Foto: AFP/Scanpix
Pasaulē nākamgad izbeigsies viens no efektīvākajiem līdzekļiem pret čūsku kodumiem, un līdz ar to būs apdraudētas desmitiem tūkstošu cilvēku dzīvības galvenokārt jaunattīstības valstīs, pirmdien brīdināja starptautiskā labdarības organizācija "Ārsti bez robežām" ("Medecins sans frontieres", MSF).

Organizācijas paziņojumā teikts, ka farmaceitiskās kompānijas "Sanofi Pasteur" ražotās pretindes "Fav-Afrique" pašreizējie krājumi izbeigsies 2016.gada jūnijā.

Kompānija pērn izbeidza šīs pretindes ražošanu un pārorientējās uz ārstniecības līdzekli pret trakumsērgu.

"Mēs tagad saskaramies ar reālu krīzi," paziņoja MSF konsultants čūsku kodumu jautājumos ārsts Gebriels Alkoba.

MSF atzina, ka vismaz divus gadus nebūs alternatīva līdzekļa, kas aizstātu šo pretindi.

"Sanofi Pasteur" preses sekretārs Alēns Bernāls paskaidroja, ka kompāniju no tirgus izspieduši konkurenti, pārdodot lētākus produktus, tāpēc "Sanofi Pasteur" 2010.gadā paziņojusi, ka izbeigs šīs pretindes ražošanu.

"Ir ļoti dīvaini, ka [medicīnas ierēdņi] tikai pēc pieciem gadiem pamana šo problēmu," sacīja Bernāls. Viņš piebilda, ka kompānija piedāvājusi nodot pretindes ražošanas tehnoloģiju citiem, bet "vēl nekas nav materializējies".

Čūskas sakož apmēram piecus miljonus cilvēku gadā, no kuriem 100 tūkstoši iet bojā, bet simtiem tūkstoši citu kļūst par invalīdiem.

Kad šī pretinde ir pieejama, ārstniecības kurss ar to parasti izmaksā no 250 līdz 500 ASV dolāriem (224,5 līdz 449 eiro).

MSF ir aicinājusi starptautiskās aģentūras nodrošināt čūsku kodumu ārstēšanas pieejamību un paziņojusi, ka "vadošu lomu" problēmas risināšanā vajadzētu uzņemties ANO Pasaules veselības organizācijai (WHO).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!