Foto: PantherMedia/Scanpix

Liekais svars nav gēnos "ierakstīta" nolemtība, bet gan cilvēka paša pieļauto kļūdu sekas. Problēma gan tāda, ka tie, kam raizes sagādā liekie kilogrami, visbiežāk neapzinās, ko tieši dara nepareizi.

Rutks.lv jau bija aprakstītas septiņas izplatītas kļūdas, par kurām nākas maksāt ar svara pieaugumu. Lūk, vēl seši aptaukošanos veicinoši paradumi, ko apkopojis portāls Zdorovieinfo.ru!

Neizgulēšanās

Foto: Shutterstock
Daudzi steidzīgajā dzīves ritmā ekonomē laiku uz miega rēķina. Taču zinātnieki jau sen noskaidrojuši, ka organismam ir nepieciešamas vismaz septiņas stundas miega, lai pilnvērtīgi atpūstos. Ja gulēšanai atvēl mazāk stundu, miega trūkuma ietekmē organismā pastiprināti izdalās grelīns, hormons, kas palielina apetīti, un mazāk izstrādājas leptīns, hormons, kas nomāc apetīti. Līdz ar to, guļot pārāk maz, risks aptaukoties ir pieaug.

Nesekošana līdzi, cik daudz apēd

Foto: Shutterstock
Daudzi pat nenojauš, cik daudz kaloriju ikdienas uzņem. Diemžēl tas ir taisnākais ceļš uz lieko svaru, jo ir ļoti viegli apēst divreiz vairāk, nekā organismam patiesībā nepieciešams. Viss papildus uzņemtais, kā zināms, aizceļo uz organisma tauku "noliktavām". Ja vēlies notievēt, nāksies vien raudzīties, ko un cik daudz liec uz šķīvja.

Šim nolūkam var noderēt kaloriju kalkulators.

Norēķināšanās ar bankas karti

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pat bankas maksājumu kartē slēpjas aptaukošanās risks. Kompānija "Visa" izpētījusi simttūkstoš maksājumus, kas veikti ātrās ēdināšanas restorānos, un secinājusi, ka cilvēki, kuri norēķinās ar bankas karti, par maltīti tērē vidēji par 30 procentiem vairāk naudas, nekā tie, kas maksā skaidrā naudā. Iespējams, tam ir psiholoģisks cēlonis – maksājot skaidrā naudā, grūtāk šķirties no lielākas summas, jo pašam tā jāsaskaita un jāatdod. Sievietei, kura ātrās ēdināšanas restorānā ieturas vidēji reizi nedēļā, tas nozīmē divus kilogramus svara klāt gada laikā, vēstī Zdorovieinfo.ru.

Brokastu vai citas ēdienreizes izlaišana

Foto: Panther Media
Ir pierādīts, ka cilvēki, kas ietur brokastis, retāk cieš no liekā svara, vēl vairāk – tiem, kas notievējuši, brokastu ēšana palīdz noturēt svaru normas robežās. Dietologi un uztura speciālisti ir pārliecināti, ka jebkuras ēdienreizes izlaišana vēlāk izraisa spēcīga izsalkuma uzplūdus, kuru ietekmē vairākums pārēdas, bieži vien šajā ēdienreizē notiesājot vairāk, nekā būtu apēduši divās kopā, ja iepriekšējā netiktu izlaista.

Par brokastu neēšanas sekām vari izlasīt uztura speciālistes Gitas Ignaces speciāli portālam Rutks.lv sagatavotajā rakstā.

Neērts apģērbs

Foto: PantherMedia/Scanpix
Viskonsīnas Universitātē veiktā pētījumā atklāts, ka brīvs un komfortabls apģērbs veicina fizisko aktivitāti darbā. Pētījumā iesaistītie darbinieki veica par 8 procentiem vairāk soļu dienā, kad ierasto stīvo lietišķo kostīmu vietā uzvilka ērtas džinsa bikses. Līdz ar to viņi dienas laikā sadedzināja vairāk kaloriju, tādējādi mazinot aptaukošanās risku. Gan jau arī tev ir gadījies uzvilkt kaut ko ļoti skaistu, taču pārāk šauru vai izcili neērtu? Tad pat īsti negribas kustēties no savas darba vietas, jo šķiet, ka visi kolēģi ieraudzīs, cik neērti (lasi – muļķīgi) esi saģērbies, vai ne? Zinātnieki lēš, ka, valkājot komfortablu apģērbu, gada laikā var sadedzināt aptuveni par 6250 kilokalorijām vairāk, nekā tērpjoties neērtās drēbēs.

Svaru lomas nenovērtēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mēģinot notievēt, daļa regulāri sveras, bet citi – svarus neizmanto. Nesen Minesotas Universitātē veiktā pētījumā secināts, ka tie, kas ikdienas kāpj uz svariem, ātrāk zaudē svaru nekā tie, kas ievēro diētu, bet neseko svara izmaiņām. Iemesls ir vienkāršs – svaru rādītā cipara krišanās kalpo kā lieliska motivācija. Pastāvīgi sekojot līdzi savam svaram, arī grūtāk atļaut sev kādus gastronomiskus grēciņus, jo ir skaidrs, ka svariem par tiem noteikti būs "kas sakāms".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!