Foto: Shutterstock
Noteikti nav patīkama sajūta, ja, ķemmējot vai mazgājot matus, to izkrišana ir acīmredzama. Tie paliek ķemmē, dušā, uz grīdas… Skaidrs, ka tas neko labu neliecina. Šādā situācijā nav viena efektīvākā risinājuma, jo cēloņi var būt dažādi, sākot no neapdomīgas matu veidošanas līdz pat kādai slimībai. Ja vēlies samazināt matu izkrišanu, vispirms jānoskaidro tās iemesli.

Vispirms gan atceries, ka, pamanot pāris izkritušu matu, paniku celt nevajadzētu. Cilvēks dienā zaudē vidēji 60 līdz 100 matu, un tas ir tikai normāli. Ja pamani, ka pēdējā laikā matu izkrišana pastiprinās, ir vērts mēģināt saprast, kāpēc tā. Tad varēsi arī meklēt iespējas, kā matu izkrišanu mazināt.

Iedvesmojoties no "Women's Health", piedāvājam iepazīties ar izplatītiem matu izkrišanas iemesliem un iespējamiem risinājumiem. Varbūt arī tu, izvērtējot savu ikdienu un dzīvesveidu, ātri vien sapratīsi, ko darīt. Tomēr atceries, ka veselības problēmu gadījumā ir jāvēršas pie ārsta, nevis jāmeklē risinājumi pašai.

Tava stila upuris – mati


Foto: Shutterstock
Vai tavas attiecības ar matu taisnotāju patiešām ir tuvas? Vai tu dari visu iespējamo, lai saglabātu platīnblondu matu toni pilnīgi visu laiku? Ļoti spēcīgi produkti un matu veidošanas rīki var patiešām kaitēt. Kādā brīdī tava galvas rota var vienkārši neizturēt. Īpaši grūti klājas tad, ja tu jau tā trauslus matus krāso, balini un veido, izmantojot nesaudzīgas metodes. Tas veicina matu lūšanu. Par matu mocīšanu liecina tas, ka tu atrod ļoti daudz matu bez saknītes un tie ir īsāki nekā tavi mati. Tas nozīmē – tie ir nolūzuši, nevis izkrituši.

Labākais veids, kā pasargāt sevi no matu zaudēšanas, ir piebremzēšana ar to traumēšanu. Dabīgāks matu tonis, mazāk agresīvas un traumējošas veidošanas un situācijai vajadzētu uzlaboties. Izvēlies maigu šampūnu, kas attīra, bet nesausina matus. Kamēr mati atkopjas, neveido tos, izmantojot karstumu. Tas attiecas ne tikai uz matu taisnotāju, bet arī fēnu.

Problēmas ar vairogdziedzeri


Foto: Shutterstock
Vienalga, vai tas ir pārāk aktīvs vai pasīvs, problēmas ar vairogdziedzeri, var izraisīt pēkšņu matu zudumu. Turklāt tas var būt pamanāms arī citās ķermeņa zonās, piemēram, arī uzacis var kļūt plānākas. Vairogdziedzeris atbild par hormonu līmeni organismā. Ja tas nefunkcionē kā nākas, ietekmēti tiek arī tie hormoni, kas atbild par matu augšanu. Šādos gadījumos var rasties situācija, ka pēc mata izkrišanas tas vairs neataug.

Vienīgais risinājums, protams, ir cēloņa novēršana. Kad vairogdziedzeris darbosies, kā nākas, mati ataugs. Veselīgs uzturs un citi veselībai derīgi paradumi šo procesu var paātrināt. Matu augšanas stimulēšanai ieteicami ir olbaltumvielām bagāti produkti. Pati gan problēmas ar vairogdziedzeri diez vai atrisinās bez mediķu palīdzības, tāpēc, ja šķiet, ka tieši šis ir matu izkrišanas cēlonis, vērsies pie ārsta.

  • Par pazīmēm, kas liecina par problēmām ar vairogdziedzeri, lasi šajā rakstā.

Tu piedzīvo ļoti lielu stresu


Foto: Shutterstock
Vai darbs ir pēdējā vieta, uz ko pēdējā laikā vēlies doties? Vai nesen piedzīvoji sāpīgu šķiršanos? Iespējams, tevi jau kādu laiku nomoka veselīgas problēmas, kas liek satraukties par ikdienu un arī nākotni. Tās ir tikai dažas no situācijām, kurās cilvēki piedzīvo pastiprinātu stresu. Tas ietekmē arī cilvēka fizisko veselību. Matu izkrišana ir tikai viena no problēmām, kas liecina – tev nepieciešama atpūta, miers un iespēja atslābināties.

Pastiprināts stress var ilgt no dažām nedēļām līdz pat vairākiem mēnešiem. Un, ja nekas netiks lietas labā darīts, matu izkrišana un arī citas veselības ķibeles turpināsies. Meklē veidus, kā sev palīdzēt, jo tikai stresa mazināšana palīdzēs novērst matu izkrišanu. Velti laiku sev, meditē, pārrunā problēmas darbā ar kolēģiem un priekšniekiem – dari to, kas var palīdzēt justies labāk. Ar psihoterapijas speciālistes Diānas Zandes ieteikumiem stresa mazināšanai tu vai iepazīties šajā rakstā.

Tev nesen piedzimis bērns


Tā kā kļūšana par māti ir saistīta ar dažādām hormonu svārstībām, šajā procesā matu izkrišana nav nekas neparasts. Grūtniecības laikā ievērojami palielinās estrogēna līmenis, kas labvēlīgi ietekmē matu augšanu. Pēc dzemdībām tas krītas, liekot lielākam matu skaitam, nekā parasti, nomainīt augšanas fāzi ar atpūtu. Tā rezultātā novērojams matu zudums.

Plānāki mati ir viena no lietām, ar ko jaunajām māmiņām uz laiku var nākties samierināties. Stiprinoši un mitrinoši matu kopšanas līdzekļi te nelīdzēs. Protams, īpašas rūpes par matiem var palīdzēt, jo, ja ikdienā bieži taisno matus, tad šajā laikā papildu stress tiem nenāks par labu un tie kļūs tikai plānāki. Labā ziņa ir tā, ka dažus mēnešus pēc mazuļa piedzimšanas mati ataugs.

Policistisku olnīcu sindroms


Foto: Shutterstock
Vēl viens matu izkrišanas iemesls varētu būt policistisku olnīcu sindroms (PCOS). Tas ietekmē hormonu svārstības organismā un veicina pārāk liela testosterona daudzuma izstrādāšanos. Rezultātā tiek ietekmēta arī matu augšana. Jāteic gan, ka matu izkrišana ir tikai viena no PCOS pazīmēm. Par to var liecināt arī pieņemšanās svarā, izteikta akne, mēnešreižu neesamība un pārāk liels ķermeņa apmatojums. Ar PCOS pazīmēm tu vari iepazīties šeit.

Ja tev ir aizdomas par PCOS, vērsies pie sava ginekologa. Viņš veiks pārbaudes, lai noskaidrotu nepatīkamo simptomu cēloņus un izslēgtu citas slimības. Tev var tik noteikta hormonu terapija, kas palīdzēs atgūt matus, kā arī mazinās citus simptomus.

Ja tev izkrīt mati, bet to cēlonis nav neviena no iepriekš minētajām situācijām, kā arī vēl neesi runājusi ar speciālistu, meklē mediķa palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!