Foto: Shutterstock

Jautājums: Man jau mēnesi pazudušas mēnešreizes, grūtniecības tests - negatīvs. Mans menestruālais cikls 26 dienas, mēnešreizes ilgst 5 dienas. Man ir bijušas vienas dzemdības, aborti nav bijuši. Nezinu, kas ir izvairīties no grūtniecības, neesmu lietojusi zāles, lai to ierobežotu, pirms meitas piedzimšanas septiņus gadus dzīvoju regulāru dzimumdzīvi, taču grūtniecība neiestājās, biju uz neskaitāmām konsultācijām, procedurām ARS, problēmas nekādas neatrada - vienīgi norādīja uz to, ka mums var palīdzēt "augstāka vara", kad tam visam biju metusi mieru, pēc diviem gadiem paliku stāvoklī. Manai meitiņai nu jau ir 12 gadi! Es saprotu, ka jāapmeklē ārsts, bet jau iepriekš gribētos sagatavoties - tikai nezinu kam. Lūdzu sniedziet man skaidrojumu!

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Iemesli, kāpēc sievietēm var izkrist vai pazust menstruācijas, ir daudzi un dažādi. Protams, biežākais un būtiskākais no tiem ir grūtniecības iestāšanās, tādēļ mājas grūtniecības tests ir pirmais, kas jāveic situācijā, kad menstruācijas kavējas.

Ja grūtniecība nav iemesls mēnešreizu iztrūkumam, tad pārējie iemesli saistīti ar hormonāliem traucējumiem. Tam cēloņi var būt gan olnīcu cistas, gan smagas citu orgānu saslimšanas, gan stress pēc kādas traumas vai sadzīves iemeslu dēļ, smaga fiziska slodze, strauja svara zaudēšana, ekstrēmi klimatiskie apstākļi u.c. Sievietēm pēc 40 gadiem šādi cikla traucējumi, iespējams jāskata arī kontekstā ar perimenopauzālām organisma izmaiņām.

Taču dažreiz kādas mēnešreizes izkrīt bez īpaša iemesla, un ja tālāk menstruālais cikls turpinās bez traucējumiem, par šādu epizodi var arī īpaši nesatraukties.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!