Foto: F64
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo elpceļu monitoringa dati liecina par atsevišķu gripas saslimšanas gadījumu parādīšanos pēdējo nedēļu laikā, tomēr šobrīd vēl nevar runāt par gripas vīrusa plašu izplatību, informēja centra pārstāve Anete Jansone.

Aizvadītās nedēļas laikā pie ģimenes ārstiem vēsušies četri pacienti ar gripas pazīmēm. Tāpat reģistrēti trīs gadījumi, kad gripas slimnieki ir nogādāti slimnīcā.

SPKC monitoringā piedalās 70 ģimenes ārsti un 11 slimnīcas.

SPKC epidemiologi atgādina, ka plašāka gripas izplatība sagaidāma nākamā gada pirmajos mēnešos.

SPKC dati liecina, ka šā gada septembrī - novembrī pret gripu vakcinēto iedzīvotāju skaits ir mazāks nekā iepriekšējā sezonā. Vakcinācija pret gripu ik gadus īpaši ieteicama tiem cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām var noritēt smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks. Tie ir: cilvēki, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām; bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam; cilvēki, kuri vecāki par 65 gadiem; grūtnieces un sievietes, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā; mediķi un sociālie darbinieki, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs. Tāpat vakcinēties ieteicams cilvēkiem, kuriem tuvāko mēnešu laikā plānotas operācijas vai citas mainupulācijas stacionārā.

Pacientiem ar hroniskām slimībām, cilvēkiem no 65 gadu vecuma un grūtniecēm, vakcināciju pret gripu valsts kompensē 50% apmērā, bērniem no 6 līdz 24 mēnešu vecumam – 100% apmērā.

Gripa ir akūta, īpaši lipīga infekcijas slimība. Gripas infekcijas avots ir slims cilvēks, kurš klepojot, šķaudot vai runājot, izplata vīrusu. Vesels cilvēks ar gripu inficējas ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusu, tieši kontaktējot ar slimu cilvēku vai saskaroties ar priekšmetiem, uz kuriem atrodas gripas slimnieka deguna vai rīkles izdalījumi. Gripas vīrusi izplatās arī ar nemazgātām rokām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!