tualeti vai aiznes kolēģim nepieciešamos dokumentus. Visas darbības, kuru dēļ tev jāpieceļas kājās, neveic uzreiz, lai tev būtu vairāk iemeslu un iespēju izkustēties.

Nepareiza smagumu cilāšana un to staipīšana sev līdzi


Foto: Shutterstock
Nereti muguras savainojumi rodas, mēģinot pacelt kādu smagu priekšmetu. Ne jau pārāk mazs spēka daudzums, bet gan nepareiza tehnika ir problēmas cēlonis šādās situācijās. Ja nepieciešams kaut ko pacelt, saudzē savu muguru un mēģini to izdarīt, izmantojot savu kāju spēku – ieliecies ceļos un, iztaisnojot kājas, turi smagumu tuvu savam ķermenim. Turi galvu noliektu un muguru taisnu, centies izvairīties no pagriešanās uz vienu vai otru pusi.

Muguras problēmas var radīt arī tas, ka tu nepārtraukti nēsā sev līdzi smagumus, proti, tava rokassoma ir piekrāmēta ar visu, kas tev nepieciešams un arī lietām, kas tev nebūt nav vajadzīgas. Nēsājot smagu somu uz viena pleca, tu nodari pāri savai mugurai. Izņem visu lieko no somas – tās svaram nevajadzētu būt lielākam par 10 procentiem no tava ķermeņa masas. Tāpat neaizmirsti laiku pa laikam pārlikt somu no viena pleca uz otru vai arī sadali visu nepieciešamo pa divām somām un katrā rokā nēsā vienu no tām – tā svars tiks izlīdzināt vienmērīgi un tava mugura cietīs ievērojami mazāk.

Liekais svars


Foto: Shutterstock
"Tikai pāris lieki kilogrami nekaitēs", "Veselīgi apaļumi piesaista vīriešus" un līdzīgi attaisnojumi sevis neuzturēšanai formā tev nepalīdzēs uzlabot pašsajūtu. Liekais svars var veicināt dažādu veselības problēmu attīstīšanos, kā arī noteikti nemazina muguras sāpes. Tieši pretēji – liekie svara kilogrami nereti ir iemesls, kāpēc cilvēkiem sāp mugura. Atbrīvojies no tā, un noteikti jutīsies krietni labāk.

Cilvēki ar lieko svaru un aptaukošanos biežāk cieš no sāpēm muguras lejasdaļā. Tāpat muguras sāpes nereti nomoka cilvēkus, kas piedzīvojuši strauju svara pieaugumu. Muguras sāpes skaidrojamas ne tikai ar papildu slodzi tavam ķermenim, bet arī ar to, ka cilvēkiem, kas cieš no liekā svara, mainās smaguma centra atrašanās vieta. Īpaši izteikti tas ir cilvēkiem, kam liekie tauki krājas jostasvietas rajonā. Tā kā smaguma centrs ir novirzīts nedaudz uz priekšu, mugurai rodas papildu slodze.

Smēķēšana


Foto: Reuters/Scanpix
Nikotīns ierobežo asins plūsmu un negatīvi ietekmē visu tavu organismu, ieskaitot muguras stāvokli. Tāpat smēķēšana palēnina kalcija uzsūkšanos organismā, kas ir ļoti būtiski veseliem kauliem. Tāpat smēķēšana palēnina kaulu augšanu. Tas nozīmē, ka smēķētāji daudz biežāk cieš no muguras sāpēm un viņiem ir paaugstināts osteoporozes risks. Tāpat smēķētāju kauli lēnāk dzīst pēc dažādām traumām un muguras sāpes var radīt arī spēcīgais klepus, kas moka daudzus smēķētājus.

Protams, atmest smēķēšanu var būt patiešām grūti, bet tava veselība noteikti ir tā vērta. Katru reizi, kad tev sāp mugura, moka smēķēšanas izraisīts klepus vai ir grūtības veikt kādas fiziskās aktivitātes, atceries, ka smēķēšana tavu pašsajūtu tikai pasliktina. Ja esi nolēmusi mēģināt atbrīvoties no kaitīgā ieraduma, iespējams, tev noderēs 13 reāli padomi, kas palīdzēs to izdarīt. Ar tiem vari iepazīties šeit.

Kalcija un D vitamīna trūkums


Foto: Shutterstock
Kalcijs un D vitamīns ir ļoti svarīgas minerālvielas, lai kauli būtu veseli un stipri. Cilvēkiem gados viens galvenajiem muguras sāpju cēloņiem ir osteoporoze. Tās risku palielina nepietiekams kalcija un D vitamīna daudzums. Šīs vielas var uzņemt ar uzturu, bet D vitamīnu sintezē arī atrašanās saules staros.

Ja vēlies uzņemt vairāk kalcija, uzturu ir ieteicams papildināt ar šādiem produktiem:

  • Piens;
  • Jogurts;
  • Zaļie lapu dārzeņi.

Savukārt D vitamīns ir atrodams šādos produktos:

  • Treknas zivis;
  • Olas dzeltenums;
  • Liellopu aknas;
  • Siers.

Ja plāno uzņemt šos elementus ar uztura bagātinātāju palīdzību, vispirms konsultējies ar ārstu.

Pārāk daudz stresa


Foto: Shutterstock
Tas nav tikai tavā galvā – hronisks vai akūts stress patiešām var ierosināt muguras sāpes. Tad, ja cilvēks atrodas stresa stāvoklī, viss viņa ķermenis ir saspringts. Tas būtiski ietekmē arī kakla un muguras muskuļus – tiem ir nepieciešams kādā brīdī atbrīvoties. Ja saspringtie muskuļi tādi ir nepārtraukti, rezultāts ir milzu sāpes mugurā.

Reizēm situāciju var uzlabot vienkārša apzināšanās, ka sāpju cēlonis ir stress. Tas ļauj sākt izstrādāt plānu saspringuma mazināšanai. Atbrīvoties no satraukumiem un atvieglot muguras stāvokli var palīdzēt fiziskās aktivitātes, labi pavadīts laiks kopā ar draugiem, labas grāmatas izlasīšana un daudz citu aktivitāšu. Ļoti efektīva terapija var būt nomierinošas mūzikas klausīšanās.

Staigāšana nepiemērotos apavos


Foto: AFP/Scanpix
Ja vēlies, lai tava mugura būtu vesela, ļoti svarīga ir apavu izvēle. Augstpapēžu kurpes noteikti nav tavas muguras sabiedrotais, jo tās palielina muguras izliekumu un slodzi uz muguras muskuļiem. Arī čības var kaitēt mugurai, jo tās vienkārši nav pārāk stabilas. Ja apavi papēža daļā nav nostiprināti, tavai pēdai nākas pārvietoties no viena sāna uz otru. Tas nevienmērīgi sadala tava ķermeņa svaru, palielinot slodzi mugurai.

Tas, protams, nenozīmē, ka nekad nedrīksti uzvilkt vieglas vasaras kurpītes vai apavus ar augstiem papēžiem – pats galvenais ir tajos nemērot lielus attālumus. Izvēlies ērtus brīvā laika vai sporta apavus. Ir ļoti svarīgi, lai tavām pēdām būtu nepieciešamais atbalsts. Pievērs uzmanību tam, lai kurpju papēdis nebūtu augstāks par 2.5 centimetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!