Foto: Shutterstock
Neskatoties uz to, ka daba visapkārt mostas, tu jūties nogurusi un viss, ko vēlies no rīta, ir pasnaust vēl kādu stundiņu, bet vakarā – ieritināties savā gultā jau pirms tumsas iestāšanās? Pavasara nogurums ir parādība, ar ko šajā gadalaikā saskaras daudzi. Tomēr tas, ka nespēks var būt ierasta sajūta katru gadu, nenozīmē, ka ar to ir jāsadzīvo. Atgūt enerģiju nemaz nav tik sarežģīti.

Parasti nogurumu var aizgaiņāt ar pareiza uztura, fizisko aktivitāšu un svaiga gaisa palīdzību. Ja tas nelīdz vai papildus nogurumam jūti arī emocionālu diskomfortu un visu laiku esi sliktā garastāvoklī, iespējams, problēma ir nopietnāka. Nogurumu un nespēku var izraisīt arī dažādas veselības problēmas un sezonālā depresija.

Pavasarī nogurums skar daudzus

Foto: PantherMedia/Scanpix
Farmaceite Iveta Lapiņa-Beroza skaidro, ka nogurums pavasarī patiešām nav nekas neparasts. To, galvenokārt izraisa vitamīnu un dažādu minerālvielu trūkums organismā: "Tā saucamo "pavasara nogurumu" var izskaidrot ar vitamīnu rezervju samazināšanos organismā, kā arī faktu, ka pavasarī uzturā lietojam dārzeņus, saknes un augļus, kuros arī, salīdzinot ar rudeni, ir mazāk vitamīnu. Līdz ar to samazinās ar pārtiku uzņemtais vitamīnu daudzums."

Speciāliste aicina pievērst uzmanību pilnvērtīgam uzturam, jo pavasarī tas ir īpaši svarīgs. Ēst veselīgi un bez īpašas piepūles uzņemt visu organismam nepieciešamo šajā sezonā ne vienmēr ir viegli. "Rudenī, ābolu sezonā apēstais ābols un ziemas nogalē apēstais ābols nodrošina atšķirīgu vitamīnu devu. Tāpēc jāņem vērā, ka šobrīd augļu un dārzeņu kvantitātei uzturā ir ļoti būtiska loma," uzsver farmaceite.

Tāpat jāpatur prātā, ka pašsajūtu un enerģijas daudzumu ietekmē arī ziemas laikā pārciestās slimības, kas izvārdzinājušas organismu. Savu artavu noguruma veidošanā parasti dod arī nepietiekams skābekļa daudzums. Cilvēki ziemā un pavasara sākumā reti uzturas ārpus telpām, nesaņemot pietiekami daudz svaiga gaisa.

Pret nogurumu ar uzturu, svaigu gaisu un sportu

Foto: Shutterstock
Lapiņa-Beroza norāda, ka spēka un enerģijas atgūšanai nepieciešamas trīs lietas: pilnvērtīgs uzturs, fiziskās aktivitātes un svaigs gaiss. Ņem vērā – lai arī pēc pastaigas svaigā gaisā vari justies nedaudz nogurusi, tā ilgtermiņā ir ļoti efektīvs līdzeklis enerģijas atjaunošanai. Turklāt – tā noteikti būs lētāka par sporta kluba abonementu.

"Lai palīdzētu organismam pārvarēt pavasara nogurumu, ieteicams sākt ar to, ka no ēdienkartes pakāpeniski vajadzētu izslēgt treknos ēdienus. Tos šobrīd tiešām labāk aizstāt ar svaigiem dārzeņiem un augļiem. Īpaši vēlams uzturā plaši iekļaut visus svaigos dārzeņus – papriku, kāpostus, puravus, burkānus, ziedkāpostus, brokoļus, lapu salātus, lokus; augļus – visus citrusus, kivi un ābolus, kā arī ogas – dzērvenes, arī saldētas zemenes, upenes u.tml. Principā, jo pusdienu galds izskatās krāsaināks un daudzveidīgāks, jo būs vairāk vitamīnu un labāk veselībai," skaidro speciāliste.

