Foto: Shutterstock
- "Ko iesākt situācijā, kad vīrs kļuvis atkarīgs no azartspēlēm internetā, neskaitāmas stundas spēlējot pokeru, reizēm iegriežoties arī automātos, un tā ietekmē zaudējot prāvas naudas summas?

Tiek ņemti kredīti, grauta jau tā nestabilā finanšu situācija, cieš mūsu attiecības, un, šķiet, parādījies beigu sākums... Viņš zaudējis jebkādu interesi par dzīvi, mums, bērniem. Iestājusies depresija un apātija, ko kliedē vienīgi pie datora pavadītās stundas.

Esmu piefiksējusi arī naudas zagšanu no mana konta un maka. Reiz viņš arī man iesita. Šobrīd nezinu, kā rīkoties. Atmest visam ar roku un pamest viņu vai tomēr cīnīties par mūsu laimi?"

"- (..) Klāj vien galdā viņam faktus, ka zini par kredītiem, prasi paskaidrojumus un liec meklēt risinājumu un pildīt to stingrā tavā uzraudzībā - atmaksāt kredītus pēc grafika utt. Spēles un visu pārējo vajag izdzēst, naudas kontroli un plūsmu nodot stingrā tavā pārraudzībā.

Zinu, ka parasti šeit visas iesaka šķirties, bet šis ir tas gadījums, kad to tiešām var nākties darīt, lai cilvēks kaut ko saprastu. Es no vīra aizgāju pēc piecu gadu kopdzīves un jutos tik laimīga un brīva no tiem murgiem. 

Tu tur neko nevari ietekmēt, pilnīgi neko un jebkura apelēšana pie jūsu mīlestības, bērniem vai vēl nez kā, tas nedarbosies. Viņš kļūs dusmīgs, jo situāciju ar azartspēlēm atrisināt negrib/nespēj un kaut kur dusmas ir jāizgāž. Ja vienreiz saņēmi sitienus, tas atkārtosies vēlreiz, esi tam gatava, ja nolemsi palikt un turpināt būt par līdzatkarīgo.

Atceries, ka tu esi atbildīga par jūsu bērniem un neviens vīrietis nav tā vērts, lai pie viņa paliktu par spīti visam un pieļautu pāri darīšanu neaizsargātajam. Iztaisno mugurkaulu un rīkojies, ņem situāciju savās rokās apņēmīgi, negaidi padevīgi uz pašatrisināšanos, tas nekad nenotiks. (..)"

Šis ir tikai neliels kāda interneta foruma diskusijas fragments, kas atspoguļo sāpīgu tēmu, kas valda mūsu sabiedrībā šodien - atkarību no azartspēlēm. Statistikas dati šai ziņā nav iepriecinoši, un situācija Latvijā arvien pasliktinās. 

Šai sakarā noderīgu informāciju par azartspēļu radītās atkarības specifiku, kā arī rīcības ieteikumus līdzatkarīgajām personām iesaka eksperti portālā edakteris.lv.

Azartspēļu atkarības seja ir baisa 

Neatkarīgi no tā, vai jūs pārlieku slēdziet derības par sporta spēlēm, piedalieties momentloterijās, spēlējiet ruleti, pokeru kazino vai online spēļu vietās, azartspēļu izraisītās problēmas bojās attiecības, traucēs darbu un novedīs pie finanšu katastrofas. 

Jūs varat darīt tādas lietas, kuras nekad nebūs iepriekš ienākušas pat prātā - krāpties, zagt, lai tikai varētu nomaksāt parādus, iegūt naudu turpmākajai spēlēšanai un atkal iekrist parādos. 

Brīžiem jūs domājat, ka nevarēsiet pārtraukt šo apburto loku, taču tas ir iespējams. Atkarība no azartspēlēm ir ārstējama, ja vien darīsiet to pareizi un ar pareizo palīdzību. Jūs varat pārvarēt atkarību no azartspēlēm un atgūt kontroli pār savu dzīvi. Pirmais solis ir atzīt šo problēmu pašam sev.

Izpratne par azartspēļu atkarību un atkarību no azartspēlēm

Azartspēļu atkarības ir impulsu kontroles traucējumu paveids. Atkarīgi spēlētāji nespēj kontrolēt impulsus spēlēt arī tad, ja viņi apzinās, ka spēlēšana nodara kaitējumu pašiem sev un saviem mīļajiem tuviniekiem. Cilvēki ar šādām atkarībām var domāt tikai par spēlēšanu un viss, ko viņi vēlas darīt ir tikai spēlēt, neatkarīgi no sekām. 

Atkarīgi spēlmaņi turpina spēlēt neskatoties uz apkārtējo situāciju - vai ir labs garastāvoklis vai slikts, vai tie ir nomākti vai laimīgi. Tie turpina spēlēt pat tad, ja zina, ka izredzes uzvarēt nav praktiski nekādas un pat gadījumos, ja viņi nevar atļauties zaudēt.

Mīti un fakti par atkarību no azartspēlēm

Mīts: Jums ir jāspēlē katru dienu, lai kļūtu par spēlmani, kas atkarīgs no azartspēlēm.

Fakts: Spēlēt var bieži vai arī reti. Atkarība no azartspēlēm iestājas tad, ja spēlēšana rada problēmas.

