Foto: Shutterstock
20. oktobrī nu jau vairākus gadus arī Latvijā atzīmē Pasaules osteoporozes dienu, kad ar dažādiem pasākumiem veicina sabiedrības informētību par šo bīstamo slimību, kas mūža otrajā pusē skar aptuveni trešdaļu sieviešu un piektdaļu vīriešu un bieži ir cēlonis kaulu lūzumiem minimālas traumas rezultātā vai pat vispār bez tās. "Rutks" atgādina būtiskākos faktus par kaulu trauslumu izraisošo slimību.

1. Osteoporoze ir hroniska un progresējoša slimība, kuras ietekmē kauli zaudē blīvumu, kļūst poraināki un trausli. To dēvē par klusējošo jeb mēmo kaulu slepkavu, jo tā parasti par sevi neliek manīt līdz brīdim, kad pēkšņi notiek kaula lūzums minimālas traumas ietekmē vai vispār it kā bez iemesla. Ir pat gadījumi, kad kaulu trausluma dēļ riba lūst, cilvēkam gultā apgriežoties no viena sāna uz otru, portālam "Rutks" atklāja endokrinologs, Latvijas Osteoporozes un Kaulu metabolo slimību asociācijas prezidents Ingvars Rasa.

2. Osteoporoze attīstās visā skeletā, tāpēc negaidīts lūzums var notikt jebkurā kaulā, tomēr visbiežāk – mugurkaula skriemeļos, gūžas kaulā, apakšdelma un augšdelma kaulos, kā arī ribās. Lai gan līdz pat negaidītam kaula lūzumam osteoporoze parasti neliek sevi manīt, reizēm uz to norāda auguma garuma samazinājums vismaz par trīs centimetriem vai kupra izveidošanās.

3. Osteoporozi kļūdaini mēdz uzskatīt par normālu novecošanas pavadoni, taču tā tas nav – osteoporoze ir nopietna hroniska slimība, kas jāārstē. Trauslo kaulu lūzumi var izraisīt ļoti nopietnas sekas: hroniskas sāpes, darba nespēju, ilgstošu pašaprūpes spēju zudumu, atkarību no citiem un pat invaliditāti.

4. Kaulu blīvums visiem pieaugušajiem ar gadiem samazinās, īpaši – sievietēm pēcmenopauzes periodā, olnīcām pārstājot ražot dzimumhormonu estrogēnu, kas līdz tam gādājis par kaulu veselību un kavējis to blīvuma samazināšanos. Tas ir iemesls, kāpēc sievietes ar osteoporozi slimo biežāk. Jāņem vērā – ja sievietei ir izoperētas olnīcas, menopauze iestājas priekšlaicīgi un arī osteoporoze var attīstīties ātrāk, arī pirms 45 gadu vecuma.

5. Tomēr mūža otrajā pusē osteoporoze nepiemeklē pilnīgi visus. Visbiežāk tā skar slaidus cilvēkus, kuriem ķermeņa svars ir mazāks par 58 kilogramiem. Lielu lomu spēlē arī iedzimtība – ja kādam pirmās pakāpes radiniekam konstatēta osteoporoze vai bijuši kaulu lūzumi nenozīmīgas traumas dēļ, par savu kaulu veselību jārūpējas jo īpaši.

6. Ir vairāki faktori, kas veicina osteoporozes attīstību: smēķēšana, pastiprināta alkohola lietošana, fizisko aktivitāšu trūkums, vienveidīgs, nepilnvērtīgs uzturs, arī pārlieku reta uzturēšanās saulē. Vairums no šiem faktoriem noved pie kalcija vai saules vitamīna D trūkuma organismā, bet šie abi elementi ir nepieciešami kaulaudu atjaunošanās procesiem, kas nepārtraukti noris organismā un nodrošina kaulu stiprību.

7. Palielināts risks, ka attīstīsies osteoporoze, ir arī cilvēkiem, kuriem kādas hroniskas slimības dēļ ilgāk par trim mēnešiem jālieto glikokortikosteroīdi. Tos saturošus medikamentus lieto, piemēram, reimatoīdā artrīta vai bronhiālās astmas ārstēšanai.

8. Baidoties no ādas vēža, daudzi vairās uzturēties saulē, nereti nonākot līdz galējībai, kad no debesu spīdekļa teju vai slēpjas. Endokrinologs Rasa portālam "Rutks" pastāstīja, ka siltajā sezonā mazliet pagozēties saulē ir ne tikai vēlams, bet pat ļoti vajadzīgs, jo saules staru ietekmē ādā veidojas D vitamīns, kas nepieciešams, lai organisms varētu "iebūvēt" kaulos kalciju. Ar uzturu šo vitamīnu pietiekamā daudzumā uzņemt ir faktiski neiespējami, ja vien papildus nelieto kādu D vitamīna preparātu. "Es nerunāju par "cepināšanos" saulē no rīta līdz vakaram, kas tiešām nebūtu vēlama, bet gan par 30 minūtēm saulītē katru dienu, kaut vai rosoties dārzā vai pastaigājoties gar jūru," sacīja Rasa.

9. Kaulu blīvumu iespējams pārbaudīt, veicot vienkāršu un nesāpīgu izmeklējumu – osteodensitometriju. Šī izmeklējuma laikā vienkārši jāguļ uz izmeklējuma galda, kamēr virs tās novietotais osteodensitometrs 10–15 minūtes veic skenēšanu ar rentgena stariem, bet īpaša datorprogramma aprēķina kaulu minerālo blīvumu.

10. Pārliecināties, vai tev ir palielināts risks osteoporozei, vari, aizpildot tā dēvēto vienas minūtes osteoporozes riska testu, ko izstrādājis Starptautiskais osteoporozes fonds, pamatojoties uz klīniski pierādītiem osteoporozes riska faktoriem.

"Rutks" atgādina, ka Pasaules osteoporozes dienā, 20. oktobrī, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā no pulksten 14.30 līdz 18.00 notiks bezmaksas izglītojošs pasākums par osteoporozi, kur visu par šo slimību no A līdz Z stāstīs vairāki pieredzējuši ārsti. Vairāk par to lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!