"Womanitely" skaidro, ka pavasara nogurumu ir iespējams pārvarēt, sekojot vairākiem vienkāršiem ieteikumiem, kas noderēs arī citreiz, ne tikai pavasarī. Lai nejustos pārgurusi, ir ļoti svarīgi sevi nepārslogot. Tev nav jāpiekrīt pilnīgi visiem piedāvājumiem un iespējām ne darbā, ne arī savā brīvajā laikā. Ja visu nedēļu esi smagi strādājusi, laiska nedēļas nogale ar kādu nelielu pastaigu, tev būs piemērotāka nekā divu dienu velobrauciens, pēc kura nejūti savas kājas.

Atceries, ka atpūtināt vajag ne tikai ķermeni, bet arī prātu. Atrodi laiku sev un neaizmirsti, cik svarīgs ir miegs. Izslēdz mobilo tālruni brīvdienās vai pāris stundas pēc garas darba dienas. Izmanto šo laiku, lai atslābinātos, ieietu nomierinošā vannā, palasītu kādu izklaidējošu grāmatu vai vienkārši malkotu tēju un skatītos pa logu.

Papildus veselīgam uzturam, atpūtai un laikam svaigā gaisā, centies atrast laiku fiziskām aktivitātēm. Sākumā, iespējams, jutīsies nogurusi pat pēc nelielas pastaigas vai skrējiena. Nepadodies! Fiziskās aktivitātes uzlabo vielmaiņu un asins cirkulāciju. Tas ir ļoti svarīgi, lai tu justos vesela un stipra.

Tas nav tikai nogurums. Kad meklēt speciālista palīdzību

Foto: Shutterstock
Pavasara nogurums ļoti bieži ir saistīts ar dažādu uzturvielu un vitamīnu trūkumu, tomēr tas var liecināt arī par nopietnām veselības problēmām, piemēram, anēmiju, diabētu vai pat depresiju, norāda "WebMD". Jāpiebilst gan, ka šādos gadījumos, reizē ar nogurumu būs vērojami arī citi simptomi, kam noteikti jāpievērš uzmanība.

Ja nogurumu izraisa alerģija, tad būs jūtami arī tādi simptomi, kā acu asarošana, šķaudīšana un iesnas. Par citiem alerģijas simptomiem, kā arī līdzekļiem cīņai ar to, lasi šeit. Nogurums var liecināt arī par anēmiju. Ja ciet no dzelzs trūkuma, par to liecinās arī bāla āda, trausli nagi, reiboņi, sirdsklauves un galvassāpes. Lai noskaidrotu, vai tavā organismā netrūkst dzelzs, ir nepieciešams konsultēties ar ārstu un veikt asinsanalīzes.

Ja nogurumu pavada arī straujš svara zudums un neizskaidrojamas slāpes, iespējams, tam nav nekādas saistības ar pavasari vai jebkādu citu gadalaiku. Šādus simptomus izraisa arī cukura diabēts. Par to, kā šo slimību atklāja Mārai un kā viņa iemācījās ar to sadzīvot, lasi šeit.

Veselības centra "Vivendi" vadošā psihiskās veselības speciāliste Inga Zārde skaidro, ka trauksme, nespēks, apetītes trūkums un nogurums var liecināt arī par depresiju. Daļai cilvēku, kas cieš no sezonālās depresijas, tieši pavasaris ir kritisks periods, kad slimība saasinās. Arī šādā gadījumā ar veselīgāku uzturu un fiziskajām aktivitātēm nepietiks, lai atbrīvotos no noguruma un citiem simptomiem. Ja papildus nogurumam jūti arī simptomus, kas saistīti ar garīgo veselību, ir nepieciešams meklēt speciālista palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!