Mīts: Azartspēļu atkarība īsti nav problēma, ja spēlētājs var to finansiāli atļauties.

Fakts: Problēmas, kuras izraisa pārmērīga azartspēļu spēlēšana ir ne tikai finansiālas. Azartspēlēm tiek tērēts pārāk daudz laika, kas var novest pie attiecību krīzes, attiecību pārtraukšanas vai nozīmīgas draudzības zuduma.

Mīts: Atkarīgu spēlētāju spēļu partnerti bieži rosina spēlēt tālāk.

Fakts: Cilvēki ar atkarībām bieži racionalizē savu uzvedību. Vainot citus ir viens veidiem, kā izvairīties no atbildības par savu rīcību, tostarp īpaši to apstākli, kas ir vajadzīgs, lai pārvarētu šo atkarības problēmu.

Mīts: Ja atkarīgs spēlētājs ir uzkrājis spēļu parādu, vajadzētu palīdzēt viņam to nomaksāt.

Fakts: Šāds ātrs problēmas risinājums var šķist pareizs. Tomēr, nomaksājot atkarīga spēlētāja parādu, faktiski situācija var palikt sliktāka, jo parādu neesamība atļauj turpināt spēlēšanu. Turklāt ar atkarību sirgstošajam liksies, ka, uzkrājot parādus, nākamo reizi atkal kāds tos varētu nomaksāt un atbrīvot no problēmas.

Atkarības no azartspēlēm pazīmes un simptomi

Azartspēļu atkarību ir dažreiz sauc par "slēpto slimību", jo nav acīmredzamu fizisku pazīmju vai simptomu, kā, piemēram, narkotiku vai alkohola atkarību gadījumos. Cilvēki ar šo atkarību parasti noliedz vai tiem ir tendence mazināt šo problēmu. Parasti arī tiek veidotas dažādas situāciju konstrukcijas un izdomājumi, lai slēptu savu atkarību no azartspēlēm.

Vai man ir problēmas ar azartspēlēm?

Jums varētu būt problēmas ar azartspēlēm, ja:

  • Jūtat nepieciešamību slēpt savu nodarbošanos ar azartspēlēm. Jūs varētu spekulēt par to, cik daudz jūs spēlējiet, domājot, ka apkārtējie varētu nesaprast, ka, lai iegūtu lielo vinnestu ir jāpavada ilgs laiks pie spēļu galdiem.
  • Ir grūtības kontrolēt savu nodarbošanos ar azartspēlēm. Jūs nevarat aiziet prom. Vai esat spiesti spēlēt, kamēr jūs iztērējiet savu pēdējo eiro, ceļot savas likmes, lai uzvarētu un atgūtu zaudēto naudu atpakaļ?
  • Riskējiet, pat ja jums nav naudas. Sarkanais karogs ir tad, kad jūs izmisīgi cenšaties ieguldīt arvien vairāk un vairāk, lai atgūtu savus zaudējumus. Jūs varat spēlēt, kamēr jūs esat iztērējis savu pēdējo eiro un pēc tam ķerties pie naudas, kura ir nepieciešama, lai samaksātu rēķinus, pirktu rīt pārtiku vai citas lietas saviem bērniem. 
  • Jūs varat aizņemties, pārdot ikdienā nepieciešamas mantas vai pat nozagt, lai tikai iegūtu naudu azartspēlēm. Tas ir apburtais loks. Jūs varat uzskatīt, ka ieguldot naudu azartspēles vairāk ir vienīgais veids, kā uzvarēt un iegūt zaudēto naudu atpakaļ. Tas liek jums turpināt spēlēt un nonākt vēl lielākā bezizejā.
  • Ģimene un draugi ir norūpējušies par jums. Azartspēļu noliegšana un reizē spēlēšana turpinās. Ja draugi un ģimene ir noraizējušies par jums, uzklausiet viņus uzmanīgi.
  • Paskatieties uz sevi no malas - kā azarspēles ietekmē jūsu dzīvi? Tā nav vājuma pazīme - lūgt palīdzību citiem! Nekad nav par vēlu sākt, lai uzveiktu savu atkarību!

Azartspēļu atkarības ārstēšana

Katram spēlētājam ir nepieciešama unikāla pieeja. Kas nostrādā vienam spēlētājam ne vienmēr būs piemērots citam. Būtiskākais solis ir mainīt attieksmi un atzīt, ka jums ir problēmas ar azartspēlēm. Tam ir nepieciešams milzīgs spēks un drosme, lai atzītu savu kļūdu un to,ka esat zaudējuši daudz naudas, ieguvuši saspringtas attiecības vai par zaudējuši sev tuvus cilvēkus līdzās.

Pārvarēt azartspēļu atkarības vai problēmu nekad nav viegli. Bet atveseļošanās ir iespējama, ja jūs sāksiet ārstēšanu un meklēsiet atbalstu. Ne vienmēr izdodas atrast profesionālu palīdzību azartspēļu atkarības ārstēšanai savā apkārtnē. Ne vienmēr ir pieejams pieņemams laiks vai rindas pie speciālista. Tomēr mūsdienās ir pieejams atkarību speciālists arī tiešsaistē, nekautrējies - meklē risinājumus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!