Foto: Shutterstock

Pētījumi liecina, ka arvien pieaug to sieviešu skaits, kuras cieš no ēšanas traucējumiem, tai skaitā – periodiskām nekontrolētām pārēšanas lēkmēm. Tās pavada vainas apziņa un, gluži likumsakarīgi, šādi arī tiek kavēta cerēto rezultātu iegūšana, ja tiek ievērota diēta.

Kā apgalvo mediķi, kompulsīvās pārēšanās lēkmes visbiežāk ierosina psiholoģiski cēloņi, un tās var nopietni kaitēt gan gremošanas trakta darbībai, gan organisma vielmaiņai kopumā. 

Kā uzsver uztura klīnikas "Premium Medical" speciāliste Inga Pūce, neregulārais ēšanas ritms kavē liekā svara zudumu, bieži vien ierosinot pat tā pieaugumu – gadījumā, ja pārēšanās tiek piekopta regulāri.

Ja arī tu ciet no pārēšanās lēkmēm, iepazīsties ar ekspertu atzītiem ieteikumiem, kā arī I. Pūces padomiem, kā no šī ieraduma atbrīvoties!

Pievērs uzmanību laikam, kad ēst

Lai izvairīties no pārēšanās, neļauj iestāties izsalkuma sajūtai, periodiski uzkožot kādu veselīgu našķi! Bada sajūtas mudināti, mēs izvēlamies figūrai krietni nedraudzīgākas veselīgo produktu alternatīvas, pārvērtējot arī porciju lielumu. Visticamāk, jau esi piefiksējusi, ka, dodoties iepirkties izsalkušai, tavā pārtikas produktu groziņā krietni biežāk parādās augsta cukura un tauku satura našķi, kas patiesībā satur vien tukšās kalorijas, organismu nodrošinot ar īslaicīgu enerģiju.

Tāpēc, lai mazinātu kāri pārēsties un pēc iespējas retāk baudītu neveselīgus produktus, nodrošinies ar ērti pieejamām uzkodām un ievēro regulāras ēdienreizes!

Iemācies plānot savu ēdienkarti

Jo cītīgāk plānosi savu ēdienkarti un maltītes, jo vieglāk būs ievērot veselīgu uzturu, novēršot pārēšanās lēkmes, kā arī našķošanos ar figūrai kaitīgiem produktiem. Tāpat izvērtē, vai veselīga uztura ievērošanu atvieglo arī tavas virtuves iekārtojums? Novieto ērti pieejamās un pārskatāmās vietās produktus, kas nepieciešami ātrai maltīšu pagatavošanai, kā arī tālāk no skata noglabā saldumus un neveselīgas uzkodas. Savukārt ērti aizsniedzamā vietā noliec šķīvi ar augļiem un dārzeņiem – ja jutīsi izsalkumu, ienākot virtuvē, no trauka paņemts ābols figūrai kaitējumu nenodarīs.

Neaizmirsti padzerties

Ja pirms maltītes izdzersi glāzi ūdens, sāta sajūta ēšanas laikā iestāsies ātrāk, kā arī, ja jūti izsalkumu ēdienreižu starplaikā, iespējams, tās ir vien slāpes, ko organisms maldīgi notur par izsalkumu.

Izkusties

Lai gan slinkuma un noguruma dēļ fiziskās aktivitātes šķiet kaut kas pilnīgi nepiemērots tavai pašsajūtai, piemēram, garas darba dienas noslēgumā, taču tieši izkustēšanās atjaunos enerģijas rezerves un stabilizēs arī apetīti, novēršot domas no garlaicības mudinātas pārēšanās, sēžot uz dīvāna.

Tāpat fiziskās aktivitātes, kā zināms, uzlabo mūsu noskaņojumu, tā figūrai krietni draudzīgākā veidā, ļaujot mazināt negatīvas emocijas, to salīdzinot, piemēram, ar gabaliņu kūkas, ko apēd sevis palutināšanas nolūkos.

