Foto: Shutterstock
Ļoti daudzas sievietes un vīrieši ceļā uz savu ideālo svaru ir saskārušies ar brīdi, kad iepriekš novērotais progress apstājas. Tas attiecas gan uz gadījumiem, kad cilvēks vēlas atbrīvoties no kāda kilograma, gan arī – kad cenšas pieņemties svarā. Ne vienmēr progresa neesamība nozīmē, ka tev jāstrādā smagāk, jo var gadīties, ka svara izmaiņu neesamība ir veids, kā ķermenis paziņo, ka viss ir kārtībā – tu esi sasniegusi savu ideālo svaru.

Veselīgs svars ne vienmēr nozīmē to, ko tu redzi televīzijā, žurnālos un dažādās fotogrāfijās. Tāpat var gadīties, ka tavs izvirzītais mērķis nemaz tev nav vajadzīgs. Tomēr, lai neieslīgtu galējībās un pašapmierinātībā arī tad, ja tavs svars ne tuvu nav ideāls un var kaitēt tavai veselībai, ir svarīgi zināt, kā noteikt, vai tas ir tev atbilstošs. Iedvesmojoties no "Prevention", piedāvājam iepazīties ar piecām pazīmēm, kas liecina – tavs svars ideāls.

Tev nepieciešama profesionāļu komanda, lai sasniegtu savu mērķi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tas, ka, kļūstot vecākam, palēninās cilvēka vielmaiņa, ir vispārzināms fakts. Tas nozīmē, ka no liekajiem kilogramiem atbrīvoties ir arvien sarežģītāk. Tev nav jādara viss iespējamais, lai iegūtu augumu, kāds tev bija pirms 10 vai pat 20 un vairāk gadiem. Iespējams, pašlaik tev tas nemaz nav piemērots.

Protams, ikviena reiz vēlētos ielīst savā izlaiduma vai kāzu kleitā, un netrūkst sieviešu, kas jaunībā ir bijušas krietni formīgākas nekā brieduma gados, tomēr ir reizes, kad realizēt šo mērķi nav nekādas vajadzības. Ja sava ideālā auguma iegūšanai tev jāpieliek pārcilvēciskas pūles un ir nepieciešama vesela dietologu, uztura speciālistu un treneru komanda, ļoti iespējams, tas, ko esi iecerējusi, tavam ķermenim nemaz nešķiet tik ideāls. Varbūt pienācis laiks pārvērtēt savas prasības.

Lai palīdzētu neapjukt un ļautu saprast, vai pūles, ko pieliec ceļā uz ideālo svaru, ir tā vērtas, izrēķini savu ķermeņa masas indeksu. Ja tas ir normas robežās, vari sevi nemocīt, bet, ja tas ir par lielu vai par mazu, neapstājies! Rīgas 1. slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs un bariatrijas ķirurgs Juris Žarinovs skaidro, ka šo skaitli iegūst, ķermeņa masu kilogramos divas reizes dalot ar auguma skaitlisko lielumu metros. Aptaukošanās pirmā pakāpe tiek noteikta, ja šis skaitlis ir lielāks par 30. Otrā pakāpe – ja tas ir augstāks par 35, bet aptaukošanās slimība tiek konstatēta gadījumos, ja ķermeņa masas indekss ir 40 un vairāk.

Normāls, veselīgs svars ir, ja ķermeņa masas indekss ir robežās no 18,5 līdz 25. Šeit tu vari atrast ķermeņa masas indeksa kalkulatoru.

Tev nav ar svaru saistītu veselības problēmu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Neļauj svariem izlemt, vai tu esi laimīga un apmierināta ar sevi. Tā vietā pievērs uzmanību kopējai ainai. Atceries, ka svars nav vienīgais rādītājs, kas nosaka to, vai esi vesela un vai aptaukošanās nerada riskus tavai veselībai. Vērā ir jāņem arī vidukļa apkārtmērs – tam nevajadzētu pārsniegt 88 centimetrus. Ja tas ir lielāks, tas nozīmē, ka ir paaugstināts risks saslimt ar dažādām slimībām, ko parasti saista ar lieko svaru.

Pievērs uzmanību arī tādiem rādītājiem kā asinsspiediens, holesterīna līmenis un cukura līmenis asinīs. Vai ārsts apgalvo, ka tie ir normas robežās? Ja ārsts norāda, ka esi vesela un ar šiem rādītājiem viss ir kārtībā, tev nav paaugstināta riska ciest no tādām slimībām kā otrā tipa cukura diabēts, sirds slimības un paaugstināts asinsspiediens. Tavs svars un izmērs ir veselīgi tad, ja tie nav tādi, kādus tu vēlies.

