Foto: PantherMedia/Scanpix

Gadsimtiem ilgi zaļā tēja tikusi slavēta daudzo ieguvumu dēļ, ko tā sniedz veselībai. Tomēr jaunākajā pētījumā par šo dzērienu, kas publicēts izdevumā "Journal of Functional Foods", secināts, ka, dzerot zaļo tēju lielos daudzumos, veselībai var nodarīt vairāk slikta, nekā laba, vēstī Medicalnewstoday.com.

Zinātnieki atklājuši, ka augļu mušiņu jeb drozofilu (Drosophila melanogaster) pakļaušana lielu zaļās tējas devu iedarbībai negatīvi ietekmē to vairošanās spējas, kā arī izraisa pēcnācēju attīstības traucējumus tie aug lēnāk un mazāki.

Lai gan nav pārbaudīts, vai zaļā tēja var atstāt tādu pašu ietekmi uz cilvēkiem, pētnieku komanda apgalvo, ka viņu atklājumi katrā ziņā liek uzmanīties no pārmērīgas aizraušanās ar zaļās tējas, kā arī citu zāļu tēju dzeršanu.

Zaļo tēju gatavo no svaigām tējas koka (Camellia sinensis) lapām. Tā kā tā ir viens no tējas veidiem, kuru gatavojot, lapiņas vismazāk tiek pakļautas apstrādei, tā saglabā lielāko daļu tajās esošo antioksidantu un polifenolu, kas pazīstami ar savu labvēlīgo ietekmi uz veselību.

Agrāk veiktos pētījumos par zaļo tēju atklāts, ka tā var veicināt svara zudumu, mazināt holesterīna līmeni un pasargāt no daudzām slimībām, tajā skaitā vēža, sirds kaitēm un Alcheimera slimības.

Tomēr atsevišķi pētījumi ir norādījuši uz tējas negatīvo ietekmi, patērējot to lielā daudzumā. Pētījumos, kur izmantoti dzīvnieki, atklāts, ka pārmērīgs zaļās tējas patēriņš var būt cēlonis dramatiskam svara zudumam un embrija attīstības traucējumiem.

Šī pētījuma gaitā tā vadītāja farmācijas zinātņu asociētā profesore Mahtaba Džafari (Mahtab Jafari) no Kalifornijas Universitātes Irvinā kopā ar pētnieku komandu pakļāva augļu mušiņu embrijus un kāpurus dažādām zaļās tējas devām. Augļu mušiņas bieži izmanto dažādu cilvēku slimību pētījumos, jo tām ir 75 procenti tādu pašu gēnu kā tie, kas atbildīgi par slimībām mums.

Foto: augļu mušiņa, drozofila
Komanda noskaidroja, ka 10 mg/ml polifenolu, ko satur zaļā tēja, noved pie kāpuru attīstības traucējumiem. Šīs devas ietekmē arī ievērojami samazinājās mušiņu pēcnācēju skaits.

Augļu mušiņu sieviešu dzimtes kāpuri, kas tika pakļauti zaļās tējas iedarbībai, pēc tam, kad sasniedza dzimumgatavību, izdēja krietni mazāk oliņu, nekā tām ierasts, un to dzīves ilgums saruka par 17%.

Turklāt pētniekiem izdevās atklāt, ka 10 mg/ml zaļās tējas polifenolu jaunajām augļu mušiņām izraisa reproduktīvo orgānu anomālijas, tai skaitā sēklinieku atrofiju un olnīcu neattīstīšanos.

Lai gan pētījumā netika noskaidrots, kāds ir mehānisms, kā zaļā tēja ietekmē augļu mušiņu attīstību un vairošanos, zinātnieki izvirzījuši hipotēzi, ka lielas šī dzēriena devas izraisa apjomīgu apoptozi jeb programmētu šūnu bojāeju (organisms pats iznīcina bojātās šūnas).

"Lai arī, lietojot nelielā daudzumā, zaļā tēja nāk par labu veselībai, mūsu un citi pētījumi ir pierādījuši, ka lielās devās tā var dot pretēju efektu. Ir nepieciešami tālāki pētījumi, lai varētu izstrādāt konkrētus ieteikumus, kādās devās zaļā tēja kļūst bīstama mums, taču varu ieteikt dzert to ar mēru," pētījuma rezultātus komentē asociētā profesore Džafari.

Pašlaik komanda plāno pētīt citu zāļu tēju ietekmi uz augļu mušiņām. "Šie eksperimenti ļaus mums labāk saprast, kādas devas varētu būt toksiskas cilvēkiem," atzīmē Džafari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!