Koncentrējies uz maltīti un izbaudi to

Lai patiešām justos paēdusi, vēlāk necīnoties ar kāri iztukšot saldējuma trauku vai nokopt šokolādes tāfelīti, izbaudi ikvienu maltīti, pilnībā koncentrējoties uz ēdienu. Tādējādi arī tavas smadzenes pagūs piefiksēt sāta sajūtas iestāšanos, nevis pārsteigumā attapsies, kad ēdiens būs rekorda cienīgā ātrumā apēsts, tam nepievēršot pat uzmanību.

Izproti sevi

Ja atkal esi attapusies pēc kārtējās pārēšanās lēkmes, atbrīvojies no vainas sajūtas, pieņem faktu, ka tā var gadīties, un tomēr dari visu, lai šis ieradums pēc iespējas ātrāk tiktu izskausts no tavas ēdienkartes.
Izvērtē, kas ir ierosinājis mierinājumu meklēt ēdienā, nespējot apstāties, kamēr nav "iztīrīts" vai viss ledusskapis.

Tā kā pārēšanās lēkmes ierosina psihoemocionāli faktori, tai skaitā, arī stress, ja nepieciešams, lūkojies pēc profesionāļa padoma, kā strādāt ar savu personību un atbrīvoties no psiholoģiskajām problēmām, kas pārēšanos ierosina. Atceries, ka tās ir tikai sekas nopietnākai problēmai un tās cēloņiem!

Klīnikas "Premium Medical" uztura speciālistes Ingas Pūces ieteikumi

Nekontrolētas ēšanas reizes izraisa gan nepatīkamu spiešanu vēderā, gan psiholoģisku diskomfortu - vainas izjūtu par apēsto un nespēju ieturēt režīmu. Jāatceras, ka no vainas izjūtas šādos gadījumos nav nekādas jēgas - tādēļ jau svars nemazināsies! Tāpēc to, kas bijis, nepieciešamas atstāt aiz muguras, jau ar konkrēto brīdi sākot dzīvot tā, lai justos labāk. 

Lai izvairītos no nekontrolētajām ēšanas reizēm, vislabāk būtu sastādīt sabalansēta uztura programmu, kas izslēgs šīs bada lēkmes. Uztura speciālists var palīdzēt ēdienkarti sastādīt tā, ka drīkst ēst gandrīz visu, bet attiecīgi katra cilvēka organisma īpatnībām atbilstošās proporcijās un daudzumos. Piemēram, no pieciem kilogramiem atbrīvoties nav ļoti grūti - ir svarīgi, lai organisms saņem mazliet mazāk enerģijas nekā patērē.

Tāpat jāatceras, ka regulāri ievērot diētu ir fiziski un morāli grūti. Patiesība ir tāda, ka, ja pieminam vārdu "diēta", tas nozīmē, ka būs nākošā un nākošā, un tā bezgalīgi, kamēr tiek atmests visam ar roku un ķermenis pieņemas svarā arvien vairāk. 

Ja pārēšanās lēkmes notiek regulāri, iespējams, organismam ir neadekvāts uzņemtās enerģijas daudzums, tāpēc arī visu laiku gribas ēst. Kā gan badu var remdēt, kā tikai ēdot! Tāpēc arī organisms "tur roku uz pulsa" un, kad apēdat drusku vairāk, kas pie līdzsvarota uztura ir pat salīdzinoši maz, uz karstām pēdām tiek veidotas rezerves. Ja svars bieži mainās trīs līdz piecu robežās, tas nozīmē, ka visu laiku ir "ieslēgts" uzkrāšanas mehānisms.

Visbiežāk pārēšanās lēkmes liecina par psihoemocionāliem iemesliem un pēc būtības cēloņus var atklāt kvalificēta psihologa vai psihoterapeita vizītēs, kas ļaus atrisināt problēmas sakni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!