Arī "Web Md" norāda, ka vidukļa apkārtmērs ir svarīgs. Cilvēkiem, kuru ķermeņa uzbūve atgādina ābolu un kam tauki parasti krājas vidukļa zonā, ir pakļauti lielākam dažādu ar lielu svaru saistītu slimību riskam. Jāpiebilst arī, ka miega apnoja ir viena no kaitēm, ko veicina liekais svars. Ja tu guli labi un tev nav citu ar veselību saistītu problēmu, ar tievēšanu vari neaizrauties.

Fiziski tu jūties lieliski

Foto: Shutterstock

Ja rādītāji, kas liecina, ka tavs svars ir veselīgs, ir normas robežās, pievērs uzmanību arī tam, kā tu jūties. Pat, ja vari ielīst tāda izmēra apģērbā, par ko sen esi sapņojusi, padomā par to, kā tu tajā jūties. Vai tev pietiek enerģijas ikdienas aktivitātēm vai arī pēc treniņa jūties pārgurusi un varbūt pat nedaudz apreibusi? Atbildes uz šiem jautājumiem daudz precīzāk aprakstīs tavu veselību un laime nekā perfekti plakans vēders vai ciskas, uz kurām praktiski nav manāms celulīts.

Ja jūties labi un fiziskas aktivitātes tev grūtības nesagādā, notievēt par katru cenu noteikti nav nepieciešams. Cilvēkiem ar lieko svaru fiziskas aktivitātes var sagādāt problēmas un apgrūtināt elpošanu, arī cilvēkiem, kas pārāk aizraujas ar tievēšanu, kustības var radīt nepatīkamas sajūtas. Ja tu jūties labi, tad tavam svaram nav ne vainas.

Ja tev šķiet, ka esi par daudz aizrāvusies ar kaloriju skaitīšanu, šeit tu vari iepazīties ar pazīmēm, kas liecina – tu uzņem pārāk maz ogļhidrātu.

Tu esi ļoti tuvu savam sapņu svaram

Foto: Shutterstock

Ja ceļā uz ideālo ķermeni, tu veic ne vien kardio, bet arī spēka vingrojumus, tad tava muskuļu masa noteikti pieaug. Tas ir ļoti labi tavai veselībai un izskatam, bet svari tavu ķermeņa aprišu uzlabošanos var neuzrādīt. Ja esi ļoti tuvu savam ideālajam svaram, bet nekādi nevari to sasniegt, iespējams, tas nav vajadzīgs. Pievērs uzmanību tam, kā tu jūties un izskaties. Iespējams, ka tavs viduklis jau sen ir sasniedzis to apmēru, ko vienmēr esi vēlējusies, un arī uzvilkt savu sapņu apģērbu tev nav nekādu problēmu.

Vairākas fitnesa modeles un treneres, kas ar savu augumu attēliem un sasniegumiem nekautrējas dalīties sociālajos tīklos, ir norādījušas, ka svars nav ideāla auguma raksturlielums, un tas var būt mānīgs. Nepaļaujies tikai uz to, īpaši, ja vēlies, lai skaitlis uz svariem rādītu tikai pavisam nedaudz mazāk. Šeit tu vari uzzināt, kāpēc treneres un fitnesa modeles nekāpj uz svariem un iesaka tu nedarīt arī citām.

Svara izmaiņas nešķiet lielāku pūļu vērtas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja ilgāku apzinīgi laiku centies atbrīvotie no svara, bet rezultāti izpaliek, iespējams, nepieciešams izvēlēties citu metodi un pielikt vēl vairāk pūliņu. Tomēr nereti tas nav vajadzīgs, jo arī atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem tev nav nepieciešama. Turklāt atceries, kā pārāk daudz treniņu un pārāk maz uzņemto kaloriju, liks tavam ķermenim turēties pie visām iespējamām rezervēm un ilgtermiņā rezultāta nebūs. Ar citām dzīvesstila kļūdām, kas bremzē vielmaiņu, tu vari iepazīties šeit.

Šādos brīžos ir svarīgi izvērtēt, vai cena, kas jāmaksā par atbrīvošanos no pāris kilogramiem, ir tā vērta un vai rezultāts būs ilgtermiņā. Tāpat padomā par to, no kā tev būs jāatsakās, lai iegūtu savu sapņu ķermeni, īpaši, ja tavs svars ir veselīgs un ķermeņa masas indekss atbilst normai. Ja labāk pavadi laiku ar ģimeni un draugiem nekā vairākas stundas pēc kārtas svīsti sporta zālē, tad labāk izvēlies ģimeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!