Foto: Reuters/Scanpix

Roku mazgāšana un telpu vēdināšana ir divi populārākie gripas profilakses pasākumi Latvijā, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" veiktais pētījums. Tajā arī noskaidrots, ka tikai divi procenti aptaujāto ir vakcinējušies pret gripu vai plāno to darīt, bet aptuveni ceturtā daļa cilvēku nekādas darbības, lai izvairītos no saslimšanas, ikdienā neveic.

Kā noskaidroja pētījuma autori, 37 procenti Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā (18-55 gadi) gripas profilaksei biežāk vēdina telpas un mazgā rokas. Nedaudz mazāk jeb 36 procenti, lai izvairītos no gripas, ir iegādājušies sezonai atbilstošu apģērbu un apavus. Tāpat cilvēki gripas profilaksei lieto dažādus augu valsts produktus, kas stiprina imunitāti, kā arī vitamīnus un uztura bagātinātājus. Tikai divi procenti aptaujāto plāno vakcinēties pret gripu vai to jau ir izdarījuši.

Pētījumā arī atklāts, ka 25 procenti cilvēku neveic nekādas darbības gripas profilaksei. Gandrīz ceturtā daļa cilvēku vecumā no 18 līdz 55 gadiem nemaina savus paradumus, lai mazinātu risku saslimt ar šo slimību.

Slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC) savā mājaslapā ir publicējis dažādus ieteikumus gripas profilaksei. SPKC norāda, ka 80 procenti cilvēku, kas vakcinējušies pret gripu, ar šo slimību nesaslimst, bet pārējie to izslimo vieglā formā. Vakcīna nav vienīgais gripas profilakses pasākums. SPKC iesaka regulāri vēdināt telpas, mazgāt rokas, lietot pilnvērtīgu un vitamīniem bagātu uzturu un stiprināt imunitāti arī citos veidos.

Ieteikumus, lai izvairītos no saslimšanas, ir iespējams uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!