Foto: Shutterstock

7. aprīlī ik gadu atzīmē Pasaules veselības dienu, kad iedzīvotājiem tradicionāli bez maksas pieejami dažādi informatīvi pasākumi par veselības jautājumiem, kā arī veselības pārbaudes un ārstu konsultācijas. Rutks.lv apkopoja iespējas, kur Rīgā un citviet Latvijā Pasaules veselības dienā pārbaudīt veselību vai konsultēties ar speciālistiem, neņemot līdzi maciņu.

Tā kā pasaulē gadu no gada pieaug saslimstība ar cukura diabētu. šogad Pasaules veselības diena veltīta šīs slimības profilaksei un ārstēšanai, īpašu nozīmi piešķirot veselīgam dzīvesveidam. Tomēr uzmanība tiek pievērsta arī citu slimību profilaksei.

Vecrīgā – speciālisti konsultē par diabētu

Foto: Shutterstock

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību arvien pieaugošajai cukura diabēta izplatībai, Pasaules veselības dienā Vecrīgā, Kaļķu ielā 28, no pulksten 11 līdz 13 notiks Latvijas Diabēta federācijas (LDF) informatīvi izglītojošs pasākums par cukura diabētu. Tā laikā apmeklētāji varēs saņemt informāciju par diabēta riskiem un veselīgu uzturu, kā arī būs pieejamas diabēta speciālistu bezmaksas konsultācijas, informēja LDF pārstāve Dita Bukovska.

Kādas pazīmes var liecināt par saslimšanu ar cukura diabētu un kuru produktu lietošana uzturā var mazināt diabēta riskus? Atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem par izplatīto slimību palīdzēs rast speciālisti. Tāpat pasākumā dalīs kuponus, ko izmantojot, ikviens interesents varēs bez maksas pārbaudīt cukura līmeni asinīs.

Vairāk informācijas šeit.

RSU – bezmaksas padomi un pārbaudes

Foto: LETA

7. aprīlī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) telpās no pulksten 11 līdz 16 tiks atzīmēta Pasaules veselības diena. RSU foajē Medicīnas fakultātes studenti visiem interesentiem piedāvās veselīgus padomus, nelielas veselības pārbaudes un interesantus veselības testus, informēja RSU pārstāvis Edijs Šauers.

Topošie speciālisti ikvienam interesentam piedāvās:

  • padomus, kā veikt pareizu ausu higiēnu un veiks sēru korķa diagnostiku,
  • asinsspiediena mērīšanu un padomus sirds un asinsvadu veselībai,
  • onkoloģiskās modrības testu un glikozes līmeņa noteikšanu,
  • depresijas pazīmju testu,
  • redzes pārbaudi tālumā un krāsu redzes izvērtēšanu,
  • slodzes pārbaudi un ieteikumus par nepieciešamo fizisko slodzi labas veselības uzturēšanai.

Universitātes B korpusa B-202 un B-203 telpā rosīsies Valsts asinsdonoru centra komanda, un ikviens Pasaules veselības dienā aicināts veikt labu darbu – ziedot asinis.

Sarkanajā krustā – asinsspiediens, svars, garums…

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaules veselības dienā ikviens interesents ir aicināts apmeklēt "Latvijas Sarkanā krusta" (LSK) veselības istabas, kurās bez maksas var izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa svaru un auguma garumu, aprēķināt ķermeņa masas indeksu, kā arī saņemt profesionāla medicīnas darbinieka konsultāciju par veselības veicināšanas un slimību profilakses jautājumiem, vēstī informācija LSK mājaslapā.

Vairāk informācijas iegūsi šeit.

LSK Veselības istabu atrašanās vietas visā Latvijā meklē šeit.

Preiļos – veselības mērījumi un izglītojošas lekcijas

Foto: Shutterstock

Preiļos Pasaules veselības dienai veltīti pasākumi 7. aprīlī sāksies pulksten 15 un norisināsies Statistikas pārvaldes ēkā, A. Paulāna ielā 3a, 3. stāvā, 311 kabinetā. Tos aicināti apmeklēt ne tikai Preiļu, bet arī citu Latvijas novadu iedzīvotāji, informēja Preiļu novada domes pārstāve Inese Matisāne.

No pulksten 15 līdz 16 Preiļu slimnīcas mediķi ikvienam interesentam bez maksas noteiks cukura līmeni asinīs un izmērīs asinsspiedienu. Uzreiz pēc tam Preiļu novada domes veselīgo pašvaldību tīkla koordinatore Inese Matisāne stāstīs par izkustēšanās iespējām Preiļos.

Pulksten 17.15 psiholoģe Natālija Rivža vadīs lekciju par izdegšanas sindromu un tā profilakses iespējām, bet pulksten 18 sporta treneris Elmārs Priede un jogas pasniedzēja Kristīne Mūrniece ēkas 1. stāva sporta telpā stāstīs par fizisko aktivitāšu nozīmi ikdienā, demonstrēs vingrojumus un vadīs sporta nodarbību (ieteicams ērts, sportisks apģērbs, sporta zeķītes).

Ar pilnu pasākuma programmu var iepazīties šeit.

Siguldā – visdažādākie pasākumi nedēļas garumā

Foto: Shutterstock

Saistībā ar Pasaules veselības dienu Siguldas novadā jau no 4. aprīļa līdz pat 10. aprīlim notiek Veselības un sporta nedēļa – septiņas dienas novada iedzīvotājiem ir iespēja piedalīties dažādās sportiskās aktivitātēs, ko piedāvā Siguldas sporta un veselības klubi, kā arī iesaistīties lekcijās, diskusijās un praktiskās nodarbībās, lai uzzinātu, kā nostiprināt un uzlabot veselību, informēja Siguldas novada domes pārstāve Ginta Zīverte.

Veselības un sporta nedēļā Siguldas novada iedzīvotājiem ir pieejamas dažādas sportiskas un veselīgu dzīvesveidu veicinošas aktivitātes – sporta stacijas, dažādas nodarbības profesionāļu vadībā, lekcijas un sarunas, kā arī veselīga uztura meistarklases.

Savukārt 9. aprīlī no pulksten 10 līdz 16 norisināsies Siguldas novada Veselības diena, kuras laikā novadnieki bez maksas varēs apmeklēt ārstus, saņemt konsultācijas, piedalīties sportiskās aktivitātēs un gūt vērtīgu informāciju. Veselības dienā novadnieki varēs saņemt neirologa, kardiologa, imunologa, dermatologa, fizioterapeita, audiologopēda un daudzu citu speciālistu konsultācijas.

Visas Veselības un sporta nedēļas aktivitātes pieejamas tikai Siguldas novada iedzīvotājiem, un tās ir bezmaksas, dodot iespēju novadniekiem apmeklēt ārstus, speciālistus un veikt veselības pārbaudes.

Ar Veselības un sporta nedēļas programmu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!