Pēc smagas darba dienas ir tik patīkami iekrist mīkstā un siltā gultā, lai nakts laikā beidzot varētu atpūsties. Taču – par spīti nogurumam – miegs kā nenāk, tā nenāk, un pusi nakts nākas pavadīt, grozoties no viena sāna uz otru. Kad acis beidzot aizveras, tūliņ atskan modinātāja zvans, un rodas jautājums – kā lai vispār izdzīvo šo dienu?

Rudens iesākums nekad nav viegls. Nākas atkal pierast pie rutīnas, daudziem nākas sastapties ar jauniem un negaidītiem izaicinājumiem, un šajā starpposmā nereti cieš mūsu miegs. Nav nekādu šaubu, ka pēc draņķīgas nakts seko vēl dranķīgāks rīts. Par laimi – ir dažas darbības, kuras vari veikt, lai justos mazāk briesmīgi. Iedvesmojoties no “Stylist”, esam apkopojuši ārsta Daniela Atkinsona ieteikumus, kā uzlabot savu dienu, ja nakts pagājusi atvērtām acīm.

Nedzer vairāk par tasi kafijas

Kad esam slikti gulējuši, pirmā lieta, pie kā parasti ķeramies, ir stipra kafija. Kofeīns ir stimulants, tāpēc uzreiz jūtamies modrāki un gatavāki dienai. Bet šis īstermiņa uzlabojums nevar aizstāt trūkstošo miegu. Protams, ja kafiju lieto, ievērojot mēru, tai nav ne vainas. Taču, kad paļaujies uz tumšo dzērienu, lai pārdzīvotu visu dienu, tā kļūst par problēmu, jo tās trūkums pēc tam var izraisīt nogurumu, galvassāpes un aizkaitinātību. Paliec pie rīta kafijas, ja tā ir tavas ikdienas sastāvdaļa, taču mēģini izvairīties no kafijas dzeršanas turpmākās dienas laikā.

Uzmanies no cukura krituma

Kāre pēc saldiem ēdieniem pēc slikta nakts miega ir pavisam normāla parādība. Lai gan šie īstermiņa uzlabojumi liek mums domāt, ka tie palīdzēs pārvarēt nogurumu, gaidāmais cukura krietiens patiesībā atstās tajā pašā punktā, kur bijām. Tā vietā, lai ķertos pie saldām uzkodām, mēģini tās aizstāt ar riekstiem, sēklām un saldiem augļiem, piemēram, arbūzu. Arī no ogļhidrātiem būs līdzīgs efekts, tāpēc pacenties priekšroku dot vieglākām pusdienām. Bet atceries – paēd brokastis! Pētījumi liecina, ka ēšana stundas laikā pēc pamošanās uzlabo garastāvokli un kognitīvo sniegumu dienas sākumā.

Atceries uzņemt ūdeni

Ja organismā nav pietiekami daudz ūdens, visticamāk, jutīsies visai slābana, kas ir pēdējā lieta, kas tev nepieciešama, ja neesi labi gulējusi. Saldu dzērienu vietā labāk izvēlies ūdeni. Dehidratācija ietekmē arī to, cik labi gulēsi, tādēļ, ja tev jau šobrīd ir grūtības, aizmigšana ar sausu muti un degunu (ūdens trūkuma dēļ) var radīt nebeidzamu bezmiega ciklu. Ir būtiski visas dienas garumā dzert ūdeni, nevis tikai tieši pirms gulētiešanas.

Pirms pusdienām nosnaudies 20 minūtes

Ja tev patiesi ir grūtības pārdzīvot dienu noguruma dēļ, iespējams, tev varētu palīdzēt neliels snaudiens. Diendusa, kas ilgst no 20 līdz 30 minūtēm, ļaus justies modrākai. Bet ir būtiski atrasties klusā, mierīgā telpā, vislabākajā variantā – savā gultā. Tad miegs būs vērtīgāks. Ja nolem nosnausties, centies to darīt dienas pirmajā, nevis otrajā pusē. Jo ilgāk gaidīsi diendusu, jo lielāka tai varētu būt ietekme uz miegu nākamajā naktī. Atceries uzstādīt modinātāju, lai negulētu pārāk ilgi, kas var radīt pretēju efektu – padarīt tevi vēl miegaināku.

Ieelpo svaigu gaisu

Nokļūšana svaigā gaisā var palīdzēt uzlabot garastāvokli, tādēļ, ja neesi gulējusi pārāk labi, dodies pastaigā! Svaigs gaiss, visticamāk, liks tev justies enerģiskāk, un tādējādi arī būs priecīgāka. Divi zaķi ar vienu šāvienu!

Dodies gulēt ātrāk, bet neguli pārāk ilgi

Pēc slikta nakts miega vislabākā ideja ir doties gulēt nedaudz agrāk, nevis gulēt ilgāk nākamajā rītā. Mēģini sekot līdzi miega rutīnai, jo ķermenis ar laiku pie tās pierod. Ja veiksi kādas pārmaiņas ierastajā, pēc tam var būt grūtības ievērot kaut ko citu.

Tāpēc centies iet gulēt apmēram stundu agrāk nekā parasti. Tādā veidā pārāk nemainīsi savus ieradumus un arī negulēsi pārāk ilgi. Kad dodies gulēt, pārliecinies, ka guļamistaba ir tumša un nav nekādu lieku traucēkļu. Noliec tālruni tajā brīdī, kad gatavojies gulētiešanai, jo zilā gaisma var ietekmēt miegu. Tā vietā, lai okšķerētu aktuālo “Instagram”, ieej dušā, palasi grāmatu vai izmēģini meditāciju. Šīs darbības palīdzēs sagatavoties saldam un dziļam miegam.

Vienkāršo savu dienu

Ko tur liegties – tu nevari funkcionēt pilnvērtīgi, ja iepriekšējā naktī tikpat kā neesi gulējusi. Tieši tāpēc centies pēc iespējas atvieglot darba slodzi, iesaka "Web MD". Darot mazāk lietu, varēsi tām pievērsties kvalitatīvāk, turklāt arī nebūs tik daudz jāsatraucas.

Pieņemsim, ka tev šai dienai ir pieci uzdevumi. Mēģini samazināt tos līdz diviem vai trim, un koncentrējies uz to, ka ieplānoto izdari patiesi labi. Ja ir iespēja, pacenties arī atlikt lielu lēmumu pieņemšanu līdz brīdim, kad būsi vairāk atpūtusies.

Smagākos darbus izdari vispirms

Darbu dienu iesāc, vispirms veicot vissgrūtākos darbus, iesaka "Cut". Ja esi nogurusi, visticamāk būs kārdinājums nodoties prokrastinācijai. Taču pretojies šai domai! Diemžēl tā ir patiesībā – vismodrāk jutīsies tieši dienas sākumā, tāpēc izmanto brīdī, kurā tev vēl ir atlikušas kādas enerģijas rezerves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!